Bill Gates får håndtrykk-refs

(VG Nett) Microsoft-gründer Bill Gates får kraftig kritikk etter at han sto med den ene hånden i lommen da han hilste på Sør-Koreas president.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
http://www.skikkogbruk.no/

President Park Geun-Hye og milliardæren Bill Gates smilte hjertelig da de møttes i Seoul mandag, men håndtrykket har skapt reaksjoner.

Gates sto med den ene hånden i lommen da han hilste på Sør-Koreas nye president. Det har ikke gått ubemerket hen i det asiatiske landet, og håndtrykket er tema på forsiden av alle de store avisene i landet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Folkeskikk

Skikk og bruk-ekspert Reidar Bowitz Helliesen er svært overrasket over tabben.

- Å ha hendene i lommen når man hilser skal man bare ikke gjøre. Alle har lært at dette strider med vanlig folkeskikk, også i Norge. Et slikt håndtrykk viser ikke respekten et statsoverhode skal få, sier Helliesen til VG.

Etikette er svært viktig i sosietetskretser i Sør-Korea. Gates må tåle kritikk i tirsdagens aviser.

- Kulturelle forskjeller eller mangel på respekt, spør den konservative dagsavisen JoongAng Ilbo i en bildetekst.

- Manglende respekt? Uformelt håndtrykk, spør avisen Dong-A Ilbo.

- Jeg skjønner godt reaksjonen. Det er allment kjent at dette bryter med god takt og tone. Det gjør det ekstra underlig. Dette burde Bill Gates vite, sier Helliesen.

Bush med tabbe

I Sør-Korea stilles det spørsmål ved om at håndtrykket var et utrykk for manglende respekt.

- Gates har nok forglemt seg. Han har nok ikke gjort dette i vond mening, men han har hilst på så mange tusen mennesker at dette burde han vite, sier Helliesen.

Microsoft-gründeren er ikke den første amerikaneren som dummer seg ut.

- George Bush skulle vise V-tegnet da han var i Australia for noen år siden, men han gjorde det ikke på samme måte som Winston Churchill. Han snudde hånden feil vei. Da blir det som å rette finger, sier Helliesen.

Han sier Churchill også riktignok av og til viste fingrene «feil vei», men at han da holdt hånden stille og gjorde det i en kontekst der det ble oppfattet riktig.

- Bush beveget hånden opp og ned, og da blir det stygt. Det sikreste er å holde innsiden ut, da kan det aldri misforstås, sier Helliesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder