Ekspert om AirAsia-flyet: Kan ha lykkes med perfekt landing - og deretter sunket

En flyekspert tror at kapteinen på AirAsia-flyet, som for to dager siden ble funnet på bunnen av havet, kan ha landet perfekt på sjøen, men at bølgende deretter slukte flyet.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ingen vet med sikkerhet hva som skjedde da QZ8501 forsvant 42 minutter etter avgang fra byen Surabaya i Indonesia, men informasjon flyet sendte ut før det ble borte fra radaren kan antyde at flyet mistet fart etter en veldig bratt oppstigning.

Teorien om at flyet har landet på havoverflaten blir av eksperter begrunnet i at flyets nødsender, ELT, aldri ble aktivert.

– Nødsenderen burde ha gått av ved påvirkning fra land, hav eller fjell. Min analyse er at den ikke ble aktivert på grunn av at det ikke var noen nevneverdig påvirkning på flykroppen under landingen, sier Dudi Sudibyo, redaktør for flytidsskriftet Angkasa til AFP.

AirAsia-piloten var en svært erfaren flyger, og hadde over 6100 timer i luften bak seg. Dersom teorien til ekspertene stemmer, beskrives det å lande flyet på havoverflaten uten at nødsenderen går av som den «perfekte nødlandingen».

Tirsdag ble vrakrester etter flyet funnet sør for øya Borneo, rundt 10 kilometer fra hvor radarkontakten forsvant. Det var 162 personer om bord i flyet, og torsdag formiddag norsk tid ble to nye omkomne funnet. Dermed er totalt ni omkomne funnet etter ulykken, skriver BBC.

Tror ikke flyet eksploderte

Da AFP publiserte saken var det fremdeles bare åtte omkomne som var funnet, og ifølge nyhetsbyrået var alle disse intakte.

– Konklusjonen jeg har kommet til så langt er at flyet ikke eksploderte i luften, og at det ikke fikk slagskader da det traff overflaten. Hvis det gjorde det ville ikke de omkomne vært intakte, sier Chappy Hakim, en tidligere leder i flyvåpenet.

En AFP-fotograf som har vært med i et fly over funnområdet, sier at han observerte flere gjenstander som kan stamme fra flyet, blant annet noe som lignet en redningsflåte, redningsvester og flere lange, oransje tuber.

Da det onsdag morgen ble hentet opp fire omkomne uttalte en tjenestemann i den indonesiske redningstjenesten til pressen at en av disse var iført redningsvest. Denne påstanden ble onsdag tilbakevist.

AFP skriver at det antas at skroget er antatt å være relativt intakt, ettersom det skal også ha blitt observert en «skygge» på havbunnen som skal ha vært formet som et fly.

Tror nødutgangen ble åpnet

Nyhetsbyrået skriver at en nødutgangsdør og en oppblåsbar sklie var blant de første gjenstandene redningsmannskapet fant. Tidligere transportminister Jusman Syafii Djamal i Indonesia er overbevist om at dette betyr at noen har åpnet nødutgangen, og at passasjerer kan ha stått og ventet på at noen i kabinpersonalet skulle blåse opp livredningsflåten.

– Store bølger kan ha truffet nesen på flyet og senket det, sier han til AFP.

Eksperter fra Frankrike og Singapore assisterer nå indonesiske etterforskere på luftsikkerhet i jakten på vrakrester av flyet. Årsaken og flere detaljer vil være uklare frem til etterforskere finner flyets svarte boks.

Totalt var 162 personer ombord i flyet, hvorav 156 fra Indonesia, tre fra Sør-Korea, en fra Malaysia, en fra Singapore og en fra Frankrike, ifølge AirAsia.

Sunarbowo Sandi, en talsperson for leteaksjonen, sier det er naturlig å forvente at døde fra flyet vil skylles opp på strendene i Borneo, på grunn av sterke havstrømmer og monsun-vinder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder