RAMADI: Bildet som er tatt 19. mai viser irakiske styrker som kjemper mot IS for å forsøke å vinne tilbake byen Ramadi. Foto: Ahmad Al-rubaye,

IS har erobret nye områder ved Ramadi

Krigere fra Den islamske staten (IS) har erobret nye områder fra irakiske sikkerhetsstyrker øst for Ramadi, opplyser irakiske tjenestemenn.

  • Ida Christine Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

De irakiske styrkene uttalte nylig at de sto imot IS-angrep i samme område natt til torsdag. IS tok i praksis full kontroll over Ramadi, som er hovedstad i Anbar-provinsen, sist helg.

IS har rykket fram langs Eufrat mot de irakiske sikkerhetsstyrkenes stillinger i Husaybah, 7 kilometer øst for Ramadi.

– Daesh har tatt kontroll over forsvarslinjene i Husaybah al-Sharkiya, hvor sikkerhetsstyrkene skulle starte sin operasjon for å frigjøre Ramadi, sier en offiser i politiet til AFP.

Daesh er et annet navn som brukes om IS.

– Daesh har trengt 500 meter inn i området. Det er kraftige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og angriperne, sier offiseren, som vil være anonym.

En stammeleder bekrefter at IS har tatt kontroll over regjeringsstyrkenes forsvarsposisjoner, og sier ekstremistgruppa kan komme til å erobre hele området.

Forsøkte å vinne tilbake Ramadi

17. mai gav Iraks statminister Haider al-Abadi den sjiamuslimske paramilitære styrken, Hashid Shaabidn, ordre om å bidra i kampen for å gjenvinne kontroll i Ramadi.

Mandag rullet en kolonne med kjøretøyer fra Hashid Shaabiden inn i en militærbase nær Ramadi.

Iraks statsminister har tidligere vegret seg for å gjøre nettopp dette, i frykt for å provosere fram sekterisk vold. Myndighetene i Bagdad oppfordret sunnistammene i Anbar om å akseptere hjelpen, men mange sunnimuslimer anser sjiamuslimene som fiender.

Mandag kunne AFP melde at rundt 500 mennesker hadde blitt drept i sammenstøtene, og over 20.000 mennesker flyktet fra Ramadi i helgen. De fleste søkte tilflukt i Bagdad.

Henrettelser i Palmyra

Onsdag kveld tok IS kontroll over oldtidsbyen Palmyra, og det fryktes at ekstremistgruppen vil ødelegge kulturminnene slik de har gjort både i Mosul og Nimrud.BAKGRUNN: IS-terrorister har tatt verdensarvby - UNESCO fortviler

AFP melder at 17 henrettelser allerede har funnet sted i IS-okkuperte Palmyra.

– Både sivile og lojale soldater har blitt drept, forteller leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) Rami Abdulrahman.

– Minst fire har blitt halshugget.

Abdulrahman forteller at at de sivile jobbet for et lokalt administrativt råd, mens soldatene ble anklaget for å jobbe for regimet.

IS skal ha hindret sivile i å forlate hjemmene sine for å finne de som er lojale mot regimet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder