Blir avfeid som konspirasjonsteorier av medier og myndigheter

Hevder at USA og Pakistan samarbeidet om drapet på al-Qaida-lederen

TERRORLEDER: Osama bin Laden ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan den 2. mai, 2011. Foto:AP,

Anerkjent journalist med sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen

Historien om hvordan Osama bin Laden ble tatt av dage er en
eneste stor dekkhistorie, hevder prisbelønt journalist.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

Det er ingen hvem som helst som påstår at verdens mest ettersøkte mann slett ikke ble drept etter en nøye planlagt, hemmelig amerikansk operasjon i nattemørket i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad 2. mai 2011.

BAKGRUNN: Historien om bin Laden - slik ble han verdens mest ettersøkte

Seymour Hersh (78) har avsløringen av My Lai-massakren under Vietnamkrigen på merittlisten, et arbeid han vant den høyeste utmerkelsen en amerikansk journalist kan få, Pulitzerprisen, for.

I 2004 avslørte han også amerikanske soldaters tortur av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

Les også:Nye sjokkbilder fra Abu Ghraib (obs: svært sterke bilder)

Selv om Hersh har vært langt mer perifer, omstridt og svært konspiratorisk i stilen etter Abu Ghraib-avsløringen, har hans nyeste artikkel fått stor oppmerksomhet - og møtt voldsom kritikk - verden rundt de siste dagene.

For Hersh sparer ikke på kruttet når han går løs på Barack Obamas største triumf som amerikansk president, den tilnærmet perfekte gjennomføringen av attentatet på terrorlederen som ga klarsignal for angrepet på World Trade Center i 2001.

Les også:bin Ladens første intervju etter terrorangrepet

«Den mest åpenbare løgnen var at Pakistans to mest høytstående militære ledere – general Ashfaq Parvez Kayani, sjef for den pakistanske hæren, og general Ahmed Shuja Pasha, sjef for den pakistanske etterretningstjenesten ISI – aldri ble informert om det amerikanske oppdraget,» skriver Hersh i den ferske artikkelen.

Sensasjonelle detaljer: Britisk avis: Denne elitesoldaten drepte bin Laden

Tvert imot var «Operasjon Geronimo» ifølge Hersh et samarbeid mellom USA og Pakistan, der sistnevnte skal ha lagt alt til rette for at Navy SEALs supersoldater kunne gå inn i det inngjerdede huset og tilintetgjøre terroristen over alle terrorister.

SE VIDEO:Her ble bin Laden drept

Hersh mener at han med sin nye artikkel plukker den offisielle versjonen til amerikanske myndigheter fra hverandre.

I artikkelen hevder Hersh blant annet at bin Laden ikke skal ha blitt sporet opp ved at CIA fulgte al-Qaida-lederens sentrale kurer tilbake til huset i Abbottabad, slik det har blitt hevdet frem til nå.

Amerikanerne trengte heller ikke å være redde for at helikoptrene de sendte over grensen skulle bli oppdaget, hevder Hersh, for pakistanerne visste at de kom.

Selve raidet skal også ha vært langt mindre dramatisk enn slik det er fortalt i en rekke beretninger og filmer. Ifølge Hersh var de eneste skuddene som ble avfyrt de som drepte en ubevæpnet bin Laden.

Avvises som konspirasjoner

En annen detalj som har vakt oppsikt, er kildene som forteller at liket av bin Laden ikke ble begravet i havet fra et hangarskip. Ifølge Hersh' artikkel ble al-Qaida-lederen skutt i fillebiter av spesialsoldatene, som så - ifølge kildene - kastet likdelene fra et helikopter del for del på vei tilbake til Afghanistan.

Les også: Her er bildene av bin Ladens hemmelige liv

Vrøvl, mener flere anerkjente eksperter og journalister.

– Det er vanskelig å forestille seg hvordan en voksen mann kan reduseres til småbiter av ild fra håndvåpen. Skal vi virkelig tro på at spesialstyrker skulle bruke gud vet hvor lenge på å kutte opp bin Laden som skrekkfilm-skurker, før de senere graver inn i likposen for å kaste ut biter av ham fra et helikopter uten noen grunn? På den mest sensitive og viktige operasjonen i sin karriere? spør Max Fisher i en artikkel publisert på Vox.

Hovedpoenget i artikkelen, som punkt for punkt angriper bin Laden-artikkelen, er at den gigantiske konspirasjonen Hersh forteller om aldri ville vært mulig: Et samarbeid som inkluderer Pakistan, USA og - hvis en skal tro artikkelen - også al-Qaida-ledelsen.

Papirene som spesialstyrkene tok med seg fra bin Ladens skjulested i Abbottabad er rent oppspinn fabrikkert av CIA, mener Hersh.

Det er papirer og opplysninger al-Qaidas nestleder Aiman al-Zawahiri tidligere har bekreftet at fantes.

– Så enten tar Hersh feil, eller så hjelper Zawahiri Obama med å forfalske bevis for å styrke forholdet mellom USA og Pakistan. Det synes som en noe uvanlig hobby for en al-Qaida-leder, skriver Aron Lund ved Carnegie på sin Twitter-konto.

Hvite hus: Alt er feil

Etter at Hershs artikkel ble publisert i tidsskriftet London Review of Books søndag, har sjokkteorien hans blitt blankt avvist fra alle offisielle hold.

– Det er for mange unøyaktigheter og grunnløse påstander i denne artikkelen til å faktisk sjekke hver enkelt, sa Ned Price, sikkerhetstalsmann ved Det hvite hus mandag, ifølge CNN.

Hersh møter også sterk motbør fra tidligere CIA-direktør Michael Morell.

– Alt er feil. Jeg leste artikkelen i går kveld, men da jeg hadde lest en tredjedel stoppet jeg, fordi hver setning jeg leste var feil. Kilden Hersh snakket med vet ingen ting om hva han snakker om, har han sagt til CBS.

Hovedkilde: Spionsjef som sluttet for 23 år siden

En av årsaken til kritikken er journalistens kilder - eller mangel på sådanne. Hovedkilden til opplysningene er Asad Durani, tidligere sjef for Pakistans etterretningstjeneste, og en ikke navngitt amerikansk tidligere etterretningsansatt.

Durrani er riktignok tidligere e-sjef i Pakistan. Men det var fra 1990 til 1992 - lenge før bin Laden skrev seg inn i verdenshistorien som en av tidenes

Løgndetektortest av informant

Men Hersh står på sitt. Han hevder - med belegg i kildene - at amerikanerne fikk kjennskap til hvor bin Laden befant seg da en tidligere ansatt i pakistansk etterretning oppsøkte USAs ambassade i Islamabad i august 2010. Informanten krevde å få dusøren på 25 millioner dollar som var utlovet for å få has på al-Qaida-lederen, mot at han fortalte den han visste.

Informasjonen ble naturlig nok ansett som svært interessant – spørsmålet var om informanten var troverdig. Amerikanerne kjørte informanten gjennom en løgndetektortest, som han skal ha bestått.

Deretter skal CIA ha startet satellittovervåkning av huset, for så å leie et hus i umiddelbar nærhet til der bin Laden skulle bo sammen med familien sin.

I oktober 2010 skal president Obama ha blitt presentert for informasjonen, hvorpå han ifølge Hersh skal ha sagt at han ikke ville høre noe mer om det før det var bekreftet at det var hans største fiende.

Den opprinnelige planen for kunngjøringen av bin Ladens død var ifølge Hersh at USA skulle vente til en uke etter operasjonen, og at den offisielle versjonen skulle være at han ble drept under et droneangrep i Afghanistan.

Les også: Bildene av død bin Laden

Men da ett av de amerikanske helikoptrene krasjlandet i hagen til huset der bin Laden bodde, skal president Obama ha overkjørt pakistanske myndigheter fullstendig, i frykt for at den planlagte versjonen ikke skulle holde vann, hevder Hersh.

Dermed ble det Obama fortalte nasjonen i den historiske talen den kvelden den offisielle versjonen, noe Det hvite hus fortsatt står ved.

To av Navy SEAL-soldatene som deltok i operasjonen har tidligere fortalt sine versjoner av det som skjedde, og som er direkte motsetninger til Hershs versjon.

Les også:bin Ladens drapsmann: Slik drepte jeg ham

Hersh: – Sludder

CNNs journalist Peter Bergen, som er ekspert på sikkerhetsanalyse, har selv besøkt bin Ladens skjulested i Abbottabad og beskrevet store mengder knust glass og de mange kulehullene han så, stikk i strid med Hershs påstander om en kontrollert aksjon.

– Hershs beretning om bin Laden- raidet er en røre av tøys, og er i strid med en rekke øyenvitneskildringer, fakta og enkel, sunn fornuft, skriver han.

Men den prisbelønte journalisten Hersh står på sitt:

– Presidenten autoriserte aksjonen, Navy SEALs gjennomførte det, de drepte bin Laden og kom seg inn og ut. Men resten er i det store og det hele sludder, sa han til CNN natt til tirsdag norsk tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder