Gaza-lege: - Blokaden dreper pasienter

GAZA (VG Nett) Hver uke dør pasienter på Al Shifa-sykehuset i Gaza på grunn av mangel på utstyr, eller fordi de ikke kommer ut til mer avansert behandling i Egypt eller Israel.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

Det bekrefter leder for kirurgisk avdeling Shobi Skaik overfor VG Nett.

Det var her på Al Shifa-sykehuset i sentrum av Gaza By de to legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet mens bombene regnet over Gaza årsskiftet for halvannet år siden. Den gang strømmet hardt skadde pasienter til sykehuset. Ifølge boken «Øyne i Gaza», der de norske legene beskriver sine opplevelser fra krigen, kom det rundt 100 skadde pasienter daglig til Al Shifa i denne perioden.

SE VIDEO:VGTV var med Gaza-smuglerne på jobb

LES OGSÅ:- Uten tunnelene kan vi ikke leve

Avansert behandling

I dag er situasjonen roligere. En håndfull mennesker står like innenfor hoveddøren og forsøker å få oppmerksomheten til legene og sykepleierne som haster forbi, mens en ung mann blir rullet raskt inn i akuttmottaket. Aktiviteten er preget av effektivitet, men selve bygningen oser av forfall. Flere steder flasser malingen av, og lyden fra sengene som rulles forbi oss vitner om stort behov for smøring.

BLOGG:Les mer om VG Netts reporters inntrykk fra Gaza

Ifølge sjefkirurg Skaik har imidlertid sykehuset langt mer alvorlige problemer å stri med. Han understreker at mange av pasientene har behov for å komme ut av Gaza for å få mer avansert medisinsk behandling enn Al Shifa har mulighet til å tilby dem.

- Noen slipper ut til Israel og Egypt, men det tar tid å skaffe de nødvendige tillatelsene, og mange blir nektet å dra. Hver uke dør pasienter mens de venter på å slippe ut. Hundrevis av våre pasienter har dødd på grunn av den israelske blokaden av Gaza, sier Skaik.

MANGLER ALT: Leder for kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset i Gaza, Shobi Skaik, har store problemer med å få inn medisiner. Foto: VGTV

VGTV:Kibbutz-leder frykter nye angrep

Lange køer

Israelske myndigheter viser til at over 5000 palestinere har fått behandling ved israelske sykehus så langt i år. Over 60 prosent av pasientene på barneavdelingen til Israels største sykehus er palestinere fra vestbredden og Gaza. Ifølge talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, er det lange køer for sykehusbehandling også for israelske borgere.

- Det er trist å høre legen sier men det er like trist å høre Israelske leger som sier akkurat det samme om israelske borgere som dør på grunn mangel på sykehuskapasitet i Israel, sier Hermann til VG Nett.

- Dette er ingen unnskyldning. Jeg mener at alle som trenger sykehusbehandling bør få det, uansett hvem de er og hvor de bor, legger han til.

Mangler utstyr

Shobi Skaik tegner et dystert bilde av utstyrssituasjonen ved sykehuset. Ifølge sjefkirurgen er det akutt mangel på alt fra avansert medisinsk utstyr til de mest elementære medisinene. Han forteller at sykehuset får inn en del forsyninger utenfra, men det kommer i bølger.

- Det er vanskelig å planlegge, for vi vet aldri hva som kommer inn. Det som kommer møter ikke nødvendigvis behovet vårt. Det betyr at vi kanskje har for mye av enkelte ting, mens vi mangler andre, sier han.

VGTV:Krigsruiner forsørger palestinske familier

Det palestinske nyhetsbyrået Ma'an meldte lørdag at syv norskfinansierte oksygenmaskiner på vei til sykehus på Vestbredden og i Gaza er blitt konfiskert av israelske myndigheter. Oksygenmaskinene ble beslaglagt fordi israelerne frykter at utstyret kan brukes til andre ting enn medisinsk hjelp.

Blir stoppet

Norwac-koordinator Jon Eivind Jensen bekrefter overfor VG Nett at det er svært vanskelig for internasjonale hjelpeorganisasjoner å få medisinsk utstyr inn i Gaza. Den norske organisasjonen har støttet Al Shifa-sykehuset i ti år, men etter at Israel innførte strenge restriksjoner på hva de slipper over grensen har arbeidet blitt vanskelig.

- Mellom 40 og 50 prosent av det vi ønsker å sende inn blir stoppet av israelerne, sier Jensen.

LES OGSÅ:Disse jentene trener for kamp langs Israels grense

I seks måneder har organisasjonen hatt en avansert røntgenmaskin stående i byen Ramalah på Vestbredden, men de har ventet på tillatelse til å bringe den til sykehuset i Gaza.

- Israel har signalisert at de vil lette på blokaden, men foreløpig har vi ikke sett noe til det i praksis. Mitt inntrykk er at dette kun er et spill for galleriet for å redusere det internasjonale presset mot Israel, sier Jensen.

Saken fortsetter under bildet!

KRIG: Den norske legen Mads Gilbert jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza under krigen i fjor vinter. Foto: Norwac

Traumatiserte

Ved inngangen til sykehuset ligger en moske med tydelige skader etter det massive bombardementet mot byen for halvannet år siden. Også flere av de andre nabobygningene ble truffet. Dr. Skaik var på sykehuset da Israel innledet luftangrepet mot Gaza. Der ble han i 21 dager i strekk mens byen var under angrep.

LES OGSÅ:FN krever full oppheving av Gaza-blokade

I løpet av krigen var Dr. Skaik på sykehuset i 21 dager i et strekk. Flere av legene på sykehuset opplevde å få nære slektninger inn på operasjonsbordet sitt. Samtidig lå frykten der for at hjemmet deres skulle bli truffet av de israelske bombene.

- Mine ansatte er dypt traumatiserte. Det pårvirker arbeidet deres. Det gjelder også meg. Jeg forsøker å holde masken, men jeg sliter fortsatt med opplevelsene, innrømmer han.

- Norske helter

Den palestinske sjefslegen berømmer sine to norske kollegaer for innsatsen de gjorde på Shifa-sykehuset under krigen.

- Dr. Mads og Dr. Erik er to av de virkelige heltene fra krigen mot Gaza. De gjorde en fantastisk jobb som leger, og særlig våre unge leger lærte mye av dem. I tillegg nådde de ut til verden med vår historie, sier Skaik.

- Gilbert og Fosse har blitt beskyldt for å drive ren propaganda i forbindelse med krigen. Hva tenker du om det?

- Det er helt galt. De var kun profesjonelle medisinere som rapporterte det de så.

Les også

 1. UD har ikke fått Gaza-invitasjon

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterer en mulig reise til Gazastripen med europeiske kolleger, men har ikke fått…
 2. Iranske politikere blir med på Gaza-skip

  Iranske politikere planlegger å være med et skip som i neste uke drar fra Libanon til Gaza med hjelpeforsendelser.
 3. Avlyser iransk hjelpeforsendelse til Gaza

  Iran avlyser planene om å sende et skip med forsyninger til Gazastripen som skulle satt kursen for det palestinske…
 4. De lever i konstant frykt for angrep: Kibbutz-leder: - Vi flytter aldri

  NAHAL OZ (VG Nett) Bare 780 meter fra grensen til Gaza klorer 450 kibbutz-medlemmer seg fast, til tross for at de lever…
 5. Gazas barnearbeidere lever i frykt

  GAZA (VG Nett) Noen hundre meter fra grensen til Israel står 11 år gamle Nidhal og graver i den brennhete sanden på jakt…
 6. Israel med ny krigsdoktrine for Gaza

  Den israelske hæren IDF har utarbeidet en ny krigsdoktrine med tanke på en ny krig på Gazastripen, ifølge avisen…
 7. Israel vil la europeiske utenriksministre besøke Gaza

  Israel vil slippe en delegasjon med europeiske utenriksministre inn på Gazastripen, for å overbevise omverdenen om at…
 8. Likud støtter bygging av flere bosetninger på Vestbredden

  Likud-partiet til Israels statsminister Benjamin Netanyahu har enstemmig godkjent fortsatt utbygging av israelske…
 9. Mistet tre brødre i dødstunnelene

  GAZA (VG Nett) Mohammed Al-Batniji (22) mistet tre av sine fire brødre da israelske soldater skjøt granater ned i…
 10. - Det er ikke behov for nødhjelpskonvoier til Gaza

  GAZA/OSLO (VG Nett) Israels president Shimon Peres mener at det ikke er nødhjelp som skal til for å endre forholdene…
 11. Foreldrene til kidnappet soldat raser mot Israel

  (VG Nett) Gilad Shalits foreldre føler seg sviktet av den israelske regjeringen etter at de bestemte seg for å lempe…

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Krise ved sykehusene i Gaza: WHO:- Intern strid rammer palestinerne

 2. Israel åpnet grensen for norsk sykehusutstyr

 3. Rakett traff Gaza-sykehus: Israel og Hamas skylder på hverandre

 4. Mads Gilbert til VG - Et uvirkelig døgn

 5. WHO: Kritisk for sykehusene på Gaza

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder