UTROLIG FUNN: Museumsdirektør Axel Rüger viser frem maleriet. Avdukingen skjedde mandag på van Gogh-museet i Amsterdam. Foto: OLAF KRAAK/Afp

Forsvunnet van Gogh lå på nordmanns loft

Et forsvunnet mesterverk av Vincent van Gogh er nå avduket ved museet viet den nederlandske maleren i Amsterdam. Bildet lå i mange år på loftet hos en norsk samler, som trodde det var en forfalskning.

 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Van Gogh malte «Solnedgang ved Montmajour», et stort landskapsbilde, i 1888 da han var på høyden av sin karriere som kunstner. I 1908 ble det kjøpt av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Nicolai Christian Mustad, som imidlertid ikke trodde det var ekte, ifølge NTB.

Han stuet det derfor unna i et loftsrom, skrev nyhetsbyrået Reuters mandag. Så sent som i 1991 ble det brakt til van Gogh-museet for vurdering, og museets eksperter ga eierne medhold i at det neppe var ekte.

Nå har ekspertene kommet til en annen konklusjon.

- Det som gjør bildet helt spesielt, er at det stammer fra en overgangsfase i van Goghs produksjon, og det er dessuten et stort bilde fra en periode mange mener utgjør høydepunktet i hans virke, sier museumsdirektør Axel Rüger.

Bildet er oppført i en av katalogene som van Goghs bror Theo laget over malerens verker. I 1970 ble det gjenfunnet i Nicolai Christian Mustads samling, som også omfattet bilder av Edvard Munch, men Mustad skal ha fått beskjed om at bildet ikke var ekte.

Verdifullt funn

- Funnet er svært oppsiktsvekkende i enhver forstand, sier kunstekspert Hans Richard Elgheim til VG. Han forklarer at det å slå fast om gammel kunst er ekte er en meget komplisert prosess.

Hvem tror du er eier av bildet?

- Jeg aner ikke hvem det kan være, men mye tyder jo på at vedkommende har hatt et håp om at det var ekte siden han lagret det så lenge, sier Elgheim.

Kunsteksperten vil ikke spekulere i hvor mye bildet er verdt.

- Det fremstår som et mer eksperimenterende bilde, og siden det er usignert så tror jeg ikke det er like mye verdt som maleriene «Solsikkene» eller «Dr. Gachet». Likevel vil et bekreftet van Gogh-maleri være svært verdifullt, sier han.

Museet skriver på sin nettside at maleriet vil bli stilt ut fra 24.september til 12.januar 2014.

(NTB/VG NETT)

Mer om

 1. Nederland

Flere artikler

 1. van Gogh-maleri funnet: - Utrolig spennende!

 2. Fant stjålne van Gogh-malerier på kjøkkenet til italiensk mafiaboss

 3. Van Gogh-maleri er ekte

 4. Pluss content

  Metodene, bakmennene, bildejakten: Historien om Munch-kuppene

 5. Pluss content

  Mysteriet Van Gogh

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder