FØLGER MED: Egypts tidligere president Hosni Mubarak sitter innesperret under rettssaken mot ham i Høyesterett som begynte lørdag. Foto: AFP

Mubarak tilbake i retten i Egypt

Dommeren trakk seg umiddelbart

(VG Nett) Lørdag begynte ankesaken for Egypts tidligere president, Hosni Mubarak, som er dømt for medvirkning til drap. Men rettssaken varte ikke lenge.

Jorid Nordmelan
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mubarak (85) og hans innenriksminister ble begge dømt til livsvarig fengsel i juni i fjor, blant annet for medvirkning til drap på demonstranter i 2011. Rundt 850 mistet livet i demonstrasjonene som førte til presidentens avgang.

I januar i år godtok Egypts Høyesterett Mubaraks anke, etter at det har blitt påpekt store svakheter ved dommen. Lørdag skal derfor Mubarak, hans innenriksminister Habib al-Adly og seks sikkerhetssjefer forhøres på nytt om medvirkning til drapene på demonstrantene for vel to år siden. Hans to sønner, Gamal og Alaa, får også sine korrupsjonsanklager behandlet på nytt.

Høringen skulle derimot bare vare noen sekunder, da dommer Mostafa Hassan Abdallah umiddelbart trakk seg fra saken. Dommeren sa han følte seg «urolig» for saken, og sendte den tilbake til ankeretten som nå må henvise saken til et annet rettsdistrikt.

Ventet sterkere bevis

Ifølge Sky News er det ventet at det under ankesaken legges fram enda sterkere bevis mot den tidligere lederen, etter at en ny rapport som delvis er lekket til media angivelig beviser at Mubarak og andre sentrale tjenestemenn enten kjente til eller var delaktige i bruken av tortur og drapene som regjeringsstyrkene sto for under revolusjonen.

Den første rettssaken, som startet samme år som presidenten måtte gå av, var et stort øyeblikk både for Egypt og regionen. Dette var første gang en arabisk leder som ble avsatt av folket dukket opp i retten.

Tusenvis av sinte demonstranter møtte opp med krav om dødstraff utenfor rettslokalet ved den første rettssaken. Mubarak selv ble båret inn på sykeseng.

Mubaraks helse er fortsatt dårlig, og han befinner seg for tiden på et militærsykehus i Kairo.

Muligens færre protester

Etter at dommen falt i juni var flere skuffet over at den tidligere presidenten ikke ble dømt for å ha beordret drapene på demonstrantene, og at han dermed ikke ble idømt dødsstraff, skriver BBC.

Det var ikke ventet like mange protester under denne rettssaken, både fordi den sittende regjeringen ledet av Mohammed Morsi er upopulær, og fordi ny informasjon som nylig er lekket til media viser at militærstyret som tok kontroll etter at Mubarak ble kastet også kan ha vært ansvarlige for vold mot demonstranter. Det er ventet at begge disse faktorene vil stjele oppmerksomhet fra rettssaken.

Idet dommeren forlot retten brøt det derimot ut uro i salen. Folk skal ha veivet med armene og ropt «folk vil ha presidenten henrettet».

Utenfor salen hadde tilhengere av Mubarak møtt opp med plakater av den tidligere presidenten.

VG Nett/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder