KOMMER HJEM: Lege Gunnar Hasle, som til daglig driver Reiseklinikken, har vært i Liberia og jobbet for Leger uten grenser. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto:Frode Hansen,VG

Norsk lege reiser hjem fra ebola-oppdrag i Liberia: - For farlig for meg

12. august reiste Gunnar Hasle til Monrovia med Leger uten grenser for å behandle ebolapasienter. Nå trekker han seg fra oppdraget.

 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over fem år gammel

Etter to uker i det sykdomsherjede landet tør ikke Hasle, som til vanlig driver Reiseklinikken i Oslo, mer. Fredag kommer han hjem til Norge.

– Jeg syns det ble for farlig for meg, rett og slett, så jeg trakk meg ut, sier han til VG på telefon fra Brussel.

Ifølge den siste oversikten Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem torsdag, er det nå registrert 3.069 tilfeller av ebolasmitte i Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria, 1.552 av de smittede er døde.

Hasle forteller om tunge arbeidsforhold på ELWA 3-sykehuset i Monrovia, der han har jobbet i regi av Leger uten grenser de siste ukene.

–Maktet ikke presset

– Det er mange veldig flotte folk å arbeide med, og en god organisasjon. Vi har for så vidt hatt det bra, men er preget av hardt arbeidspress og det forferdelige som henger over samfunnet, sier han, og utdyper:

– De dagene vi hadde åpent hadde vi mellom 10 og 20 pasienter, men vi måtte stenge fordi vi ikke greide å holde kontrollen, og måtte også si fra til ambulansen at vi ikke kunne ta flere pasienter. Vi hadde ikke laboratorium til å teste i begynnelsen, og hadde ikke fått tak i armbånd til pasientene. Vi hadde ikke nok folk, og maktet ikke presset.

Sykehuset Hasle har jobbet ved hadde opprinnelig 120 senger. Nå er fire nye telt under bygging, med 40 senger i hvert. Hasle frykter det også kan bli for lite om epidemien fortsetter å bre om seg.

– Det kan virke som en umulig oppgave, men nå er det mange flere helsepersonell som har kommet ned, og vi har trent opp mange nye i bruk av verneutstyr. Det kommer til å være 1000 ansatte der når de er ordentlig i gang. Jeg trente opp 90 stykker i bruk av verneutstyr de to siste dagene før jeg dro, forteller han.

– Ikke moro å trekke seg

Flere av legene som har jobbet ved sykehus i Monrovia har blitt smittet og dødd av ebolaviruset. For Hasle ble risikoen til slutt for stor.

– Det er slik jeg forestilte meg, at man behandler pasienter med fullt beskyttelsesutstyr. Men det velter inn mennesker som kan være smittefarlige. I mottagelsen har vi har munnbind, stellefrakk, beskyttelsesbriller og hansker. Sannsynligvis er utstyret godt nok, men det føles ikke trygt, i forhold til fullt beskyttelsesutstyr, sier den norske legen.

Han sier jobbhverdagen ble vanskeligere å kontrollere enn han hadde sett for seg.

– Det er noen som kan leve med en slik risiko, der er vi forskjellige. Det er ikke moro å trekke seg midt i oppdraget, jeg skulle vært der til 11. september, sier Hasle.

Når han kommer tilbake til Norge må legen vente minst tre uker før han kan behandle pasienter igjen. Karantenetiden planlegger han å tilbringe på hytta. Han ser ikke for seg å reise tilbake, i hvert fall ikke med det første, men er dypt bekymret for Liberia.

– Jeg syns forferdelig synd på landet. Det er for tidlig å si hvor stort omfanget blir. Leger uten grenser gjør alt de kan, men de klarer ikke dette alene, det trengs flere. Det må en enorm humanitær innsats til om vi skal kunne stanse dette, sier han.

Les også

 1. WHO: Ebolaepidemien kan ramme 20.000 personer

  Over 20.000 mennesker kan bli smittet av ebolaviruset i Vest-Afrika før man klarer å få kontroll over epidemien, advarer…
 2. Ebola-vaksine skal testes på mennesker

  Om få uker begynner et av verdens største legemiddelfirmaer å teste ut en mulig vaksine mot ebola på mennesker.
 3. WHO: Ebola-epidemien større enn antatt

  Familier som skjuler syke slektninger og bortgjemte områder helsepersonell ikke kommer til, betyr at ebola-epidemien er…
 4. Ebola-tilfeller oppdaget i Kongo

  Helsemyndigheter i den demokratiske republikken Kongo sier landets første tilfeller av ebola er bekreftet.
 5. Derfor rammes flest kvinner av ebola

  Antall ebola-smittede fortsetter å øke. De aller fleste som smittes av det dødelige viruset er kvinner.
 6. Kent (33) var ebolasyk og ble frisk - Det er en mirakuløs dag

  Dr. Kent Brantly og Nancy Writebol har ligget ebolasyke etter opphold i Liberia.
 7. Nytt japansk legemiddel kan bli brukt mot ebola

  Et nytt japansk legemiddel under utvikling kan bli brukt i kampen mot det dødelige ebolaviruset.

Mer om

 1. Ebola
 2. Liberia

Flere artikler

 1. Må pleie ebolasyke slektninger selv

 2. Tilbake i Norge etter å ha kjempet mot ebola: - Sjefen min døde

 3. Brende forberedt på sterke inntrykk i Liberia

 4. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

 5. Ebolapasient rømte - skapte panikk

 6. Kristian skal til ebola-herjede Guinea: - Foreldrene mine er bekymret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder