SETTER KRAV: Edward Snowden sier ifølge faren at han vil reise tilbake til USA hvis han får gjennomslag for tre krav. Blant annet vil han ikke sitte i varetekt før rettssaken mot ham. FOTO: THE GUARDIAN/AP PHOTO

Snowdens far sier sønnen vil overgi seg

(VG Nett) Lonnie Snowden sier at sønnen hans vil reise tilbake til USA mot visse betingelser.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over syv år gammel

Edward Snowden har vært på flukt den siste måneden, etter at det ble kjent at han hadde overlevert en rekke hemmeligstemplede dokumenter til avisene The Guardian og Washington Post. Dokumentene viste at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har fått tilgang til serverne til blant annet Facebook, Google, Microsoft og Apple

I et intervju med NBC-programmet Today sier Snowdens far, Lonnie Snowden, at sønnen vil reise tilbake til USA på visse betingelser. Faren skal via sin advokat ha gitt disse opplysningene til USAs justisminister Eric Holder.

- Et av kravene er at han ikke settes i varetekt før en rettssak mot ham, sier Lonnie Snowden til TV-programmet.

Snowden er siktet for spionasje, og vil høyst trolig bli stilt for retten hvis han blir pågrepet.

Meningene er delte om Snowden i USA. Mange, deriblant tidligere visepresident Dick Cheney, har kalt Snowden for «forræder», mens andre mener han er en helt som varslet om kritikkverdige forhold.

30-åringens far mener sønnen ikke er en forræder.

- Jeg føler ikke at han har gjort seg skyldig i forræderi. Han har brutt amerikanske lov, og han har forrådt sin egen regjering. Men jeg mener at han ikke har forrådt det amerikanske folket, sier Lonnie Snowden til NBC.

Faren er redd for at sønnen skal ha blitt manipulert av Wikileaks. Gruppa har assistert Snowden i hans flukt fra myndighetene.

- Jeg er bekymret for dem som er rundt han. Hvis du ser tilbake i tid, har ikke Wikileaks' hovedmål vært å følge loven. Hovedmålet har vært å publisere så mye informasjon som mulig, sier Snowden.

30-åringen krever også at han ikke skal bli ilagt taushetsplikt før rettssaken, samt at han får bestemme hvor rettssaken skal holdes.

Snowden reiste forrige uke fra Hong Kong til Moskva , og har siden vært i transittområdet på flyplassen Sneremetjevo. USA har annullert 30-åringens pass, og han har heller ikke visum i Russland. Derfor kan han ikke forlate flyplassen , og ifølge kilder Interfax har snakket med, får Snowden heller ikke kjøpt billetter videre uten passet sitt.

Eduador har opplyst om at Snowden har søkt politisk asyl i landet, men asylsøknaden kan ikke behandles uten at Snowden kommer seg til Ecuador eller et av landets ambassader. Dette kan være vanskelig for Snowden så lenge han ikke kan forlate flyplassen.

Mer om

  1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

  1. Advokat: Snowden har fått asyl i Russland

  2. Pappa Snowden: - FBI ville at jeg skulle fly til Moskva

  3. AP: Her forlater Snowden flyplassen

  4. Snowden søker politisk asyl i Ecuador

  5. Varsler nye skandaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder