TIL GAZA: Aksjonister fra en rekke land vil forsøke å seile åtte skip med utstyr inn til den stengte havnen i Gaza de neste dagene. Foto: Freegaza

Hamas forbereder heltemottakelse for konvoi

Hamas-myndighetene på Gazastripen forbereder heltemottakelse for den internasjonale hjelpekonvoien som er på vei mot området.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hamas regner tilsynelatende med at de åtte skipene med hjelpeforsyninger og mellom 600 og 800 aktivister om bord, skal klare å ta seg forbi den israelske marinens forsøk på å stoppe dem.

Les også:Norsk aksjonist: - Forberedt på konfrontasjon

Arrangørene av hjelpekonvoien opplyste fredag kveld at den siste etappen av turen, fra Kypros til Gazastripen, er utsatt til lørdag.

- Vi har endret koordinatene to ganger fordi Israel har truet med å pågripe det tyrkiske skipet som er med. Vi har besluttet å vente med å dra til alle skipene kan dra samtidig, sier Audrey Bomse fra gruppe Free Gaza, som organiserer konvoien.

Storslått mottakelse

Flere internasjonale organisasjoner og deres representanter på Gazastripen har fått invitasjoner fra Hamas til en mottakelse for å feire skipenes ankomst, opplyser det internasjonale Røde Kors til nyhetsbyrået Ritzau.

Hamas' havnepoliti øvde tidligere i uka på situasjoner som kan oppstå når konvoiens skip forsøker å bryte den israelske blokaden, blant annet båtkollisjoner og redning av folk som faller i sjøen. Havnepolitiet planlegger å eskortere skipene inn, men en talsmann for Hamas sier til den israelske avisen Jerusalem Post at ingen vil bære våpen.

- Bryte beleiring

En annen talskvinne for aksjonistene, Greta Berlin, avviser et tilbud fra Israel om å motta hjelpen i israelsk havn for å la FN bringe den inn på Gazastripen.

- Denne aksjonen handler ikke om å levere humanitær hjelp. Den handler om å bryte Israels beleiring av 1,5 millioner palestinere, sier Berlin til nyhetsbyrået AFP.

Den israelske avisen Haaretz skriver at konvoiledelsen har nektet å ta med en pakke og et brev til den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit, som har vært Hamas' fange i fire år. Det er faren Noam Shalit som har bedt om dette.

Holdes igjen

Rødt-politiker Erling Folkvord forteller til NTB at en mindre båt som skulle bringe ham og rundt 30 andre deltakere ut i internasjonalt farvann, er blitt nektet å gå fra land på Kypros.

Han antar at dette kan ha sammenheng med forbudet fra Kypros' regjering mot å la skip forlate kypriotisk havn for å slutte seg til konvoien, men håper forbudet bare skal medføre noen timers forsinkelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder