Norsk ekspert: Helt fenomenalt

Ildkule-sjokkbølger gikk to ganger rundt jorden

(VG Nett) Hundrevis ble skadet da meteoritten slo ned i Russland. Nå avslører forskere hvor sterke krefter som faktisk var i sving.

  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over seks år gammel

Ildkulen knuste tak og bygninger i byen Chelyabinsk ved Uralfjellene, før en av de største meteorittbitene havnet i en innsjø. Steinen skal ha vært 17 meter i diameter, og veid rundt 10.000 tonn.

Sensorer som har blitt utviklet som følge av den såkalte CTBT-avtalen, som handler om forbud mot alle kjernefysiske sprengninger, har fanget opp detaljer om meteoritten. Den eksplosive energien fra meteoritten tilsvarer en eksplosjon med enorme 460.000 tonn TNT. Det er sannsynligvis den største meteoritten som har slått ned siden 1908.

- Det kan vi si med rimelig sikkerhet, sier Tor Einar Aslesen i Norsk Meteornettverk til VG.

Han er svært fascinert av den voldsomme ildkulen som plutselig kom inn over Russland i dagslyset i februar.

- Resultatene her bekrefter det man har så visuelt, at det var en veldig kraftig meteoritt. Den kom svært overraskende, rett inn fra sola i øst og ingen varslingssystemer var satt i alarmberedskap, sier Tor Einar Aslesen.

Sjokkbølgene fra meteoren var så kraftige at de gikk to ganger rundt jorden, ifølge rapporten som er offentliggjort hos Geophysical Research Letter.

- Rundt 20 prosent av energien var lys, mens resten går til sjokkbølger i luften og bevegelsesenergi til resterende biter. Rundt 60-70 prosent av energien blir omgjort til en sjokkbølge eller lydbølge, forklarer Aslesen.

Han anslår at ildkulen kom inn i atmosfæren med en fart på 18,6 kilometer i sekundet, som tilsvarer rundt 67.000 kilometer i timen. Alt ble grundig dokumentert på video, som raskt gikk verden rundt. Se video her

- Det var helt fenomenalt og et produkt av vår tid. Russerne er opptatt av å ha frontkameraer i bilene, og dette ble redningen denne gang, sier han.

Dersom meteoritten hadde kommet tre-fire timer senere, ville den trolig eksplodert sør i Danmark, opplyser Aslesen. Han beskriver bildene som fra en science fiction-film.

VGTV: Her endte meteoritten

KRATER: En politimann ved det gapende hullet i isen meteoritten i Russland etterlot seg. Foto: Reuters

At meteoritter slår ned, er slett ikke uvanlig. Men de pleier å være langt mindre enn den i Russland. I år ble det blant annet funnet en meteoritt på Setesdalsheiene. Det antas at den stammer fra en ildkule som ble filmet 3. februar 2012.

Etter at meteoritten slo ned i Russland og mange ble skadet, forsikret geolog Hans Amundsen at vi absolutt ikke trenger å bli engstelige for å få en meteoritt i hodet.

- Sjansen for at noen skal bli skadd av en meteoritt er forsvinnende liten. Det er kun ett kjent tilfelle av en person som ble truffet av meteoritt, og det var på 50-tallet, sier han. Nå det skjer neste gang er umulig å vite. Det kan skje om en halvtime. Det kan skje om et år, sa han til NTB.

Meteoritter kommer inn i atmosfæren med voldsom hastighet. Da begynner den å bremses og varmes opp til den eksploderer.

Bare i fjor var det to meteoritter som falt ned i Oslo. Den ene falt ned i en kolonihage på Rodeløkka i mars.

Mer om

  1. Astronomi

Flere artikler

  1. Russland-meteor var kraftigste på hundre år

  2. Asteroide passerte jorden i natt

  3. Pluss content

    Angrep fra rommet

  4. Slik vil romekspertene forhindre fremtidig katastrofe

  5. NASA: Asteroide veldig nær jorden i kveld

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder