PÅ FLUKT: Tusenvis av irakiske familier har måttet flykte fra hjemmene sine etter at terrororganisasjonen IS tok byen Ramadi med makt denne helgen. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Sjiastyrker nærmer seg IS-kontrollert by – 25.000 har flyktet på to dager

Guvernør-talsmann: –  Minst 500 mennesker drept de siste to dagene

I går tok IS kontroll over irakiske Ramadi. Nå nærmer kjøretøyer med sjiamuslimske styrker seg byen. Samtidig har 25.000 mennesker flyktet fra herjingene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Iraks statsminister Haider al-Abadi har gitt Hashid Shaabiden – en sjiamuslimsk paramilitær styrke – ordre om å bidra i kampen for å ta tilbake hovedstaden i Anbar-provinsen, som ekstremistgruppen IS tok etter harde kamper lørdag og søndag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har rundt 500 mennesker blitt drept i sammenstøtene. FNs nødhjelpskoordinator i Irak opplyser sent mandag kveld at rundt 25.000 mennesker har flyktet fra Ramadi siden helgen, og at de fleste forsøker å ta seg til Bagdad.

– Vi har ikke noe nøyaktig tall på omkomne ennå, men vi tror at minst 500 mennesker, både sivile og militære, er drept de siste to dagene, uttaler talsmann for guvernøren i Anbar, Muhannad Haimour.

Mandag har en kolonne med kjøretøyer fra Hashid Shaabiden rullet inn i en militærbase nær Ramadi.

Statsministeren har tidligere vegret seg for å gjøre nettopp dette, i frykt for å provosere fram sekterisk vold. Myndighetene i Bagdad oppfordrer sunnistammene i Anbar om å akseptere hjelpen, men mange sunnimuslimer anser sjiamuslimene som fiender.

Stor mistillit

En av stammelederne sier utplasseringen av sjiamilits viser at Bagdad ønsker å knuse sunniene, mens en annen sunni-stammeleder sier at «på dette tidspunktet ønsker vi alle styrker som vil fri oss fra kvelertaket velkommen», ifølge Reuters.

Anbar er den provinsen i Irak som i størst grad er dominert av sunnimuslimer, forklarer Forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Det er en av grunnene til at IS står ekstra sterkt her – ettersom det er sunnimuslimer IS rekrutterer fra.

– Sjiamilitsen var sentral i den store offensiven i Tikrit hvor de greide å slå IS, men det er vanskeligere for militsen å få samme støtte lokalt i Anbar hvor 90 prosent er sunnimuslimer, sier han til NTB.

I tillegg nærer sunnimuslimene stor mistillit til sjiamilitsen, som anklages for overgrep mot lokalbefolkningen, mens IS framstiller seg selv som forsvarere for sunniene mot den iranskstøttede sjiamilitsen.

Holder stand

IS har mistet en del av territoriet i Irak, men samtidig befestet kontrollen i grenseområdene. Det viser at de holder stand mot den internasjonale militærkoalisjonen, mener Tønnessen.

– Grenseområdene mellom Irak og Syria er IS' kjerneområder, og det er viktig å stå sterkt der, blant annet for å kunne flytte medlemmer over grensen på en enkel måte, sier han.

I helgen endte harde kamper om provinshovedstaden Ramadi med at det irakiske forsvaret forlot militærbasen. IS fikk i praksis full kontroll, og Ramadi er dermed den første byen de tar over i Irak siden offensiven mot IS startet i august i fjor.

Svekkes av uenigheter

– IS har holdt ganske god stand og opprettholdt kontroll i flere måneder. For IS er det viktig å fremstå som sterke, så når de mister territorium et sted, prøver de å sikre seg områder et annet sted, forklarer Tønnessen.

Han tror at det som kan stoppe IS, er at de blir hardt økonomisk rammet.

– For at IS skal fortsette å ha lokal støtte, er det viktig å ha inntekter for å lønne folk og tilby dem tjenester. Om de ikke har det, vil det på sikt være en trussel for gruppens overlevelse, sier han. En annen utfordring for IS er at uenighetene internt eskalerer når sentrale ledere blir drept, som da fire IS-ledere ble drept i et amerikansk Syria-raid natt til lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder