PÅ STEDET – SAMARBEID!: Norges forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (til venstre) i samtaler med sin svenske kollega Micael Bydén på Sessvollmoen forrige uke. Admiralen og generalen har diskutert flere mulige norsk-svenske samarbeidsprosjekter. Foto: Olav Standal Tangen , Forsvaret

Sveriges nye forsvarssjef i eksklusivt VG-intervju: Vil Norge og Sverige skal samarbeide om droner og Afrika-operasjoner

Sveriges nye forsvarssjef vil at Norge og Sverige skal samarbeide om droneprosjekt, og at norske og svenske soldater skal jobbe tettere sammen i Nordområdene, Afghanistan og Afrika.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det finnes mange gode eksempler når vi snakker om skarpe oppdrag. Norske og svenske soldater klarer å jobbe sammen, vi liker å jobbe sammen og vi fungerer bra sammen, sier Sveriges nye Överbefälhavare (ÖB) – forsvarssjef – Micael Bydén til VG.

Forrige uke var han i Oslo for å møte sin norske kollega Haakon Bruun-Hanssen.

Denne uken samles de nordiske forsvarsministrene i Stockholm, der også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal delta i samtalene.

På agendaen begge steder: Et enda tettere militært samarbeid i Norden.

Det gjelder spesielt Norge og Sverige, ifølge ÖB.

– Vi har jobbet sammen i Afghanistan, og har gode erfaringer derfra. Det finnes operasjonsområder i Afrika akkurat nå der vi har felles interesser og det er bidragene i Irak. Det finnes en rekke land og operasjonsområder som er interessante der vi kan støtte og hjelpe hverandre, sier Bydén til VG

– Diskuterer flere prosjekter

NY SJEF: Den tidligere jagerflygeren Micael Bydén er Sveriges nye ÖB - forsvarssjef som det kalles på norsk. Foto: Jimmy Croona , Combat Camera/Försvarsmakten

Den tidligere jagerflygeren tok over kommandoen for det svenske forsvaret 1. oktober.

Til VG forteller han at Norge og Sverige den siste tiden har diskutert flere nye samarbeidsprosjekter.

– Absolutt. Vi må huske at vi i Sverige tradisjonelt og over tid har gjort mye sammen med de nordiske landene, og ikke minst med Norge. Vi har diskutert øvingsvirksomhet, materiellprosjekter, om skarpe oppdrag vi kan løse sammen – ikke minst i land der vi har bra erfaring fra å jobbe sammen. Det er hele bredden, sier Bydén til VG.

Fra politisk hold har det ikke skortet på vyene om samarbeid. Slik blant annet Sveriges statsminister Stefan Löfven har tatt til orde for overfor VG. I praksis har situasjonen vært en helt annen:

Norge valgte amerikanske fremfor svenske jagerfly. Et norsk-svensk prosjekt om 2000 lastebiler raknet. Etter å ha brukt en halv milliard på utvikling, trakk Norge seg fra prosjektet som utviklet splitter nytt artilleri kalt Archer.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRA KANONER TIL DRONER?: Dette er Archer - kanonene som skulle skyte det svensk-norske forsvarssamarbeidet inn i en ny fase. Etter at Norge trakk seg, håper Sveriges nye forsvarssjef Micael Bydén at droner kan få samarbeidet til å fly. Foto: Forsvaret ,

Ferdig med Archer – vil ha droner

– Når det gjelder Archer, har vi fått våre første vogner. Vi er veldig fornøyde med dem, og de fyller våre operative behov. Den norske beslutningen har jeg satt en strek over. Nå ser vi fremover og prøver å finne andre samarbeid, sier Bydén.

– Som hva?

– Vi ser på sensorer for luftovervåkning. Det er et veldig interessant område der vi kan samarbeide. Jeg håper på et samarbeid, men hva Norge og Sverige velger til slutt, er en politisk beslutning som bygger på operative behov, sier generalen.

SLIK BLIR DET NYE FORSVARET: Hvis forsvarssjefen får bestemme

Når Norge i løpet av to år skal bestille nye ubåter – en bestilling på flere titalls milliarder kroner. I tillegg til Tyskland, Sør-Korea, Italia og Spania, er også svenske Kockums en av favorittene.

– Hvor viktig er det at vi velger de svenske?

– Uansett hvilket materiellprosjekt det er snakk om, har jeg den største respekten for hvilket prosjekt man velger. Det er til syvende og sist politisk beslutning, sier Bydén.

– Russland-oppførsel ikke akseptabelt

Et større fokus på nordområdene og Russlands opprustning kan sette fart på samarbeidet, ifølge Sveriges nye forsvarssjef.

– Det finnes én retning vi ser akkurat nå når det gjelder utvikling i omverdenen, og det er østover mot Russland. Vi ser et helt nytt øvingsmønster, vi ser virksomhet over Østersjøen som det er mange, mange år siden vi så sist.

– Men vi ser innimellom også opptreden som vi har vanskelig å forstå. Det er provokativt, man flyr over Østersjøen uten transponder, man flyr nær våre fly, man opptrer på en måte som ikke vi forstår eller synes er akseptabelt, sier Bydén.

– Hvordan samarbeider dere med Norge om Russland-spørsmålet?

– Det er først og fremst på etterretningssiden at vi prater med hverandre og deler det vi kan dele. Vi legger et puslespill og prøver å forstå hva som skjer. Vi har ulike områder, der vi følger det som skjer i Østersjøen tett, mens Norge følger det som skjer i Nordområdene. Til sammen gir det et bilde der man kan se Russland i et større perspektiv enn bare nærområdene, sier Bydén.

SLIK SKAL NORGE SAMLE RUSSLAND-INFO: Dette er Norges nye spionskip

NATO-debatt blusset opp

Den russiske oppbyggingen har ført til at en debatt om NATO-medlemskap har blusset opp i Sverige. Sveriges tidligere forsvarsminister sa til VG i oktober at Sverige bør bli NATO-land.

– Det er en erkjennelse om at vi må diskutere våre sikkerhetspolitiske løsninger. Det gjør vi jo med jevne mellomrom. Men man skal huske at regjeringen har uttalt at NATO-medlemskap ikke skal opp som politisk sak denne perioden, sier Bydén til VG.

– Bør Sverige bli medlem av NATO?

– Det er et svar jeg overlater til politikerne. Min jobb er å se til at vi er i stand til å samarbeide med alle land og organisasjoner politikerne ønsker vi skal samarbeide med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder