...og bilder fra det lukkede landet dukker opp på Instagram

TWEETEN: Her er tweeten som trolig er den første som er sendt fra en mobiltelefon i Nord-Korea noensinne. Bildet ble samme dag lagt ut på Instagram - også fra mobiltelefon. Foto: JENNI H. LEE, AP / Skjermdump

Sendte trolig første mobil-tweet fra Nord-Korea

(VG Nett) Mandag var en milepæl i Nord-Koreas økende befatning med nyere teknologi, da den angivelig første Twitter-meldingen via mobiltelefon ble sendt ut.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

«Min første tweet med Koryolinks nye internett-tjeneste for mobil. Hallo verden fra kommunikasjonssenteret i Pyongyang», skrev Jean H. Lee, Asia-sjef i nyhetsbyråaet Associated Press (AP), på sin Twitter-profil mandag.

Det skal ha vært første gang det nye 3G-nettet i den nordkoreanske hovedstaden ble tatt i bruk for å sende ut en melding på mikrobloggen, som er utbredt i store deler av verden.

- Strenge regler

Senere samme dag la Lee også ut et bilde på bildedelingstjenesten Instagram, av en propagandaplakat i veikanten, om den vellykkede atomprøvespregningen kommunistregimet gjennomførte i februar.

Ifølge journalisten er disse mulighetene ledd i en prosess der Nord-Korea stadig åpner for bruk av teknologi som er atskillig vanligere i den vestlige verden.

- Tidligere har reglene vært strenge for turister som besøker Nord-Korea. På en busstur gjennom den demilitariserte sonen mellom nord og sør i 2008 ble vi fortalt at det var forbudt med mobiltelefoner, lange kameraobjektiver og å ta bilder uten tillatelse, sier Lee til sitt eget nyhetsbyrå.

Underveis på bussturen skal nordkoreanske soldater også ha stått langs veien klare til å heise røde flagg dersom de fikk øye på at reglene ble brutt.

Koster flere hundre kroner

APs hovedkontor i Asia ligger i Sør-Koreas hovedstad Seoul, der Lee jobber. På Twitter opplyser hun imidlertid at hun stadig vekk reiser til den nordkoreanske hovedstaden.

Inntil nylig la hun igjen mobiltelefonen sin på flyplassen i Pyongyang, og brukte en mobiltelefon kjøpt i Nord-Korea med lokalt SIM-kort på sine reiser. Koryolink, som Lee omtaler i den nevnte Twitter-meldingen, er et lokalt teleselskap i landet, som etablerte 3G-nettverk allerede i 2008, men uten datatrafikk.

KNIPSET KVINNE: APs avdelingssjef i Asia, Jean H. Lee, tok dette bildet av en nordkoreansk guide i Pyongyang søndag. Dagen etter la hun det ut på Instagram via det nye 3G-nettet i byen. Foto: JEAN H. LEE, AP / Skjermdump

Denne uken ble det imidlertid mulig å benytte datatilkobling via 3G på mobiltelefonen for første gang. Tjenesten er foreløpig kun mulig for utenlandske statsborgere og prisen for å koble seg til skal være stive 560 kroner, i tillegg til SIM-kortprisen på nærmere 400 kroner.

Feiret

- Det var en slags feiring på Koryolinks kontorer den morgenen jeg sendte tweeten. Og nordkoreanerne fulgte med med stor interesse da vi viste dem hvordan man kan surfe på internett med mobiltelefonen, sier Lee.

De aller fleste nordkoreanere har imidlertid ikke tilgang til «det internasjonale internettet», som de ifølge Lee kaller det.
På landets universiteter er det for eksempel avanserte intranett som overvåkes nøye av myndighetene. Ifølge AP sier studentene at de kan sende e-post til hverandre, men ikke ut av landet.

Basketstjerne med Nord-Korea-tweet

Tirsdag benyttet også den tidligere basketstjernen Dennis Rodman seg av muligheten til å bruke sosiale medier, da han besøkte landet.

«I come in peace. I love the people of North Korea!», skrev Rodman på sin Twitter-profil, og la ved et bilde av seg selv blant nordkoreanere.

STJERNEMØTE: Dette bildet la den tidligere basketstjernen Dennis Rodman (nummer seks fra høyre) ut på Instagram tirsdag, da han var i Pyongyang. Foto: REUTERS

I starten av februar la det nordkoreanske regimet ut en propgandavideo på YouTube av New York under et bombeangrep. Da sa Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen til VG at YouTube-videoen var en relativt fersk måte å kommunisere med omverdenen på, som man ikke har sett så mye av fra den kanten tidligere.

- Den digitale kaldkrigsfronten er vel relativt ny og et uttrykk for at de er blitt mer moderne i propagandaen. Videoen kommer nok ikke av at det har skjedd en endring i regimets utenrikspolitikk, snarere er det nok et ønske om å bli mer synlig, sa Helgesen.

Les også

 1. Sør-Koreas president frykter naboen i nord

  Nord-Koreas atomprøvesprengning er en trussel mot det koreanske folks liv, sier Sør-Koreas første kvinnelige president…
 2. Norske eksperter: Nord-Koreas propagandafilm er et rop om oppmerksomhet

  (VG Nett) Et rakettangrep på New York fra nordkoreanske myndigheter blir neppe en realitet i nær fremtid, mener norske…
 3. Nord-Korea truer USA med nye «sterkere steg»

  (VG Nett) Mens FN tirsdag var samlet til hastemøte, truer diktatoren med hva som vil skje om «fiendtligheten» fra Vesten…
 4. Her står New York i brann etter rakettangrep fra Nord-Korea

  (VG Nett) Til tonene av Michael Jacksons «We are the world» illustrerer Nord-Korea et tenkt angrep mot den amerikanske…
 5. Slik feiret nord-koreansk TV atombomben

  (VG Nett) Nord-Korea opplever internasjonal fordømmelse etter atomprøvesprengningen.
 6. Eide: - En trussel mot internasjonal fred

  Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) reagerer sterkt på Nord-Koreas atomprøvesprengning.
 7. Truer med «endelig ødeleggelse» av Sør-Korea

  (VG Nett) På en FN-konferanse om avvæpning tirsdag, skal Nord-Korea ha kommet med en trussel mot nabolandet i sør.
 8. Tusenvis giftet seg i massebryllup i Sør-Korea

  Tusenvis av medlemmer av Den forente familie giftet seg i et massebryllup i Sør-Korea søndag, det første i sitt slag…
 9. Obama varsler resolutt handling mot Nord-Korea

  Nord-Koreas trusler vil bli møtt med et strengt svar, advarer USAs president Barack Obama.
 10. Analytikere:- Kina straffer neppe Nord-Korea

  Kina vil neppe straffe Nord-Korea for landets nye atomprøvesprengning, tror analytikere.
 11. USA og Sør-Korea skal ha felles militærøvelse

  Nord-Korea erter stadig på seg verdenssamfunnet - sist med sin tredje atomprøvesprengning.
 12. Nord-Korea bekrefter atomprøvesprengning

  (VG Nett) Natt til tirsdag trosset Nord-Korea advarslene fra det internasjonale samfunnet og gjennomførte en…
 13. Obama om prøvesprengingen: En trussel mot internasjonal sikkerhet

  Nord-Korea gjennomførte tirsdag en atomprøvesprengning nord i landet. Dette er den tredje atombombetesten i landet siden…

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Utenlandske journalister knebles under besøk i Nord-Korea

 2. Tre amerikanere og en canadier fortsatt i Nord-Koreas arbeidsleire

 3. Den store kampen: Kim mot Trump

 4. Sørkoreansk avis: Kim Jong-uns tante er trolig død

 5. - Vil vise at Nord-Korea ikke er så ille

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder