TILTALT: Den tidligere partisjefen i Chongqing, Bo Xilai er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk. Bildet er tatt 6. mars 2010. Foto: REUTERS/Jason Lee Foto:

Bo Xilai tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk

Den tidligere så mektige partisjefen i Chongqing, Bo Xilai, er formelt tiltalt for korrupsjon, bestikkelser og maktmisbruk, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tiltalen er levert til retten i Jinan i Shandong-provinsen torsdag, og dermed er veien åpen for rettssaken mot ham.

Flere politimenn var å se rundt rettsbygningen, men det var ingen tegn til at rettssaken starter med det første. Det er ventet at den kommer i gang i løpet av de neste par ukene.

I tiltalen heter det at Bo utnyttet sin stilling til å skaffe seg profitt fra andre og tok imot ekstremt store mengder penger og eiendom. Om han blir dømt, risikerer han minst 15 års fengsel.

Bo ble sparket fra stillingen sin i mars i fjor som følge av anklager om at han hadde tatt imot bestikkelser og hjulpet til med å dekke over sin kone Gu Kailais drap på en britisk forretningsforbindelse.

Den tidligere så mektige politikeren har ikke vært sett offentlig på over ett år, siden han ble arrestert etter at hans politisjef og nære medarbeider Wang Lijun søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden og avslørte både drapet og bestikkelsene.

Både Gu og Wang er dømt for drapet på forretningsmannen Neil Heywood.

Bos fall var den største politiske skandalen på mange tiår i Kina. Om det ikke hadde vært for skandalen, ville Bo etter alt å dømme blitt valgt inn i kommunistpartiets mektige arbeidsutvalg i fjor høst.

Rettssaken blir sett på som en test på om den nye presidenten Xi Jinping tar kampen mot korrupsjon på alvor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder