FÅR PENGER: Leger Uten Grenser betaler fem prosent av sine ansattes inntekter til terrorgruppen al-Shabaab. Foto: AP

Leger Uten Grenser betaler omstridt skatt til terrorister

(VG Nett) Leger Uten Grenser erkjenner at deres ansatte betaler fem prosent skatt til al-Shabaab i Somalia.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av Lars Akerhaug og Tom Bakkeli
Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser erkjenner at deres ansatte betaler skatt til terrororganisasjonen al-Shabaab for å få tilgang til områder de kontrollerer i Somalia.

Opplysningene kommer frem i boken «Humanitarian Negotiations revealed», som ble gitt ut i høst. Generalsekretær i Leger Uten Grenser, Dag Horntvedt, sier til VG:

- Leger Uten Grenser vurderer ikke legitimiteten til de gruppene vi forhandler med. Vi forholder oss til de som har makt og kontroll over de områdene vi må gå inn i fordi behovene der er store for medisinsk hjelp.

Har du et tips om terrorisme? Ta kontakt med VGs journalister!

Ingen andre

Skattebetalingen til terroristene er omstridt. Ingen av de andre store norske hjelpeorganisasjonene VG har vært i kontakt med gjør det samme.

- Vi er kjent med rapportering om at enkelte internasjonale nødhjelpsorganisasjoner skal ha overført økonomiske midler til Al-Shabaab for å få tilgang til territorium som organisasjonen kontrollerer, , sier Marte Lerberg Kopstad, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

Advarer

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere hvordan Leger Uten Grenser jobber i Somalia, men advarer på generelt grunnlag mot sponsing av terrorister.

- Med bakgrunn i sanksjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd og som er bindende for alle stater, gjelder det i norsk lov et forbud mot å overføre økonomiske resurser til al-Shabaab, med mindre Utenriksdepartementet på forhånd har gitt tillatelse til dette. Utenriksdepartementet forventer at norske borgere og organisasjoner opptrer i samsvar med norsk lov, sier Lerberg Kopstad.

Leger Uten Grenser har ikke fått noen slik tillatelse, opplyser Lerberg Kopstad.

Kirkens Nødhjelp har tydelige føringer for sine ansatte, sier utenlandssjef Eivind Aalborg i Kirkens Nødhjelp.

- Vi jobber i al-Shabaab kontrollerte områder, og de har hatt kontakt med oss. Men vi betaler ingen skatt eller avgifter til al-Shabaab eller andre. Det gjør ikke våre ansatte heller som ansatte, sier Aalborg.

Krystallklare

Care er like krystallklare.

Vi vil ikke betale skatter eller avgifter til al-Shabaab. Dette vil stride både med våre egne prinsipper og retningslinjer, så vel som lovgivninger vi forholder oss til, sier Torild Skogsholm.

- Vi opererer ofte i konfliktområder, hvor ulike grupper prøver å etablere kontroll, men vi vil aldri betale slike avgifter til opprørgrupper. Det vil være korrupsjon.
Også FNs hjelpeorganisasjon UNICEF sier at de har helt klare retningslinjer om å ikke betale til al-Shabaab eller andre terrorgrupper.

Heller ikke Røde Kors betaler skatt til terroristene, men erkjenner at dette er en vanskelig sak.

- Røde Kors- og Røde Halvmånebevegelsen som opererer i Somalia, vil ikke betale skatter til de krigende parter. Det kan imidlertid ikke kontrolleres, og heller ikke utelukkes at enkeltpersoner bidrar til den ene eller andre part. Avgifter for bruk av havneanlegg eller landing på flyplasser vil bli betalt uansett, og dette kan være til Al Shabaab der de kontrollerer en flyplass eller en havn, sier Marianne Wellén, medierådgiver i Røde Kors.

Også Flyktninghjelpen sier de ikke har som retningslinje å betale skatt til terrorgruppen al-Shabaab.

- Flyktninghjelpen betaler ikke skatt eller avgift til al-Shabaab, verken som organisasjon eller på vegne av våre ansatte. Hvordan våre ansatte disponerer sin lønn ligger utenfor vår kontroll, men vi forventer at alle ansatte følger gjeldende lover, også i sine private økonomiske disposisjoner, sier informasjonsdirektør Rolf Vestvik.

Leger Uten Grenser har ikke tatt stilling til om deres praksis kan regnes som terrorfinansiering.

- Det er et vanskelig dilemma å handskes med. Men for oss er det viktigste å komme fram med nødhjelpen der den trengs. Vi betaler ikke for å få tilgang til mennesker i nød. Det eneste vi tolererer er at våre ansatte betaler skatt til de lokale makthaverne i områdene hvor vi jobber. Alternativet er å la folk dø, sier generalsekretær Horntvedt.

- Hvor går grensen?

- Vi har også grenser for hvor langt vi vil strekke oss. For eksempel hvis vi bare blir gitt tilgang til en bestemt etnisk eller religiøs folkegruppe, eller hvis sikkerheten vår ikke blir garantert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder