KAN IKKE UTLEVERES: Edward Snowden da han i begynnelsen av juni varslet om det amerikanske overvåkningsprogrammet Prism. Foto: AFP PHOTO / THE GUARDIAN

- Snowden kan ikke utleveres

Personer som har søkt midlertidig asyl kan ikke utleveres, ifølge lederen menneskerettsrådet i Kreml. Dermed kan ikke Edward Snowden utleveres til USA.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Varsleren Edward Snowden befinner seg for tiden på en flyplass utenfor Moskva, hvor han har vært helt siden han kom fra Hong Kong for snart en måned siden.

Den spionsiktede amerikaneren har søkt om asyl i en rekke land, deriblant Russland, og ifølge hans advokat Anatolij Kutsjerena planlegger han å bli i landet.

USA har forlangt at Russland utleverer Snowden, men ifølge Mikhail Fedotov, som leder menneskerettsrådet i Kreml, bryter dette med internasjonale avtaler.

- Ifølge internasjonale konvensjoner kan ikke en person som har søkt midlertidig asyl utleveres, sier han til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Etterkommer ikke utleveringskravet

Fedotov påpeker også at så lenge Snowden befinner seg i transittområdet på flyplassen, er han juridisk sett ikke på russisk jord.

- Uansett hva som skjer, så kan vi ikke gjøre noe for å tilfredsstille våre amerikanske partnere, sier Fedotov.

Snowdens søknad til Russland om midlertidig asyl ble levert 16. juli, men er fortsatt ikke ferdigbehandlet. Så langt ser det altså ikke ut til at Russlands president Vladimir Putin vil etterkomme USAs utleveringskrav, selv om han flere ganger har understreket viktigheten av å ha et godt forhold til amerikanerne.

Forlater ikke flyplassen

Onsdag uttalte myndighetene i USA at de ville bli skuffet om Snowden fikk forlate transittområdet på flyplassen i Moskva. Flere medier meldte denne uken at Snowden hadde mottatt et dokument fra russiske myndigheter som gjorde det mulig for ham å forlate transittområdet, men advokaten hans har uttalt at han foreløpig blir på flyplassen.

USA har etterlyst Snowden for spionasje etter at han avslørte hemmelig informasjon om amerikanske myndigheters overvåking av internett. Den tidligere etterretningsanalytikeren er tilbudt asyl i tre latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit siden USA har gjort passet hans ugyldig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder