TIL GAZA: Aksjonister fra en rekke land vil forsøke å seile åtte skip med utstyr inn til den stengte havnen i Gaza de neste dagene. Foto: Freegaza

Israel truer med makt for å stanse norsk nødhjelp: Norsk aksjonist: - Forberedt på konfrontasjon

(VG Nett) Norske Palestina-aktivister på vei til Gaza med flere skip fulle av nødhjelp er forberedt på konfrontasjoner med den israelske marinen når de skal forsøke å ta seg inn til den stengte havnen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi kommer ikke til å stanse før vi kommer til Gaza. Den eneste måten israelerne kan stoppe oss, er ved å borde skipene våre, sier Espen Goffeng.

LES OGSÅ:15 såret i flyangrep på Gazastripen

Sammen med 700 aktivister fra en rekke land er Goffeng, og fire andre nordmenn, i Hellas der de gjør sine siste forberedelser til å seile mot Gaza. De åtte skipene er nå på forskjellige steder i Middelhavet, og skal etter planen samles fredag før de seiler inn mot Gaza.

- En provokasjon

Israel har siden Hamas overtok makten på Gazastripen i 2007 gjennomført en effektiv blokade av det tett befolkede landområdet, og den israelske marinen har gjort det klart at den ikke har noen planer om å la aksjonistene slippe inn til havnen.

- Israel har ingen planer om å la denne konvoien nå Gaza. Dette er en provokasjon og et brudd på israelsk lov, slo en talsmann for israelsk UD fast overfor europeiske diplomater tidligere denne uken.

VG NETT-LESER:«Ansvaret for de sivile tapene hviler på Hamas, ikke Israel».Delta i debatten om konflikten i Midtøsten her

Israel har flere ganger tidligere vist at de er villige til å bruke militærmakt for å stanse skip som forsøker å ta seg inn til Gaza. I juni i fjor forsøkte skipet «Spirit of Humanity» å bryte blokaden, Skipet ble bordet av israelske marinesoldater og deretter tvunget til kai i Israel.

Ifølge AP skal israelerne har forberedt seg godt på å ta imot aksjonistene. Det skal blant annet ha blitt satt opp en midlertidig interneringsleir ved byen Ashdod.

Diplomatisk krise

Espen Goffeng bekrefter at aksjonistene er forberedt på å bli møtt av den israelske marinen, som de siste dagene skal ha drevet omfattende øvelser i området. Han mener imidlertid det blir vanskelig å stanse de åtte skipene, som til sammen har med seg rundt ti tonn med nødhjelp og annet utstyr.

- Dette kan fort bli en pinlig sak for Israel. Dersom de skal holde 700 utlendinger innesperret vil det fort utløse en diplomatisk krise, sier han.

Talsmann for organisasjonen «Free Gaza», Huwaida Arraf, fastslår at aksjonistene ikke vil la seg stanse av den israelske marinen.

- Vi vil, på en ikke-voldelig måte, motsette oss Israels forsøk på å stanse båtene våre. Tusenvis av mennesker har bidratt til dette prosjektet, og befolkningen i Gaza venter på oss, sier Arraf i en erklæring på organisasjonens nettsider.

Kultur-kjendiser

Flere kjente europeiske politikere og kulturarbeidere deltar i solidaritetskonvoien til Gazastripen, blant dem svenske riksdagspolitikere og forfatteren Henning Mankell.

Saken fortsetter under bildet!

LITE MAT: Israel blokkerer Gaza-stripen. Da må palestinerne smugle mat, her fisk, gjennom tunneller fra Egypt til Gaza. Foto: Reuters

Skipene som nå er på vei mot Gaza inneholder blant annet medisinsk utstyr, bygningsmateriell og flere ferdighus. Israel tillater nå bare de mest nødvendige varene å slippe over grensen. Frykt for at Hamas skal gjenvinne sin militære kapasitet gjør at blant annet bygningsmateriell i stor grad blir stoppet. Det har ført til at gjenoppbyggingen etter krigen i fjor vinter foreløpig har kommet svært kort.

LES OGSÅ:Stadig færre palestinere tror på tostatsløsning

Dette siste forsøket på å bryte blokaden kommer samtidig som det internasjonale presset mot Israel øker. Tirsdag kom den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu med en sterk oppfordring til Israel om å lette på de strenge restriksjonene.

Norske og internasjonale nødhjelpsorganisasjoner har fordømt blokaden. Ifølge organisasjonen Redd Barna har 60 prosent av husholdningene for lite mat. Israel på sin side benekter at det er noen humanitær krise i Gaza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder