VALGINNSPURT: Liberaldemokratenes Nick Clegg (fra venstre), Labours statsminister Gordon Brown og De konservatives leder David Cameron står på til siste slutt for å sanke stemmer. Foto: AFP
VALGINNSPURT: Liberaldemokratenes Nick Clegg (fra venstre), Labours statsminister Gordon Brown og De konservatives leder David Cameron står på til siste slutt for å sanke stemmer. Foto: AFP

Valget i Storbritannia: - Ingen får flertall

Knallhard innspurt

UTENRIKS

Cameron: - En nervepåkjenning

(VG Nett) Bare timer før britene går til valgurnene, ligger ingen av partiene an til å få flertall.

Publisert: Oppdatert: 07.05.10 16:43

Det viser de siste meningsmålingene som ble publisert onsdag kveld. Riktignok har De konservative og leder David Cameron et forsprang i oppslutning på opp til ni prosent på de ulike målingene - mens Labour ligger et like hakk foran Liberaldemokratene, rett under 30-tallet.

FØLG VALGET LIVE:Coveritlive fredag morgen!

For eksempel viser gallupen til The Populous, utført for The Times, at De konservative, også kjent som Toryene, får 37 prosents oppslutning, mens Labour og Liberaldemokratene får henholdsvis 28 og 27 prosent. YouGovs måling for The Sun gir Toryene 35 prosent, mens de to andre partiene kniver om andreplassen med 28 prosents oppslutning for begge. Dermed fortsetter meningsmålingene å peke samme vei som de har gjort i valginnspurten.

Men derfra og til statsministerboligen i Downing Street 10 er det lang vei for forhåndsfavoritten Cameron & Co. Verken 35 eller 37 prosents oppslutning vil gi flertall i parlamentet. Dette betyr at man for første gang på 30 år ligger an til å få et såkalt «hung parliament», hvor ingen av partiene får rent flertall. I Storbritannia, hvor topartisystemet tradisjonelt har stått sterkt, vil dette være svært uvanlig.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- En nervepåkjenning

Dermed kommer trolig Liberaldemokratene på vippen, noe som gjør utfallet helt åpent. Bestemmer det ellers så lite synlige partiet seg for å samarbeide med Labour eller Toryene, vil man klare å stable sammen en flertallsregjering. Hvis ikke, blir det trolig Camerons menn og kvinner som går inn i en mindretallsregjering - noe som i seg selv vil være både uvanlig og kontroversielt i et land med sterke flertallstradisjoner.

TETT PÅ NETT:Ekspert svarer fredag klokken 15

Kvelden før kvelden var det likevel en strålende opplagt David Cameron som møtte pressen. Selv om forventningene på forhånd var skyhøye, og meningsmålingene under selve valgkampen ikke har stått helt i stil, nektet han for at partiet har snublet i innspurten.

- Jeg tror vi har hatt den beste mulige innspurten. Jeg mener vi overbeviser med de viktigste argumentene, og at teamet vårt virker sterkt, sier han i et intervju med Sky News onsdag kveld, men innrømmer:

- Dette er en nervepåkjenning, utvilsomt, fordi det er den siste dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

LES OGSÅ:Derfor er valget i Storbritannia viktig

Satser på etternølerne

Om hovedmotstanderen, sittende statsminister Gordon Brown, sier han følgende:

- Jeg tror et av Browns største problemer er at han behandler folk som idioter.

Brown, som under valgkampen har fått mest oppmerksomhet for å ha kalt en velger trangsynt mens han uvitende var tilkoblet mikrofon, har ikke gitt opp håpet om å bli gjenvalgt. Han håper på å vinne noen av dem som ennå ikke har bestemt seg i siste liten valgdagen.

LES OGSÅ:Norsk ungdom driver valgkamp for Cameron

- Det er så mange som ikke har bestemt seg, folk som reflekterer over viktige temaer og tenker at ting er i ferd med å forbedre seg nå, men som ikke har skjønt at dette kan bli satt tilbake dersom man ikke fortsatt har en Labour-regjering, sier han.

Siste liten-nølerne blir også fremhevet av valgforsker Michael Thrasher. Disse kan vippe valget i en helt uforutsigbar retning.

- Man har aldri, under tidligere valgkamper, sett så mange velgere som ikke har bestemt seg så tett opp til selve valget. Mange kan komme til å vente helt til de har sett meningsmålingene valgdagen. Husk at folk liker å støtte vinneren. Samtidig kan Labour vinne stemmer i siste liten ved at folk bestemmer seg for at det faktiske er økonomi som er den viktigste saken, sier han til Sky News.

Her kan du lese mer om