Dette er våpnene terroristene i IS / ISIL / ISIS bruker i sin kamp. Foto:Foto: PRIVAT/AP/REUTERS/NTB Scanpix. Fotomontasje: TOM BYERMOEN,

Stor VG-oversikt: Dette er terroristenes våpen

De ble gitt som gave fra USA til Irak, stjålet fra motstandere
eller blir smuglet inn via nabolandene. Dette er våpnene terroristene i IS kjemper med.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

VG har gått gjennom tusener av bilder, videoer og andre kilder for å kartlegge hvilke våpen som utgjør slagkraften til terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Kartleggingen viser en rekke ulike våpensystemer fra en rekke ulike land, og inkluderer også flere tunge våpen som stridsvogner og artilleri.

SE HELE OVERSIKTEN NEDERST I SAKEN. HAR DU INNSPILL? FINNER DU FEIL?TIPS OSS!

Det aller meste er stjålet fra motstandere eller fått fra grupper som har sluttet seg til den brutale terrororganisasjonen. Noen av disse gruppene skal ha fått våpen og opplæring fra utenlandske støttespillere.

– I dag kan Vesten kanskje prise seg lykkelige over at de ikke utstyrte en del av opprørsgruppene i Syria med bedre våpen, slik noen mente vi burde, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen i mediegruppen ved Forsvarets høyskole til VG.

Ikke skremt

Men som de fleste andre ekspertene VG har snakket med, lar han seg ikke skremme over IS’ våpenarsenal.

– En ting er å kjøre rundt og vise frem tyngre materiell i sentrum av Raqqa eller som avskrekking både i propaganda og på slagmarken. Noe annet er å bruke dem fornuftig i strid, i alle fall over tid, sier han.

– Flere av basene IS har tatt, har vært under angrep over tid. Så tilbaketrekkingen har ikke kommet brått på de syriske, irakiske og kurdiske styrkene. Derfor har de rukket å fjerne eller ødelegge mye utstyr, sier Gundersen.

Mye gammelt

– De har veldig mye ulikt materiell skaper utfordringer for logistikk og vedlikehold. Det er også veldig mye gammelt utstyr. Det som var slitt og gammelt i 2003, er ikke bedre i dag, sier han.

Men ikke alt er gammelt og slitt. Flere av de tyngre våpnene IS-terroristene i dag bruker, ble gitt som militær hjelp til Irak etter den amerikanske invasjonen.

– Irak fikk en del materiell fra nye NATO-land, blant annet T-72 stridsvogner fra Ungarn, 100 pansrede personellkjøretøyer fra Hellas. I tillegg har de fått og en del artilleri og Humvee-er fra USA, sier Gundersen.

Han og flere av ekspertene VG har snakket med, mener likevel at IS vil slite med å holde de avanserte kjøretøyene og våpnene i drift.

– Å få tak i ammunisjon er også en utfordring, i alle fall for tyngre artilleri og stridsvogner, sier Gundersen.

– Det mest effektive og beste våpenet for IS er fortsatt pickupene. De er lette, gjør krigerne mobile og kan fikses på hvilket som helst sivilt verksted, sier han.

DETTE ER IS' VÅPEN

Bla deg nedover for å se bilder, informasjon og fakta om de ulike våpnene terroristene i Den islamske staten (IS, tidligere kjent som ISIL eller ISIS) har i sitt arsenal. Oversikten er bygget på en rekke ulike kilder, og er ikke komplett.

Finner du feil, mangler eller har innspill? Kontakt VGs journalist ved å trykke her!

Pickuper

Den nærmest uendelige flåten av sivile firehjulstrekkere fra blant annet Toyota og Nissan er IS’ beste våpen: De gjør terroristene mobile, fleksible, er billige i drift og enkle å vedlikeholde.

Noen av dem er bevæpnet med 12,7 mm og andre maskingevær, noen har antiluftskyts som brukes mot bakkemål montert bakpå. Det mest vanlige er å se dem fylt med bevæpnede, svartkledde IS-terrorister med håndvåpen.

Stridsvogner

Både i Syria og Irak har IS tatt over eldre stridsvogner fra lokale sikkerhetsstyrker. De aller fleste av dem (30, ifølge flere kilder) er sovjetiskbygde T-55, som i ulike versjoner har vært i bruk siden 2. verdenskrig. De har også noen nyere T-72 (trolig fem til ti, ifølge ulike kilder).

Begge er godt pansret, og utrustet med kanoner (henholdsvis 100 og 125 mm), i tillegg til maskingevær og antiluftskyts. VG har også sett bilder av det som trolig russiskbygde T-62.

IS hevder selv at de har tatt en rekke (noen sier én til fem) M1 Abrams stridsvogner, men disse har de foreløpig ikke vist frem bilder av.

Uansett: Stridsvogner er vanskelige å vedlikeholde, reservedeler til nyere modeller er ikke enkelt å få tak i, og det er usikkert hvor mye tung ammunisjon IS har.

2S1 Gvodzika artilleri

Selvdrevet artillerivogn som kan forårsake store ødeleggelser i tettbebygde områder med 122 mm prosjektiler. Amfibiekjøretøy, kan brukes i vann med beltene som fremdriftsmiddel. Som mange av de andre våpensystemene IS nå besitter, er 2S1 sovjetiskbygd og av eldre modell.

M-198 Howitzer artilleri

Tungt artilleri opprinnelig bygget for US Marine Corps. Kan skyte en rekke ulik ammunisjon med rekkevidde på over 20 kilometer, høy presisjon hvis det brukes korrekt. Veier over syv tonn, må taues fra sted til sted. IS har trolig fått tak i om lag 50 stykker, opprinnelig gitt fra USA til Irak. Utfordringen vil være å få tak i ammunisjon og reservedeler – både til våpenet og Oshkosh-lastebilene som trekker dem.

Type 59–1 artilleri

Kinesisk kopi av tungt, sovjetisk feltartilleri fra 1950-tallet. Stor rekkevidde, og stor ødeleggelse. Både syriske og irakiske sikkerhetsstyrker bruker våpenet, derfor kan det være lettere å få tak i ammunisjon til disse enn andre tyngre våpen.

Pansrede personellkjøretøy

PANSRET: Ekstreme islamister fra Den islamske staten (IS / ISIS / ISIL) viser frem våpen og utstyr de har tatt fra irakiske sikkerhetsstyrker ikke langt fra Mosul. Foran er Ford pickup, i midten er amerikansprodusert M1117 pansret personellkjøretøy, opprinnelig gitt fra USA til irakiske politistyrker. Foto:Privat,

IS har overtatt flere både amerikansk- og russiskproduserte pansrede personellkjøretøyer, av ulike typer utstyrt med ulike våpen. En av dem ser du på bildet over: En amerikansk M1117 opprinnelig gitt til irakiske politistyrker. Det er et nytt, fleksibelt og effektivt kjøretøy, som gir god beskyttelse til de om bord.

Stormpanservogner

Ekstreme islamister fra IS kjører en BMP-1 stormpanservogn gjennom sentrum av Raqqa i Syria. Foto:Stringer,Reuters

Uvisst hvor mange IS har, men materiellet kommer trolig opprinnelig fra den syriske hæren. Da BMP-1 rullet sine første turer på 1960-tallet, var det sovjets første stormpanservogner. Både pansringen og teknologien er utdatert, men vognene er lette, fleksible og raske, med plass til et lag som er godt beskyttet - iallefall mot håndvåpen. Ser ut fra bildene ut til å være i relativt god stand.

Humvee

De amerikanskbygde Humvee-ene ble gitt som militær bistand til den irakiske hæren etter Irak-invasjonen. Nå brukes de pansrede kjøretøyene av IS både i Irak og Syria. Er relativt enkle å vedlikeholde, svært fleksible, god beskyttelse mot håndvåpen. IS ser ut til å ha en rekke ulike Humvee-er, både med og uten våpentårn på taket, og enkelte logistikk- og ambulansevogner.

Lastebiler

For å kunne holde landområder, er IS avhengige av logistikk for å levere forsyninger og ammunisjon. De har en rekke ulike lastebiler, både sivile og militære. Blant dem er flere nesten nye International, opprinnelig gitt av USA til den irakiske hæren. Lastebilene brukes også til frakte ulike våpen, andre har fått antiluftskyts eller ulike tyngre våpen montert på planet – våpen som nå brukes mot bakkemål.

Scud-raketter

Selv hevder IS at de har en rekke raketter i sitt arsenal, men den eneste av viss størrelse som er offentlig vist frem er en aldrende irakisk Scud-rakett, trukket på henger gjennom den opprørskontrollerte byen Raqqa. De nyeste utgavene av Scud, som ble et kjent begrep under Saddam-regimet, er avanserte våpen med en rekkevidde på opp mot 1000 kilometer. Men den IS viser frem er tilsynelatende i dårlig stand og ser ut til å mangle komponenter.

Andre raketter

IS ser ut til å ha arvet eller tatt over et av favorittvåpnene til rivaliserende i Syria det siste året: Kinesiskproduserte antistridsvogn-våpen av typen HJ-8. De er lette, raske og montere og relativt enkle i bruk. Med en rekkevidde på opp mot 6000 meter er de effektive å bruke mot pansrede kjøretøyer, stridsvogner, bunkere – og andre bygninger.

Da IS stormet den irakiske flybasen Tabqa i august, viste de frem det som ser ut til å være Sidewinder-kopier da de stormet den irakiske basen i august. De er trolig ubrukelige i nåværende stand.

Skulderavfyrte raketter

IS har en rekke ulike skulderavfyrte raketter: Blant de mest skremmende, er SA-7, SA-14, og – hvis ryktene stemmer, amerikanske Stinger. Alle er effektive mot helikoptre, droner eller humanitær hjelp sluppet fra fly. Stinger brukes til å skyte ned fly, og har større rekkevidde og presisjon enn de andre.

IS har også overtatt en mengde M79 Osa fra syriske opprørere, som nå brukes mot pansrede kjøretøyer i Irak. Og som opprørs- og terrorgrupper flest: De har en nærmest ubegrenset tilgang til rakettdrevne granater som RPG-7.

Antiluftskyts

IS har tatt over en rekke sovjetiskprodusert antiluftskyts, som ZU-23-2 og kraftigere AZP S-60. Våpnene ble opprinnelig designet for å skyte mot lavtflygende fly og helikoptre. I Syria og Irak blir de brukt mot bygninger og mennesker, med skremmende effekt. Noen er også montert på lastebiler eller på planet på pickuper.

Håndvåpen

De fleste Iskrigerne bruker AK-47 Kalasjnikov, lett å bruke, lett å vedlikeholde, tåler «alt» – og er lett tilgjengelig i regionen. I tillegg har Iskrigerne fått tak i noen få amerikanske M-16 automatvåpen og RBG-6 granatkastere opprinnelig sendt fra ulike giverland til opprørsgrupper som kjemper mot president Bashar al-Assad i Syria. Noen av krigerne har også pistoler og kniver – begge regnes ofte som statussymboler.

Fly og helikoptre

IS hevder å ha tatt både jagerfly og helikoptre fra det irakiske forsvaret, og brukte en periode sosiale medier til å søke etter piloter. Men de eneste terroristene beviselig har fått tak i – altså det de har lagt ut bilder av – er aldrende sovjetbygde MIG-21 og tsjekkiske L-39 som ikke ser ut til å være i flybar stand. I Syria har de overtatt MI 8 og MI 17-helikoptre, men heller ikke disse ser ut til å være flybare.

Bilbomber, veibomber og miner

BILBOMBER: Dette bildet viser restene av en brennende motorsykkel etter at en hjemmelaget bombe gikk av ved en grenseovergang mellom Tyrkia og Syria. Foto: REUTERS Foto:Stringer,Reuters

Minefeller og veibomber gjør at irakiske og kurdiske sikkerhetsstyrker har brukt lang tid på å ta seg inn i områder IS har trukket seg tilbake fra, som ved Mosuldemningen tidligere i sommer. Bilbomber bruker terroristene jevnlig, både mot sivile og militære mål.

Droner

HØYT HENGER DE: Et bilde fra en dronevideo terrorgruppen IS har filmet over Fallujah i Irak. Skyggen av dronen som er synlig i deler av videoen, tyder på at det er en liten og ikke spesielt avansert type. Foto:PRIVAT,

I nye propagandavideoer har IS vist irakiske byer filmet fra luften. Men fra å være militær høyteknologi, kan droner nå kjøpes til under tusenlappen i leketøysbutikker. Likevel: Også billigdroner kan gi taktiske fordeler, de gir deg et overblikk over slagmarken soldaten på bakken ikke klarer med egne øyne.

Sosiale medier

NETTKRIG: Ingen terrororganisasjoner har noen sinne brukt Twitter og andre sosiale medier like aktivt som Den islamske staten (IS). Foto:Richard Drew,Ap

Ett våpen bruker IS mer og annerledes enn noen andre terrororganisasjoner har gjort før dem: De bruker Twitter, Facebook og andre sosiale medier til å aktivt spre budskap, videoer og bilder. Måten mediene blir brukt på, viser at de åpenbart vet hva de driver med, og har en plan og en strategi med det de gjør.

Kilder: Forsvarets høyskole, Conflict Armament Research, Business Insider, Washington Post, Daily Sabah, Telegraph, med flere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder