KAN STAMME FRA MH370: Fransk politi inspiserer vrakdelen som ble funnet på øya Reunion onsdag.

KAN STAMME FRA MH370: Fransk politi inspiserer vrakdelen som ble funnet på øya Reunion onsdag. Foto:Stringer/france,Reuters

Mulig MH370-vrakdel skal analyseres i Frankrike

Har funnet koffert i nærheten av vrakdelen

Australias visestatsminister Warren Truss mener det er realistisk at vrakdelen som ble funnet på øya Reunion onsdag, kan stamme fra det savnede Malaysia Airlines-flyet.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis flyet styrtet i det samme området i Det indiske hav som der vi har lett til nå, så er det fullt mulig at vrakrestene kan ha nådd Reunion i løpet av de siste 16 månedene, uttalte Truss på en pressekonferanse torsdag morgen, ifølge ABC News.

Øya hvor vrakdelen ble funnet i går ligger flere tusen kilometer unna leteområdet, men havstrømmer åpner opp for muligheten at deler av flyet har drevet helt til den franske øya utenfor Madagaskar.

– Dette er åpenbart noe som vi ser på som en viktig ledetråd.

– Det er det første håndfaste beviset på at mulige vrakrester fra flyet er funnet, sa Truss.

Sett denne? Her er de mest sannsynlige teoriene

FUNNET I NÆRHETEN: Denne utslitte kofferten eller bagen ble funnet torsdag formiddag, like ved onsdagens funnsted. Foto:-,Afp

Trolig 777-rester

Malaysias statsminister uttalte torsdag formiddag at det trolig dreier seg om en del fra en Boeing 777-maskin.

Flere eksperter, blant annet franske luftfartsmyndigheter, skal nå undersøke funnet nærmere.

Ved 13-tiden norsk tid torsdag ble det klart at vrakdelen skal sendes til Frankrike for granskning.

En av tingene som skal sjekkes er om skjell på vrakdelene kan si noe om hvor lenge gjenstanden har ligget i vannet.

VISESTATSMINISTER: Warren Truss. Foto:Peter Parks,Afp

Den lokale eksperten Joseph Poupin hevder skjellene ser ut til å være rundt et år gamle, noe som i så fall kan stemme godt overens med tidspunktet da flyet styrtet, melder britiske The Telegraph.

Britisk avis: Piloten er den hovedmistenkte

Fant koffert i nærheten av vrakdelen

Like før klokken 11 skriver den samme avisen at restene av en koffert eller bag også har blitt funnet i det samme området på Reunion.

En fransk journalist har publisert et bilde av kofferten, som bærer preg av å ha ligget lenge i vannet.

Det er foreløpig ingen informasjon som tyder på at kofferten stammer fra MH370-flyet.

Tidligere har flere eksperter uttalt at flydelen troligstammer fra en Boeing 777 – det samme som Malaysia Airlines-flyet – noe som også er en oppfatning som deles av en av Boeings egne inspektører, melder NTB.

Husker du? 12 flymysterier som rystet verden

Malaysias visetransportminister har også opplyst at deres eksperter mener det er en 777-vingeklaff, en såkalt «flaperon», som er funnet.

Landets statsminister, Najib Razak, uttaler like før klokken 13 torsdag at funnet «med stor sannsynlighet» stammer fra et 777-fly, melder AFP.

Flyselskapet selv har bedt pårørende og andre om å ha is i magen og at det fortsatt er for tidlig å spekulere i om det er vrakrester fra ulykkesflyet som har dukket opp ved den franske øya.

– Hvis dette er en del fra en 777, kan vi være ganske sikre på at den kommer fra MH370, fordi det har ikke vært spesielt mange krasj med denne flytypen – og ingen andre ulykker i dette området, sier luftfartseksperten Mary Schiavo til CNN.

Ifølge BBC er Flight MH370 også det eneste 777-flyet som har forsvunnet over et hav.

Fant kode på gjenstanden

Etterforskerne hadde lenget håpet å finne et serienummer på vrakdelen som kunne bidra til å identifisere hvilket fly delen stammer fra, men Truss opplyser at nummeret de har observert, trolig er et slags delnummer.

Ifølge visestatsministeren var koden «BB670».

Les også: Malaysia-flyet var trolig på autopilot

Truss avsluttet sin pressekonferanse med å si at han håper onsdagens funn kan bidra til å roe ned noen av de søkte spekulasjonene rundt MH17-forsvinningen.

– Det er mange ville teorier der ute, blant annet at flyet skal ha landet i Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder