Snø og kulde herjer Europa: Over 50 mennesker er døde

(VG Nett) Kulden og snøen som herjer Europa har ført til flere titalls dødsfall, trafikkaos og innstilte fly.

42 mennesker, mange av dem hjemløse, er frosset i hjel i Polen i løpet av de tre siste dagene. I Tyskland er seks mennesker omkommet i trafikkulykker, mens tre andre har mistet livet i Østerrike. Franske myndigheter har meldt om to dødsfall, hvorav det ene rammet en hjemløs mann i Marseille ved Middelhavet der det sjelden blir svært kaldt.

Siden begynnelsen av desember er antallet døde i Europa på grunn av kulden nådd 69 personer, skriver nyhetsbyrået NTB.

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

20 km kø

Men snøen og kulda forårsaker også mer praktiske problemer.

Både i Tyskland, Østerrike, Sveits, Frankrike, Spania, Russland og Italia er det meldt om betydelige trafikkproblemer på veiene.

I Tyskland er det meldt om opptil 20 kilometer lange køer på veiene, mens myndighetene i Moskva sier at de har sendt ut 9000 snøploger for å rydde byens gater for snø, melder BBC.

SJEKK VIKTIGE VEIMELDINGER I NORGE HER

I Norge er det ikke rapportert om store forsinkelser i trafikken mandag, selv om det noen steder på Vestlandet har vært kødannelser. Meterologisk institutt opplyser at det kan bli litt vanskelige kjøreforhold lengst sør på Vestlandet og Sørlandet i morgen på grunn av snøbyger og vind.

LES OGSÅ:Europa rammet av kuldebølge

Artikkelen fortsetter under bildet

KALDT: Dette bildet ble tatt lørdag på Markusplassen i Venezia. Foto: AP

Belgias tre største flyplasser stengt

Flytrafikken har også blitt rammet, og hundrevis av avganger over hele Europa er innstilt. Flyplassen i Frankfurt melder om at 42 avganger og ankomster er innstilte så langt i løpet av mandagen. Også flyplassen i Dusseldorf er hardt rammet, og har vært stengt mesteparten av dagen, melder tyske Spiegelonline.

Også på Schiphol flyplass i Amsterdam har kaos rådet etter at en mengde fly har blitt innstilt. Over 700 mennesker tilbrakte natten på feltsenger inne på flyplassen natt til mandag, og også i dag er det anslått at det vil bli en mengde forsinkelser. Belgias tre største flyplasser Brussel, Charleroi og Liege er fullstendig stengt for trafikk.

Har du problemer med å komme deg hjem til jul som følge av været? Kontakt VG Nett her!

Frankrike er ikke noe unntak og franske flyplasser har kansellert opptil 40 prosent av avgangene sine søndag, skriver den tyske nettavisen. I den sørøstlige delen av landet er også 2 millioner mennesker uten strøm.

Gatwick-flyplassen i London har mandag kveld stengt en av sine rullebaner, og det er dermed forventet forsinkeler også der.

LES OGSÅ:Arktiske forhold på østkysten av USA

- Kommer seg hjem til jul

SAS i Norge kan melde om at de bare i liten grad har vært rammet av forsinkelsene i Europa.

- Jeg tror nok alle skal komme seg hjem til jul ja, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Han forteller at størst problem har de mandag kveld på Heathrow i London. Der er det rundt 0 grader og sluddbyger.

- I øyeblikket er det rundt én times forsinkelser for alle fly der, også våre.

I Frankfurt ser situasjonen ut til å bedre seg. SAS sitt fly ned dit i dag var i rute, og Johansen tror de skal få flyet tilbake til Norge i rute også.

Størst problem hadde SAS med flyet fra Washington natt til mandag. Det ble forsinket på grunn av mye snø i den amerikanske hovedstaden. Disse problemene skal nå være over.

- Ja, også passasjerene der skal vi få hjem til jul, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER: Eurostar-toget, som trafikkerer strekningen mellom Storbritannia og Frankrike, har stått stille i tre dager, men er nå i rute igjen. Foto: AFP

55.000 personer rammet i togkaos

Også togtrafikken mellom Frankrike og Storbritannia står bom stille. Rundt 55.000 personer er rammet av at Eurostar-togene, som går i tunnelen under den engelske kanal, stoppet fredag. Togene skal ha streiket da de kom fra kaldt vær i Frankrike og inn i den varme tunnelen.

Britiske Sky News melder at togene skal være tilbake på skinner tirsdag, hele fire dager etter at de først stoppet. Terminalene på begge sider av kanalen er stappfulle av reisende som ikke kommer seg hjem og som har ventet i dagevis. Noen reisende har fått mulighet til å ta båt over kanalen, men fergekapasiteten har kun klart å ta seg av en liten brøkdel av de strandede passasjerene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder