SAMMENSTØT: Palestinere protesterer mot høyrenasjonalistiske israelere som marsjerte gjennom Jerusalem søndag. Foto: Reuters

Opptøyer etter høyrenasjonal marsj i Jerusalem

Israelsk politi støtte sammen med steinkastende palestinere i Jerusalem søndag. Opptøyene ble forårsaket av en høyrenasjonalistisk marsj gjennom de østlige delene av byen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Marsjen ble arrangert for å «stadfeste jødisk suverenitet i hele Jerusalem» og gikk gjennom et hovedsakelig palestinsk område av Øst-Jerusalem.

- Vi har kommet for å si ifra til USAs president Barack Obama og hans utsending George Mitchell at Jerusalem tilhører det jødiske folk og ikke araberne, sa Itamar Ben Gvir, en av arrangørene.

Samleside:Les mer om Midtøsten her

Ben Gvir er talsmann for det høyreradikale partiet Jødisk nasjonal front.

Palestinere i Øst-Jerusalem reagerte på marsjen med å kaste stein mot politiet, som ble satt inn for å holde palestinerne borte fra deltakerne i marsjen. Ingen skal ha kommet til skade i sammenstøtene.

Israel annekterte Øst-Jerusalem etter å ha beseiret Jordan i seksdagerskrigen i 1967. Annekteringen er imidlertid ikke blitt anerkjent av verdenssamfunnet.

Både statsminister Benjamin Netanyahu fra Likud og regjeringspartneren Yisrael Beiteinu protesterte mot marsjen på forhånd.

- Det er en skam at provokasjoner av denne typen finner sted. Jeg skulle gjerne sett at dette ikke skjedde, sa minister for infrastruktur, Uzi Landau, fra Yisrael Beiteinu.

Utkastingen av palestinske innbyggere og jødisk bosetting i Øst-Jerusalem er et av hindrene for nye forhandlinger mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Netanyahu.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder