FANT KJEMISKE VÅPEN: Amerikanske styrker oppdaget store lagre med kjemiske våpen under krigen i Irak. Her patruljerer amerikanske og irakiske soldater en gate i Mosul, nord for Baghdad i forbindelse med valget i 2010. Foto:Maya Alleruzzo,Ap

New York Times-avsløring: Styrker fikk uhelbredelige sykdommer fra kjemiske våpen

Omtrent 5000 kjemiske våpen ble funnet av amerikanske soldater under krigen i Irak. Flere amerikanske og irakiske soldater ble skadet da de kom over våpnene.

  • Eivind Haugen
Publisert:

Det er New York Times som avslører dette i en lang artikkel publisert natt til onsdag. Avisen har fått informasjonen fra dokumenter som tidligere har blitt hemmeligholdt.

Fra 2004 til 2011 fant amerikanske styrker og amerikansk-trente irakiske styrker ved flere anledninger kjemiske våpen.

Ved i hvert fall seks anledninger ble soldater skadet - noen for livet - av kjemiske våpen brukt av Saddam Husseins regime, uten å ha fått korrekt medisinsk behandling eller erstatning for skadene de er utsatt for.

Amerikanske myndigheter sier i artikkelen at de skal gi alle soldater som ble påvirket av funnene oppfølgning.

Funnet i IS-områder

Brorparten av våpnene ble funnet i bunkere som nå er okkupert av terrororganisasjonen IS. Det ble også funnet spor av kjemiske våpen i veibomber plantet av opprørere.

IS-OMRÅDER: Brorparten av funnene av kjemiske våpen skal ha blitt gjort i områder nå okupert av IS. Her er IS-terrorister avbildet i Mosul, Irak. Foto:Uncredited,Ap

New York Times har snakket med 17 personer knyttet til det amerikanske militæret og syv irakiske politimenn som ble eksponert for nerve- og sennepsgass. Tallet skal være noe høyere, men myndighetenes offentlige tall er fortsatt hemmeliggjort.

Funnene av våpnene ble i stor grad hemmeliggjort og var sterkt medvirkende til at styrkene som oppdaget våpnene ikke fikk riktig medisinsk behandling og offisiell anerkjennelse av sine skader, ifølge soldater involvert i funnene.

Ødeleggelsen av våpnene skal ifølge artikkelen ha blitt nedprioritert for å fokusere mer på og stoppe den blodige borgerkrigen som oppstod i kjølvannet av invasjonen.

«Kom dere vekk!»

Artikkelen beskriver en episode der amerikanske soldater kom over det som først så ut som en søledam.

ROUTE IRISH: Det skal ha blitt gjort funn av saringass i bomber langs veien fra amerikanske styrkers hovedbase til Baghdad sentrum - også kjent som Route Irish. Foto:Hadi Mizban,AP

- Det der ser ikke ut som en søledam, sier sersjant Eric J. Duling.

Han tester vannet og får utslag på sennepsgass – en gass som gir brannskader på eksponerte kroppsdeler.

- Kom dere til helvete vekk herfra, beordrer Duling til sine styrker.

Ved en annen anledning forteller to tidligere soldater om et oppdrag langs såkalte Route Irish – veien fra de amerikanske styrkenes hovedbase ved flyplassen i Baghdad til Baghdad sentrum – der de fant to veibomber som ikke hadde gått av.

- Jeg gikk med en bombe i hver hånd da jeg plutselig falt i bakken. Jeg husker at jeg falt og prøvde å forhindre at den ikke eksploderte, sier tidligere sersjant James F. Burns.

Bombene inneholdt saringass – en nervegass som av FN er ansett som et masseødeleggelsesvåpen. De to soldatene ble ikke sendt hjem etter å ha fått behandling for skadene.

Frikjenner ikke Bush

Journalisten bak artikkelen, C.J. Chivers, presiserer i artikkelen at dette ikke frikjenner Bush-administrasjonens grunnlag for å invadere Irak.

USA-PRESIDENT: George W. Bush. Foto:Jason Reed,REUTERS

De kjemiske våpnene som ble funnet skal nemlig ha vært produsert før den første Irak-krigen og ha vært i så dårlig stand at de ikke kunne bli brukt til det de er produsert for.

Det amerikanske forsvarsdepartementet og FN bekreftet i 2006 funnene av slike våpen, men New York Times-saken avslører at det ble gjort langt større funn av disse våpnene enn tidligere avslørt.

Saken avslører også at «i fem av seks tilfeller der styrker ble skadet av kjemiske våpen, var våpnene designet i USA, produsert i Europa og fylt i Irak av vestlige firmaer.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder