UT MED DERE: Russian President Vladimir Putin gestikulerte under en tale på arrangementet «Business Russia» i Moskva på tirsdag denne uken. Foto:Alexei Nikolsky,Ap

Hevder Putin svartelister 89 EU-politikere

Flere europeiske politikere skal ikke lenger være ønsket i Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det fremgår av en liste som er sendt til diverse ambassader i Europa, opplyser Nederlands statsminister Mark Rutte til AFP.

– Russland har sendt ut en liste til over mennesker som ikke får innreise i Russland til diverse ambassader, sa Rutte under en pressekonferanse fredag.

Åtte svensker

Ifølge et brev fra den belgiske utenriksministeren, Didier Reynder, inneholder listen 89 navn. Det nederlanske utenriksdepartementet har bekreftet listens ekthet.

Dette på tross av at Moskva angivelig har bedt mottakerne holde den unna offentligheten.

LES OGSÅ: Russisk harme over nye EU-sanksjoner

Listen skal være et svar på fjorårets EU-sanksjonene mot Russlands annektering av Krimhalvøya.

Blant dem som hevder de er svartelistet er den belgiske EU-politikeren Guy Verhofstadt.

– Verhofstadt er utestengt fra Russland. Han er på listen sammen med rundt 80 andre, sier hans talsmann Jeoren Reijnen til AFP.

Åtte svenske statsborgere skal også være på listen, men landets utenriksdepartement har ikke villet opplyse hvem det dreier seg om.

– Det er en slående oppførsel som dessverre ikke forbedre Russlands rykte. Vi har bedt om en avklaring på dette, sier Sverige utenriksminister Margot Wallström til nyhetsbyrået TT.

– Rett til å få vite om det

Den finske politikeren Heidi Hautala skal også være på listen, ifølge AFP.

Nå insisterer flere europeiske land på at Russland offentliggjør listen.

– Menneskene på listen har rett til å få vite om det. De har rett på å få vite hvorfor og til å få anke, heter det i en uttalelse fra det tyske utenriksdepartementet.

Russlands visestatsminister, Alexei Meshkov, uttalte onsdag at de vurderer å offentliggjøre hvem som er utestengt. Han oppfordret de som mistenker at de er på listen til å oppsøke en russisk ambassade.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder