I FRONT: Med våpnene hevet tar tre av de norske spesialoperatørene seg inn på restauranten ved den idylliske Qargha-innsjøen utenfor Kabul. Foto: JON STEPHENSON

Her stormer norske spesialstyrker gissel-restauranten

Minst 26 drept i gisseldrama **Forsvaret: Svært dramatisk

(VG Nett) Disse eksklusive bildene viser øyeblikket der de norske spesialsoldatene tar seg inn i restaurant Spozhmai, der opprørere holdt over 50 gjester som gisler.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fra bakketoppen et par hundre meter over restauranten fulgte journalisten Jon Stephenson den dramatiske avslutningen på gisseldramaet fredag morgen.

- Jeg så tre eller fire av de norske spesialsoldatene ta seg inn gjennom andreetasjen av restauranten. Det var ingen tvil om at det var nordmenn, og de hadde en svært sentral rolle i det som skjedde, sier Stephenson til VG Nett.

Bildene viser hvordan soldatene tar seg inn gjennom et terrasseområde, og inn i restaurantlokalene fredag morgen norsk tid. Like etter starter en voldsom skuddveksling.

PÅ JOBB - FOR NORGE: To av de norske spesialoperatørene under angrepet mot restauranten. Foto: JON STEPHENSON

- Det var utrolig intenst. Jeg så hvordan de kastet «flashbang»-granater, hvordan soldater stormet inn i bygningen. De afghanske soldatene åpnet ild med absolutt alt de hadde. Etter omtrent 35 sekunder ble det stille. Da var trolig de siste to gisseltakerne døde, sier Stephenson.

På papiret jobber de norske spesialsoldatene fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) som mentorer for de afghanske spesialstyrkene i Crisis Response Unit (CRU).

I realiteten betyr det at de norske soldatene kjemper i fremste linje sammen med de best trente afghanske soldatene på de tøffeste oppdragene i og rundt den afghanske hovedstaden Kabul.

BILDESPESIAL: Se det dramatiske angrepet i bilder

- Det er ikke slik at styrkene står i bakgrunnen og ser på og roper kommandoer. De er med i fremste linje på alt som skjer. Blant annet var flere av rakettene som ble avfyrt avfyrt av de norske soldatene. De afghanske styrkene bruker ikke slike, sier Stephenson.

Gisseldramaet på restauranten ved den idylliske Qargha-sjøen like utenfor Kabul begynte sent torsdag kveld lokal tid, da restauranten var tettpakket med velstående, afghanske familier som spiste middag.

Først sprengte opprørerne en bilbombe ved inngangen. Så tok fire menn bevæpnet med våpen og sprengstoff seg inn i restauranten.

Livredde restaurantgjester løp for livet fra kulene. Noen av gjestene gjemte seg under trær. Andre kastet seg i innsjøen for å berge livet. Noen klamret seg til rekkverket og steinene i muren mellom restaurantens uteservering og innsjøen.

Saken fortsetter under bildet

DRAMATIKK: Disse bildene viser hvordan rsetaurantgjestene forsøker å komme seg i sikkerhet fra gisseltakerne i restauranten ved Qargha-sjøen. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Musadeq Sadeq

Fra skjulestedene ringte vettskremte gjester etter hjelp. En av dem var Faisal (23).

- Han var vettskremt og tryglet meg om å få sikkerhetsstyrkene til å redde ham, sier broren Mustafa (26) til Daily Telegraph.

Både de norske spesialstyrkene og de afghanske kollegene ventet til dagslyset var tilbake før de slo til. Knappe 12 timer etter at gisselsituasjonen begynte, var den over.

Da hadde minst 26 mistet livet. De fleste av dem sivile.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NÆRT FORHOLD: Her sørger en norsk spesialoperatør for at sine afghanske kolleger får i seg litt næring etter den 12 timer lange gisselaksjonen - ved å dele ut Mars-sjokolade. Foto: JON STEPHENSON

Bildene VG Nett har fått tilgang til, viser hvordan de norske spesialstyrkene deler ut Mars-sjokolade til sine utslitte, afghanske kolleger - bare minutter etter at gisseldramaet var over.

- Det er et veldig godt bilde på forholdet mellom soldatene. Afghanerne kaller nordmennene «lærerne våre». De newzealandske soldatene, som hadde oppdraget før nordmennene, hadde et så nært forhold til afghanerne at de gikk i bryllup og begravelser til familiemedlemmene deres, sier Stephenson til VG Nett.

BAKGRUNN: Dette er det norske spesialstyrkebidraget i Kabul

Heller ikke Forsvaret legger skjul på de norske soldatene jobber tett sammen med sine afghanske kolleger.

- De norske spesialstyrkene følger de afghanske spesialsoldatene uansett hva de gjør. Når de er på operasjoner, gjør de det skulder ved skulder med sine afghanske kolleger, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, pressetalsmann i Forsvaret, til VG Nett.

Forsvaret: Dramatisk

- Soldatene fra FSK er spesialister på slike oppdrag. Men det er klart dette var svært dramatisk. Det var gisler, som ble holdt av opprørere med våpen og sprengstoff. Og det var flere uskyldige sivile som ble drept, sier Myhre.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, og hevder at de angrep restauranten for å ramme utlendinger og «usømmelig opptreden» som drikking av alkohol. Afghanske myndigheter mener det er Taliban-sympatisører fra terrornettverket Haqqani som står bak.

Selv om både vitner og bilder viser og forteller om minst ti norske spesialoperatører i og rundt restauranten like etter angrepet, tviholder Forsvaret på at det var de afghanske soldatene som ledet operasjonen.

- Her er det mye å ta hensyn til og ting skjer svært raskt. En slik operasjon er millimeterpresisjon. Derfor er det betryggende å se at de går foran i så komplekse operasjoner, og at de blir mer og mer i stand til å gjøre slikt på egenhånd, sier Myhre.

VEL OVERSTÅTT: Norske spesialoperatører bærer vekk våpen og utstyr etter at gisseldramaet på restauranten var over. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Musadeq Sadeq

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder