PYGMÉBESØK: På vei til Kisangani stoppet Tjostolv Moland og Joshua French motorsykkelen ved en pygmélandsby. På veien tilbake noen dager senere gikk alt galt, sjåføren ble drept og de måtte flykte for livet. Dato på bildet: 30. april 2009. I midten er et bilde Moland tok av seg selv 9. mai 2009. I retten prosederte aktor på at bildet beviser at Moland feirer drap og biltyveri ved å røyke sigar, mens det i virkeligheten er en kvist. Foto: Privat/Militærtribunalet

Nye Kongo-bevis offentliggjort: - Dette er bildene som felte dem

Kongo vil beholde kamerautstyret

Moland og French tok bilder av hverandre både før og under flukten

KISANGANI (VG) Tjostolv Moland og Joshua French elsket å ta bilder av hverandre. Det ble deres bane, mener kaptein Camile Ilonga.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Militærtribunalet i Kisangani sitter fremdeles på to kameraer og resten av turutstyret som ble beslaglagt da Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i mai i fjor.

I går fikk VG se gjennom bildene, de fleste ble lagt frem i rettssakene som bevis, men mange av dem har aldri blitt publisert. Moland og French har fotografert hverandre iherdig hele veien, også etter at drapet skjedde.

- Dette er bildene som felte dem. Bildene de tok av hverandre før og etter drapet beviser at de er kriminelle, sier kaptein Camile Ilonga i Militærtribunalet til VG.

Han er overrasket over at de to nordmennene var så ivrige etter å fotografere hverandre.

- Bildene var avgjørende for dødsdommene. Jeg skjønner ikke hvorfor de fotograferte hverandre på denne måten, sier kaptein Camile Ilonga i Militærtribunalet.

BLOD: Moland og French har forklart at de tok dette bildet i affekt, noen timer etter at sjåføren deres ble drept. De var da på vill flukt mot grensen til Uganda. Dato: 5. mai 2009. Foto: Privat/Militærtribunalet


Beholder bevismaterialet

Han legger til:

- Dere må gjerne trykke bildene. De viser sannheten, at Moland og French var kriminelle, sier Ilonga.

Han opplyser at bevismaterialet aldri vil bli gitt tilbake, hverken til de dømte, eller til Norge. Selv ikke ved en fremtidig utlevering.

- Når Moland og French overføres til Kinshasa skal vi sende alt sammen dit. Kanskje de kan få tilbake klærne sine. Alt det andre vil kongolesiske myndigheter beholde, dette er vår eiendom nå, sier Ilonga.

Et av de viktigste bildene som ble lagt frem i rettssakene, er knipset av Joshua French sent om kvelden 5. mai 2009.

Det viser Tjostolv Moland som tørker blod fra sjåførsetet.

Nordmennene har hele tiden sagt at bildet ble tatt i en slags sjokktilstand, som en reaksjon på det traumatiske de hadde vært gjennom. Tidligere på kvelden ble sjåføren på bilen deres skutt og drept, om lag 109 kilometer fra Kisangani.

BEVIS: Kaptein Camile Llonga har fremdeles motorsykkelen og de andre beslagene på kontoret sitt i Kisangani. Blant annet kameraene til Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Kristian Helgesen

Duoen har hele veien hevdet at de ble overfalt av banditter, og at de er uskyldige. To kongolesiske passasjerer på bilen har hevdet at Moland og French forsøkte å true sjåføren ut av bilen, og at han ble skutt fordi han ikke forsto de engelske kommandoene de ropte.

Et annet fotografi viser Tjostolv Moland i jungelen, der han tankefullt tygger på en kvist mens han slapper av inne i jungelen den 9. mai. Da hadde duoen vært på vill flukt i dagevis.

- Dette er måten han feirer drap og tyveri på. Med en sigar, hevdet aktor under en av rettssakene.

Blant de andre beslagene er den mye omtalte haglen, samt to grønne patroner i kaliber 12. Under rettssaken var det mye frem og tilbake om haglen kunne være drapsvåpenet eller ikke.

KULEHULL? Moland har hele tiden hevdet at han ble beskutt av rangere i nasjonalparken. Her har han fotografert en bananklase med kulehull. Dato: 8. mai 2009. Foto: Privat/Militærtribunalet

Obduksjonen av den drepte sjåføren ga aldri noe klart svar på hva slags våpen som ble brukt: Det kan ha vært haglen, det kan også ha vært et annet våpen.

Militærtribunalet er overbevist om at det finnes ytterligere ett våpen gjemt i jungelen. Kort tid etter at Moland ble tatt, ble han beordret med ut for å lete, men uten resultat.

- På ett av bildene ser vi at Moland bærer en pistol. Den har vi aldri funnet, sier Ilonga.

Avlyste møte

VG har tidligere konferert med flere eksperter, som påpeker at den svarte tasken Moland har i beltet på det aktuelle bildet, like gjerne kan være til en GPS.

Norges ambassadør i Angola, Jon Vea, skulle etter planen møte Kongos justisminister i går. Det gikk i vasken.

CAMPING: Her har Joshua French og Tjostolv Moland slått leir på sin vei fra Uganda til Kisangani på motorsykkel. Dato: 1. mai 2009. Foto: Privat/Militærtribunalet

- Jeg fikk beskjed om at han satt opptatt i regjeringskonferanse og ikke kunne møte meg. Nå jobber vi videre ut fra signalene jeg fikk fra møtene vi hadde på embetsmannsnivå. Kongo og Norge har sammenfallende interesse i å få løst denne saken, sier Vea.

Han er nå tilbake i Angola, men håper saken vil utvikle seg i en positiv retning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder