Lokal innbygger: – Alle forventet kampene

PRIMITIVT: Disse kvinnene befinner seg i landsbyen Spartak utenfor Donetsk, som er høyborgen til de russiskvennlige separatistene. Kun et fåtall av innbyggerne er igjen i landsbyen som verken har vann, gass eller strøm som følge av kampene i området. Foto:Shamil Zhumatov,Reuters

Eksplosjonene gjallet i Ukraina etter valget

Få timer etter at Ukraina hadde valgt ny nasjonalforsamling, gjallet eksplosjonene i de prorussiske områdene. Krigen i øst kan bli langvarig og gjøre Ukrainas vei mot vest svært kronglete.

Artikkelen er over fem år gammel

Valget har gitt Ukrainas president Petro Porosjenko et sterkt mandat til å fortsette sin vestligorienterte politikk og inngå fred med separatistene i øst. Men våpenhvilen har ikke stanset kampene, og mandag avfyrte separatistene en rekke raketter mot en regjeringskontrollert base i opprørsbastionen Donetsk.

– Alle forventet at kampene ville starte straks etter søndagens valg i Ukraina. Det er greit, det er vår side som skyter. Men nå vil det komme et svar fra den ukrainske siden, sier Marina, en lokal innbygger.

Flere års krig?

Konflikten vil påvirke handlingsrommet for regjeringen i Kiev, ifølge eksperter.

– Porosjenko og hans regjering vil få en vanskelig tid når de nå skal forsøke å bevege seg inn i Europa. Krigen vil pågå i lang tid. Stillingskrigen vil kunne fortsette i flere år, sier Jurij Romanenko ved tenketanken Stratagema til nyhetsbyrået AFP.

Med den ustabile situasjonen i øst vil det også bli langt vanskeligere å få skikk på økonomien, som er i dyp krise og preget av enorm gjeld. I tillegg er det ingen løsning på gasskonflikten med Russland, og ukrainerne kan gå mot en kald vinter.

Russisk fredshåp

Russerne uttrykte likevel en viss optimisme dagen etter valget.

– Det er allerede klart at partiene som støtter en fredelig løsning på den interne ukrainske krisen, fikk flertall, sa statssekretær i utenriksdepartementet, Grigorij Karasin. – Men nasjonalistene kan bidra til at det blir flere kamper øst i landet, føyde han til.

Fra ukrainsk ståsted er det separatistene som utgjør den største faren. Nylig sa lederen i den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk» at hans styrker snart vil forsøke å innta tre nye byer i regionen, Slovjansk, Kramatorsk og Mariupol.

– Vi planlegger å ta dem, å få dem tilbake til oss. Så vi utelukker ikke tunge militære operasjoner, sa Aleksandr Zakhartsjenko, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Senere har han insistert på at han ble feilsitert og understreket at byene skal overtas med «fredelige midler», ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VELGERE: Ukrainske velgere stemte for en EU-vennlig politikk, men krigen i øst kan gjøre veien vestover vanskelig. Her titter to velgere på valglister i en landsby utenfor Kiev. Foto:Gleb Garanich,Reuters

Samlingsregjering

EU roser valggjennomføringen som en seier for demokratiet og gratulerer det ukrainske folket.

Da resultatene fra om lag 40 prosent av valgkretsene var talt opp, hadde partiet til Porosjenko fått om lag 22 prosent av stemmene, omtrent det samme som partiet til statsminister Arsenij Jatsenjuk. Det er ventet at de to partiene vil danne en koalisjonsregjering, og at Jatsenjuk fortsetter som statsminister.

Innbyggerne på den okkuperte Krim-halvøya og i de separatist-kontrollerte områdene i øst kunne ikke delta i valget.

Neste søndag planlegger separatistene sitt eget valg i områdene de kontrollerer, noe som igjen vil bekrefte det som synes å være en oppdeling av Ukraina som vil vare i uoverskuelig framtid. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder