INGEN MEDISIN: Det finnes foreløpig ingen kur mot ebola-viruset. Det er hovedårsaken til at sykdommen er svært dødelig. Bildet som er tatt 27. juli viser helsemedarbeidere på en klinikk i Sierra Leone som beskytter seg for å unngå å bli smittet av sykdommen. Foto:Youssouf Bah,Ap

USA vil teste ebolavaksine på mennesker

USA vil begynne å teste ut en eksperimentell vaksine mot det dødelige ebolaviruset på mennesker.

Artikkelen er over seks år gammel

Amerikanske medier melder torsdag at testingen skal starte så tidlig som i september. Bakgrunnen er at tester av vaksiner på dyr har gitt positive resultater.

Det nasjonale medisinske forskningsrådet (NIH) arbeider ifølge CNN tett med de amerikanske helsemyndighetene om å starte testingen så snart som mulig. Resultater fra forsøkene vil kunne være klare allerede i starten av neste år.

Verste noensinne

Flere vestafrikanske land er nå rammet av det verste utbruddet av ebola noensinne. Torsdag oppjusterte Verdens helseorganisasjon (WHO) dødstallet til 729 siden begynnelsen av året. Samtidig lanserte WHO en plan med en prislapp på 100 millioner dollar for å bekjempe ebola-epidemien.

I alt er smitten konstatert hos 1.323 personer.

Flere forskere arbeider også med å finne en måte å bekjempe ebola på. En gruppe forskere i USA har fått over 100 millioner kroner til å jobbe videre med tre lovende ebola-kurer.

Unntak

På grunn av strenge regler og standarder kan det ta årevis før helsemyndigheter godkjenner en vaksine til kommersiell bruk. Men i visse tilfeller blir det gjort unntak, som kan gjøre prosessen raskere. Og da særlig når det gjelder dødelige sykdommer, som ebola, skriver CNN.

Professor Jan Helge Solbakk ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo har tidligere forklart til VG at forskningsetikken åpner for forsøk med nye medisiner i situasjoner hvor en livsfarlig, smittsom sykdom som det ikke finnes behandling for, og som sprer seg raskt, bryter ut.

- Forskningsetikken sier at det kan forsvares å starte utprøvinger før en medisin eller vaksine er blitt fullt ut utprøvd, dersom man vet at den nye medisinen i hvert fall ikke vil forverre situasjonen ytterligere for pasientene. Dette har man eksempler på er gjort også her i Norge, for eksempel i forhold til pasienter med langtkommen kreft hvor det ikke finnes behandling.

Han legger til at dersom vaksineforsøk mot Ebola-viruset starter i Vest-Afrika, så må det i forkant av slike forsøk være på plass avtaler mellom industrien og helsemyndighetene i disse landene om at dersom det skulle vise seg at vaksinene har god beskyttende virkning, så skal befolkningen i disse landene automatisk sikres tilgang til slike vaksiner.

SMITTET: Den amerikanske legen, Dr. Kent Brantly, er smittet av ebola etter å ha jobbet med å hjelpe smittede pasienter i Liberia. Det er usikkert om det er han eller en annen amerikaner som nå skal få behandling i USA. Foto:Joni Byker,Afp

To amerikansk helsearbeidere som er smittet av ebola, blir nå fløyet til USA for behandling, melder CNN. Det er første gang en ebolasmittet får behandling i USA. Minst en av de to personene skal behandles på en høyrisikoavdeling ved Emory University Hospital i Atlanta. En ikke navngitt kilde sier til nyhetskanalen at de to som nå flys til USA er Dr. Kent Brantly og Nancy Writebol.

Unntakstilstand i Sierra Leone

Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand i to til tre måneder for å bekjempe ebolaepidemien i landet.

– Ebolaviruset utgjør en ekstraordinær utfordring for landet vårt, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale til nasjonen torsdag.

Han har bedt politi og militære styrker om å isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset. Sikkerhetsstyrkene skal også bistå helsepersonell og hjelpeorganisasjoner som behandler de syke.

USAs smittevernmyndigheter fraråder nå ikke-nødvendige reiser til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Foto:,

Les også

 1. Leger om ebolaepidemien: - Ute av kontroll

  Det svært dødelige ebolaviruset har den siste tiden tatt livet av 350 mennesker i Vest-Afrika.
 2. FHI:  - Liten risiko for ebolasmitte i Norge

  Mens britiske myndigheter frykter ebolasmitte, mener Folkehelseinstiuttet her i Norge at faren for utbrudd i Norge er…
 3. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

  Den norske forsvarsveteranen Kenneth Bjerkelund (33) har reist til Liberia for å hjelpe Ebola-rammede.
 4. Professoren som oppdaget ebolaviruset: - Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en ebolasmittet på T-banen

  Mannen som oppdaget ebolaviruset i 1976 mener det er i ferd med å spre seg en ubegrunnet frykt for å bli smittet den…

Mer om

 1. Ebola
 2. Helse

Flere artikler

 1. Vil teste eksperimentelle medisiner på ebolasyke

 2. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 3. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 4. Ebola-smittet lege landet i USA

 5. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 6. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

Fra andre aviser

 1. USA vil teste ebolavaksine på mennesker

  Aftenposten
 2. Ebolaepidemien kan gi krigslignende konsekvenser i Vest-Afrika

  Aftenposten
 3. Ebola: – Ikke nødvendigvis en dødsdom

  Aftenposten
 4. USA vil teste ebolavaksine på mennesker

  Fædrelandsvennen
 5. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 6. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder