Norske Anne opplevde utvekslingsmareritt i USA

(VG Nett)Den norske jenta Anne og andre utvekslingselever i Scranton i Pennsylvania, bodde i utrygge hjem, ble neglisjert og var underernærte.

  • Samaria Iqbal
Publisert:

Carlos Villareal (midten) en av utvekslingsstudentene som har vitnet mot kvinnen. Her poserer han med sine foreldre, lykkelig over å være tilbake i Colombia. Foto: AP

Utvekslingselevene som dro til Scranton i deltstaten Pennsylvania skulle få oppleve gledene ved den amerikanske kulturen, samt få mulighetene til å studere på high school.

I stedet ble oppholdet et mareritt med forsømmelse, underernæring og manglende oppfølging fra vertsfamiliene, melder CNN. Studentene er nå alle tilbake i sine opprinnelsesland, hvor de forteller venner og bekjente om sine opplevelser.

Vet du noe om denne eller lignende saker?Kontakt VG Netts journalist.

Den norske jenta Anne, som ikke vil oppgi sitt etternavn, prøvde forgjeves å kontakte amerikanske myndigheter for å fortelle at de levde under kritikkverdige forhold. Hun fikk ingen respons fra myndighetene, og henvendte seg deretter til organisasjonen som var ansvarlig for utvekslingselevene.

Ungdommene skal ha blitt neglisjert av sine vertsfamilier, og skal ha vært underernærte. Underernæringen skal ha ført til at flere studenter skal ha havnet på sykehus.

I tillegg skal den ene studenten ha levd under samme tak som en narkotikadømt kriminell. En annen stundent besvimte under en gymtime på skolen grunnet underernæringen.

Sendte bilder av huset

Anne sendte også bilder av innsiden av huset som hun bodde i. Rektoren på skolen til Anne lot henne bo hos ham for resten av skoleperioden. De andre studentene var ikke like heldige som henne. De bodde nesten i ett helt år i utrygge hjem. Det lokale barnevernet fikk tips om saken en måned før skoleslutt.

Statsadvokat Andrew Jarbola, sier til CNN at han ser meget alvorlig på saken.

- Ungdommene fikk ikke ordentlig mat, hygiene og den slags ting. Jeg vet også at en av ungdommene ble plassert i huset til en dømt kriminell. Han har blitt dømt for salg av narkotika og andre narkotikaforbrytelser. Dette er meget alvorlig, sier Jarbola.

Nekter for skyld

Vertsfamiliene benekter at de har gjort noe galt, men beretningene til studentene forteller en litt annen historie.

- De fikk ikke mat. En av studentene hadde opplevd at en vertsfamilie hadde teip på maten i kjøleskapet med påskriften - Ikke rør, dette er bare for vertsfamilien. De ble jo neglisjert, sier statsadvokat Jarbola.

Myndighetene krever handling

Amerikanske myndigheter krever nå at det gjøres noe overfor de ansvarlige.

- Dette er et utvekslingsprogram som er veldig viktig for oss. Vi snakker om 15-18 år gamle ungdommer som blir introdusert for USA. Vi erkjenner at i dette tilfellet og i andre tilfeller rundt om i landet, har vi feilet i å oppnå våre mål, sier en talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet til CNN.

Det er den San Francisco- baserte organisasjonen Aspect som sponset alle de 12 studentene i Scranton. De mottok i 2008 en million dollar i offentlig støtte.

Organisasjonen er nå under etterforskning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder