STORE PROTESTER: De siste overvåkningsavsløringene har provosert mange. Her fra en demonstrasjon i den amerikanske hovedstaden Washington D.C. søndag. Foto: Ap

Spansk avis: NSA overvåket 60 millioner spanske samtaler

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA overvåket mer enn 60 millioner private telefonsamtaler i Spania i 2012, skriver den spanske avisen El Mundo.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

Avsløringene kommer som en følge av informasjon avisen har mottatt fra varsleren Edward Snowden, melder den amerikanske TV-stasjonen NBC.

Ifølge avisen ble 60 millioner private telefonsamtaler overvåket av den amerikanske etterretningsorganisasjonen mellom 10. desember i 2012 og 8. januar i år, melder den spanske avisen El Pais.

Den spanske avisen skriver at dataene som ble samlet ikke inkluderte innholdet i samtalene, men telefonnumrene til den som ringer og den som blir oppringt, samt varighet og serienummer på telefonen.

Avisen melder også at NSA bedrev målrettet overvåking av spanske statsansatte og politikere. Det er foreløpig ukjent hvor omfattende denne overvåkingen var.

Varsler nye avsløringer

Den britiske journalisten Glenn Greenwald, som står bak overvåkningsavsløringene sammen med Snowden, varslet søndag at det i dag ville komme en ny stor avsløring.

Artikkelen i El Mundo er skrevet av Greenwald og den spanske journalisten Germán Aranda. Førstnevnte hevdet søndag at et stort land mandag ville få vite hvor mange millioner av deres innbyggere som hadde blitt overvåket av NSA.

Nyheten om den omfattende overvåkingen kommer etter at det torsdag ble kjent at USA hadde overvåket mer enn 35 statsledere.

Allerede fredag krevde den spanske statsministeren Mariano Rajoy en forklaring fra amerikanske myndigheter på deres avlyttingsvirksomhet i Europa.

- Bør være takknemlige

Da visste han ikke at Spania var et av landene som ble overvåket av NSA.

- Vi har ikke bevis for at Spania har blitt spionert på, men vi kaller inn ambassadøren for å få informasjon, forklarte Rajoy fredag.

Lederen av etteretningskomiteen i representantenes hus, Mike Rogers, uttalte til CNN søndag at europeiske land bør være takknemlige for at de blir overvåket.

- Hvis franskmennene visste akkurat hva det handlet om, så ville de applaudert og poppet champagne. Det er en bra ting. Det holder franskmenn trygge, og det holder amerikanerne trygge. Det hjelper til å holde våre europeiske allierte trygge, sa Rogers søndag.

My article with @german_aranda in El Mundo: NSA collected data on 60 million calls in Spain in one month pic.twitter.com/T99V7QHyGB
— Glenn Greenwald (@ggreenwald) October 27, 2013
A new large country tomorrow morning will learn how many millions of its citizens have their communications data intercepted by the NSA
— Glenn Greenwald (@ggreenwald) October 27, 2013

Les også

Mer om

  1. Spania
  2. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

  1. Norge på NSA-liste over samarbeidsland

  2. Spania kaller USAs ambassadør inn på teppet

  3. Greenwald i ny bok om overvåkingsskandalen: Ville overvåke alt og alle

  4. Snowden har flere hemmeligheter om Israel

  5. Ny lekkasje: Sverige er del av overvåkningsallianse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder