STENGT: Hjelpeorganisasjoner sliter stadig med å få hjelp fram til isolerte palestinske befolkningsgrupper. Israelske restriksjoner koster dyrt både for sivile palestinere og for giverlandene, viser ny rapport. Her står Hamas politimenn foran Egyptiske soldater mens de forsøker å forhindre palestinere i å krysse grensen. Foto: Afp

- Israels Gaza-blokade rammer hjelpearbeid

Israelske restriksjoner på hjelp til Gazastripen koster giverlandene over 24 millioner kroner årlig. Resultatet er at lidelsene til den palestinske sivilbefolkningen fortsetter, viser en ny rapport.

Artikkelen er over ni år gammel

Én av fire palestinere lever under fattigdomsgrensa, og restriksjonene fra Israel isolerer befolkningen fra å motta hardt tiltrengt hjelp, heter det i rapporten «Restricting Aid - The Challenges of Delivering Assistance in the OPT».

Studien er laget av AIDA, som er en sammenslutning av internasjonale organisasjoner i de okkuperte palestinske områdene.

Les også: Israels statsminister advarer mot ulovlig grensepassering

De israelske begrensningene på hjelpesendinger til Gazastripen er godt kjent. Mindre kjent er det at også programmene til hjelpeorganisasjoner på Vestbredden lider under økte kostnader og mangel på tilgang til befolkningsgrupper.

Isolerte grupper

Blant annet forhindres organisasjonene fra å nå fram til befolkningen i de såkalte buffersonene, militærsonene i tilknytning til separasjonsbarrieren, og til beduinbefolkningen i Jordan-dalen og det sørlige Hebron.

- Det medfører at mennesker i disse områdene er like sårbare som de som bor i Gaza. Hele 79 prosent av beduinene og nomadene i Jordan-dalen forteller at de ikke har nok mat, skriver AIDA i rapporten.

Les også: Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

- Vi møter på store hindringer når det gjelder selv enkle tiltak som kan forbedre livene til barn og deres familier. De bor i områder som mangler både helsetilbud, skoler og dyrkbar mark, forteller Salam Kanaan, som er britiske Redd Barnas landdirektør i området i en pressemelding.

Mye byråkrati

Kanaan mener det er uakseptabelt at organisasjonene bare får fraktet ut hjelp til de områdene som de får adgang til.

- Hjelpen må nå ut dit hvor behovet er størst, understreker han.

Han viser til at det i landsbyen Barta bor 5.400 mennesker innenfor den militære buffersonen, og de er omringet av et strømgjerde.

Les også: Netanyahu avviser 1967-grenser igjen

- Redd Barna og andre organisasjoner får ikke engang tillatelse til å komme inn i området i to timer for å finne ut hvilke behov menneskene der har, sier Kanaan, og sier at Barta er ikke et enestående tilfelle.

AIDA understreker også at organisasjonene må bruke mye tid på byråkratiet som både Hamas og palestinske selvstyremyndigheter står bak. Dette skaper også problemer for effektivt hjelpearbeid blant AIDA-organisasjonene.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Israel: Hamas bruker pasienter som spioner

  2. FN: 5 granater drepte 19 flyktninger på FN-skole

  3. FN-rapport: Israel satte dyster rekord

  4. Israel bombet mål på Gazastripen

  5. UNICEF: 392 barn drept på Gazastripen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder