- BRYT BLOKKADEN: FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger mener verdenssamfunnet må bryte blokaden av Gazastripen og sende forsyninger via sjøveien. Foto: AFP

FN-topp ber omverdenen bryte blokaden av Gaza

Verdenssamfunnet må bryte blokaden av Gazastripen og sende forsyninger via sjøveien, mener FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Tiden er for lengst ute: Det internasjonale samfunn må nå se på hva det selv kan gjøre, istedenfor å komme med uttalelser om hva som bør gjøres, sier UNRWAs leder John Ging til Aftenposten.

- Der det finnes politisk vilje, finnes det en vei og i dette tilfellet også en fysisk vei, mener Ging, som mener EU kanskje er nærmere til å gjøre dette enn FN.

- Situasjonen er at israelerne nekter å opptre rimelig og egypterne nekter å opptre fleksibelt. Så hvorfor sier vi ikke bare at siden dere nekter å samarbeide, må vi mobilisere via sjøen, slik vi gjorde for Haiti nylig, sier Ging.

Les også:Opptøyer etter høyrenasjonal marsj i Jerusalem

Tror ikke på gjentakelse

Selv om israelske marinefartøy de siste årene gjentatte ganger har stanset skip på vei til Gazastripen, tror ikke UNRWA-sjefen at dette vil skje igjen.

- Jeg er helt overbevist om at israelerne ikke ville skyte mot fartøy fra Europa med forsyninger som ikke kommer inn i tilstrekkelig mengde via de øvrige lovlige kanalene, sier UNRWA-lederen.

- Og hvem ville vel stanse skip med for eksempel undervisningsmateriell og materialer for å bygge skoler? I så fall ville vi ha fått en ny realitet for det internasjonale samfunn. For da ville blokadens hensikt være å ødelegge Gaza, ikke å beskytte staten Israel, sier han.

Les også:Fire palestinere drept da smuglertunnel raste sammen

(Saken fortsetter under bildet)

SMUGLERTUNNEL: Gazastripen er beleiret av Israel og de 1,5 millioner innbyggerne har de siste årene vært avhengige av å smugle en rekke varer inn i enklaven via trange tunneler fra Egypt. Foto: AFP


- Norge bør gå foran som et godt eksempel

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson støtter Gings forslag og vil diskutere forslaget om forsyningsskip med FNs nødhjelpskoordinator John Holmes.

- Norge, som er spesielt engasjert i denne konflikten, bør gå foran med et godt eksempel og presse på for å få det første skipet med nødhjelpsforsyninger av sted snarest, sier hun til Aftenposten.

Les også:Stadig færre palestinere tror på tostatsløsning

- Israelerne skal selvsagt få kontrollere lasten så mye de vil i forkant for å være sikker på at det er kun nødhjelpsmateriell som kommer inn, sier Rasmusson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder