ISLAMISTENE LEDER: Saad al-Katatni leder Frihets- og rettferdighetsparti (FJP), et parti som er utgått av islamistbevegelsen Det muslimske brorskap. Partiet gjorde det svært godt under Egypts valg på ny nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/SCANPIX

Islamistene dominerer Egypts nasjonalforsamling

Islamistpartier har vunnet omkring to tredeler av setene i Egypts nye nasjonalforsamling, viser de endelige resultatene fra valget.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den moderate islamistbevegelsen Det muslimske brorskap får en dominerende rolle når den nye grunnloven skal skrives.

Partialliansen ledet av deres Frihets- og rettferdighetsparti (FJP) får nemlig 235 av de 498 plassene i den nye nasjonalforsamlingen, ifølge valgkommisjonens leder Abdel Moez Ibrahim.

Salafistenes ultrakonservative parti Al Nur følger som nummer to med 121 representanter.

Det liberale partiet Wafd havnet på en tredjeplass med nærmere 9 prosents oppslutning.

Koalisjonen som kaller seg Revolusjonen fortsetter, som representerer ungdomsgrupperinger som sto i spissen for omveltningene i fjor, fikk bare inn sju representanter.

Komplisert system

Egypts første frie valg på nasjonalforsamling på flere tiår ble holdt i tre omganger, to før jul og en etter nyttår.

Valgsystemet er svært komplisert. To tredeler av setene i underhuset fordeles mellom partier etter prinsippet om forholdstallsvalg. Restene av representantene skal være uavhengig av partilistene, og valgkommisjonen oppga ikke resultatene for disse setene.

Liberale egyptere og vestlige land, som har hatt en nær kontakt med regimet til avgåtte president Hosni Mubarak, bekymrer seg for islamistenes framgang ved valget. Under Mubarak var Det muslimske brorskap forbudt og nasjonalforsamlingen dominert av presidentens eget parti.

Forsoning

Men en ledende figur i brorskapet og partiet FJP understreker at den folkevalgte forsamlingen skal ha en forsonende rolle.

- Det vil bli lagt vekt på å møte revolusjonens krav, deriblant å oppfylle rettighetene til de som ble såret og drept i opprøret, sier Saad al-Katatni.

FJP har foreslått Katatni som president for underhuset.
Det er uklart i hvor stor grad de ulike islamistiske grupperingene vil samarbeide i den nye nasjonalforsamlingen.

Kun en håndfull kvinner har vunnet seter i nasjonalforsamlingen.

I tillegg til de valgte setene, er ti representanter utpekt av presidenten. Bare to kvinner ble utpekt, mens fem plasser ble tildelt representanter for de koptiske kristne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder