DRAMATISK: To omkomne ligger på bakken ved inngangen til Det jødiske museet i Brussel. I 14-tiden lørdag åpnet en ukjent gjerningsmann ild mot flere mennesker inne på museet og tre personer ble drept. Foto: AFP/REUTERS

Belgisk politi: Gjerningsmannen handlet alene og var godt forberedt

Politiet leter etter én gjerningsperson i forbindelse med lørdagens angrep mot det jødiske museet i Brussel. De mener personen handlet alene og at han var godt forberedt.

 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

Politiet pågrep en person sent søndag kveld, men personen ble løslatt og fikk status som vitne etter å ha vært i avhør med politiet.

- Vi leter etter en person som vi tror gjennomførte handlingene alene. Han var bevæpnet og godt forberedt, sier assisterende politiadvokat Ine Van Wymersch til AP.

To av de tre som ble drept da en ukjent gjerningsmann åpnet ild mot museet lørdag, var israelske statsborgere. Paret fra Tel-Aviv skal ha vært i 50-årene. Det tredje offeret var en fransk kvinne, mens nasjonaliteten til den fjerde som ble alvorlig såret i angrepet, fortsatt ikke er kjent.

- Det fjerde offeret er i live, men er fortsatt i meget kritisk tilstand, sier Van Wymersch.

Myndighetene har planer om å publisere en video fra angrepet, og oppfordrer publikum til å komme med tips som kan hjelpe i jakten på gjerningsmannen.

Ifølge innenriksminister Joelle Milquet parkerte gjerningsmannen bilen utenfor museet og gikk inn. Deretter skal skuddene ha kommet raskt, før han flyktet, skriver AP.

Ukjent motiv

Det er fortsatt uklart hva som var motivet bak angrepet, men myndighetene har antydet at skytingen var et terrorangrep.

- Selvsagt tenker vi på dette som en mulig terrorhandling og en antisemittisk handling, men vi kan ikke være sikre. Vi må avvente hva etterforskningen viser, sa Belgias
utenriksministeren Didier Reynders til NTB noen timer etter angrepet.

Belgias innenriksminister Joëlle Milquet understreker også at det er for tidlig å si om det var et antisemittisk angrep, men sier at valget av mål «gir sterk grunn til å tro dette».
- Det er ingen som har tatt på seg skylden for angrepet, og vi holder alle muligheter åpne, sier van Wymersch.

- Et resultat av anti-jødiske holdninger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder at lørdagens angrep var et resultat av anti-jødiske og anti-israelske holdninger i Europa.

- Denne morderiske handlingen er et resultat av konstante tilskyndelser mot jøder og deres stat, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu.

- Det kan fortsatt høres baktaling og løgner rettet mot den israelske stat på europeisk jord, mens man systematisk ignorerer de forbrytelser mot menneskeheten og morderiske handlinger som finner sted i vår region, heter det videre.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman slutter seg til Netanyahu og mener europeere som har tatt til orde for boikott av varer produsert i de israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, må ta sin del av skylden for angrepet.

- De såkalte pro-palestinske aktivistene som vil ha boikott av jødiske varer, og som opptrer aggressivt mot det eneste demokratiet i Midtøsten, er kun antisemittiske og ikke del av en legitim politisk territorial strid, heter det i en kommentar fra Lieberman til angrepet i Belgia.

Les også

 1. Netanyahu: - Angrepet resultat av anti-israelske holdninger

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder at lørdagens angrep mot det jødiske museet i Brussel, var et resultat av…
 2. Tre skutt og drept i Brussel

  BRUSSEL (VG) Tre personer er drept og én er alvorlig skadet i det som betegnes som et terrorangrep ved Det jødiske…

Mer om

 1. Belgia

Flere artikler

 1. Netanyahu: - Angrepet resultat av anti-israelske holdninger

 2. Her går drapsmannen til angrep i Det jødiske museet

 3. Tre skutt og drept i Brussel

 4. Belgier død etter angrep på jødisk museum

 5. Antisemittisme i Gaza-protester fordømmes

Fra andre aviser

 1. Netanyahu: - Angrepet resultat av anti-israelske holdninger

  Aftenposten
 2. Netanyahu: - Angrepet resultat av antiisraelske holdninger

  Fædrelandsvennen
 3. Belgisk politi jakter på museumsdrapsmann

  Fædrelandsvennen
 4. Øker sikkerheten rundt jødiske bygg til høyeste nivå

  Aftenposten
 5. En pågrepet for skyting på jødisk museum i Brussel

  Aftenposten
 6. - Frykter lignende angrep som i Belgia

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no