Foto:,

Tror Putin vil erobre Krim-korridor

MÜNCHEN (VG) Russland og president Vladimir Putins neste trekk kan være å okkupere nok av Øst-Ukraina til å lage en land-korridor til Krim, som Russland annekterte i 2014.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Flere sikkerhetskilder som VG har snakket med under sikkerhetskonferansen i München, mener det er høyst sannsynlig at Russland ikke vil stoppe den militære fremrykningen vestover i Ukraina, før halvøya Krim er blitt landfast med Russland.

De siste dagenes nye kamper hvor de russisk-støttede separatistene har kjempet seg vestover, understøtter denne hypotesen, mener de.

Ukrainske ledere har tidligere sagt at det går en absolutt grense for dem ved denne korridoren, og at landet vil bruke alt de har av militære midler for å hindre at Krim blir en landfast del av Russland.

Ikke akseptabelt

– En slik landkorridor vil ikke være akseptabel, og det vil vi advare sterkt imot, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

TØRRSKODD TIL KRIM? Jens Stoltenberg møtte Sergei Lavrov. Russlands utenriksminister, på lørdag - og tok enda en gang avstand fra Russlands bruk av makt for å flytte grenser. Foto:Hans de Bauw,NATO

Han legger til at verden ikke har noe alternativ til å håpe at møtene i Moskva med president Francois Hollande, forbundskansler Angela Merkel og Putin på fredag, skal føre til en avtale – først våpenhvile, og deretter en politisk løsning.

– Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, sier Brende.

Alle som håpet at München-konferansen skulle smelte noe is mellom Russland og resten av Europa, må nå reise skuffet hjem.

Dypt uenige

Møtet mellom NATO-sjef Jens Stoltenberg og Sergei Lavrov, den russiske utenriksministeren, på lørdag ettermiddag, viste hvor tydelig denne fronten er:

– Vi er dypt uenige, sa Stoltenberg.

– Vi har svært ulike vurderinger, la han til.

Sikkerhetskonferansen i München levner ikke mye håp til at fredsinititiativet fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande skal føre noen vei.

Lavrov leverte et knallhardt angrep på vesten fra talerstolen lørdag formiddag, og ga NATO, EU og USA skylden for at forholdet nå er kjølig.

Det blir antydet at Russland, som ifølge Stoltenberg har styrket separatistene i Ukraina ytterligere med moderne våpen og utstyr over vinteren, ikke vil stoppe før landkorridoren til Krim er på plass.

Slaget om Mariupol

Sikkerhetskilder under konferansen sier til VG at slaget om kystbyen Mariupol, lengst øst i Ukraina, kan være avgjørende for om Russland klarer å etablere denne korridoren.

I møtet med Stoltenberg formulerte Lavrov en kraftig russisk protest mot de nye kommandosentrene som NATO nå setter opp i NATO-landene som grenser opp til Russland i øst.

– De sier at det vi gjør er uberettiget. Vi sier at det er proposjonalt, defensivt og rimelig i den situasjonen vi er i nå, sa Stoltenberg etter møtet.

– Han gjentok sine vurderinger, jeg gjentok våre standpunkter. Men det er et poeng å ta det ansikt til ansikt. Det er uansett alltid viktig å snakke sammen, la han til.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har lovet å bygge bru over det 4,5 kilometer brede Kertsj-stredet mellom Russland og Krim. Men den er ikke ventet å være ferdig før om flere år. Og eneste mulighet til å få jernbaneforbindelse mellom Krim og «fastlandet» i Russland, er å gå langs den ukrainske kysten.

- Krim har valgt

Både NATO, EU og USA har fortsatt å fordømme Russland for annekteringen av krim for ti måneder siden. Men nå kommer de første tegnene på at noen mener Krim er en tapt sak for Ukraina – og en vunnet sak for Russland.

– Krim har valgt Russland, og vi kan ikke kritisere dem for det, sa Nicolas Sarkozy, Frankrikes forrige president til sitt partilandsmøte søndag morgen.

I mars i fjor, i en folkeavstemning som aldri er blitt akseptert i resten av Europa, stemte 96 prosent av befolkningen på Krim – de aller fleste russisk-språklige – for å forlate Ukraina og gå inn i Russland.

Les også

 1. Dette smilebildet lyver: Iskaldt mellom NATO-Stoltenberg og Russland

  MÜNCHEN (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg ser ingen lyse sider eller forsøk på forsoning fra russisk side.
 2. Lavrov: NATO har skadet internasjonal orden mer enn Russland

  MÜNCHEN (VG) Russlands utenriksminister Sergei Lavrov beskylder NATO og USA for å ha forverret sikkerheten i Europa…
 3. Putin sier han ikke ønsker å krige mot noen

  I sine første offentlige kommentarer siden møtet med Angela Merkel og François Hollande sa Russlands president Vladimir…
 4. Frykter Putins plan

  RIGA (VG) Hun er latvisk, ektemannen russisk. Begge frykter hva slags planer Vladimir Putin har for hjemlandet deres.

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland
 3. Nato

Flere artikler

 1. Dette smilebildet lyver: Iskaldt mellom NATO-Stoltenberg og Russland

 2. Merkel: - Ikke sikkert at
  fredsforsøket fører frem

 3. Frykt, forvirring og våpen

 4. - Putin kommer til å teste NATO

 5. Ber Russland varsle sine øvelser

Fra andre aviser

 1. - Vi skylder folk i Ukraina å forsøke

  Aftenposten
 2. - Du kan dra til Moskva til du blir blå i ansiktet – det virker ikke

  Aftenposten
 3. Stoltenberg vil møte Lavrov i februar

  Aftenposten
 4. Nye fredssamtaler om Ukraina

  Bergens Tidende
 5. Stoltenberg ber russerne fortelle hva de gjør

  Aftenposten
 6. Refser Putin for støtte til opprørerne i Ukraina

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder