Her blir den romersk-katolske presten Miguel Pajares (75) fraktet fra flyplassen i Madrid til sykehuset den 7. august. I dag ble det kjent at han er død av ebola. Foto:Inaki Gomez,Afp

Spansk prest døde av ebola

En spansk prest er død etter at han som den første europeeren ble smittet av det dødelige ebolaviruset i Liberia, opplyser spanske helsemyndigheter.

Artikkelen er over fem år gammel

75 år gamle Miguel Pajares ble i forrige uke fraktet hjem til Spanias hovedstad Madrid, der han fikk behandling på et spesialsykehus.

Den romersk-katolske presten skal ha blitt behandlet med den eksperimentelle medisinen ZMapp, men livet sto likevel ikke til å redde.

Pajares jobbet ved et sykehus i Liberia da han ble smittet.

Tidligere i dag ble det kjent at USA har sagt ja til en forespørsel fra Liberia, som ønsker å teste ut en den nye medisinen. Legemiddelet Zmapp er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmasuticals, som i forrige måned fikk grønt lys fra amerikanske myndigheter til å teste det ut på mennesker.

Nyheten om at medisinen er på vei til Liberia kom samtidig med at eksperter på medisinsk etikk kom sammen til et hastemøte i Genève for å drøftede de moralske aspektene ved bruk av slik medisin på mennesker.

Det er Verdens Helseorganisasjonen (WHO) som har kalt inn til møtet.

Les også: Slik angriper ebola kroppen.

Over tusen dødsofre

De siste tallene fra WHO viser at ebolautbruddet har tatt livet av 1.013 mennesker og at 1.848 er smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. Mange av ofrene er helsearbeidere. I perioden 7.-9. august ble det registrert 52 dødsfall i de tre vestafrikanske landene.

Slik forbereder Norge seg på ebola.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helgen en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til det nye legemiddelet.

DØR: Ebola krever stadig flere menneskeliv i Vest-Afrika, og USA har nå gått med på å la Liberia teste ut en ny og eksperimentell medisin mot den dødelige virussykdommen. Foto:Handout,Reuters

Mandag sa amerikanerne ja, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia. USA presiserer at deres rolle i dette kun har vært å sette liberiske myndigheter i kontakt med produsenten av Zmapp, ifølge BBC.

Teste

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har samtidig åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia.

Zmapp er blitt brukt i USA på to hjelpearbeidere som nå viser tegne til bedring. Men livet til den spanske presten sto altså ikke til å redde.

Ut over dette er Zmapp kun blitt testet på aper og er ikke blitt sikkerhetsevaluert for bruk på mennesker, melder BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder