Stormer mot politiet - så blir terroristen skutt

Advarsel: Sterke bilder

En video viser hvordan gisseltageren Amedy Coulibaly (32) kom stormende mot politistyrkene som gikk til aksjon mot kosher-butikken i Paris.

  • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 13.45 på fredag gikk Amedy Coulibaly (32) tungt bevæpnet inn i den jødiske matbutikken i Paris.

Han tok gisler og truet med å drepe alle om ikke fransk politi avbrøt jakten på brødrene Said (34) og Cherif Kouachi (32), som på onsdag drepte 12 personer i sitt terrorangrep på magasinet Charlie Hebdo.

Nølte ikke

Etter tre intense timer, rundt klokken 17.00, gikk politiet til aksjon mot kosherbutikken. Eksplosjoner og skudd ble hørt.

Videoen viser hvordan politistyrkene avventer situasjonen da døren glir opp og det som trolig er døde gisler kommer til syne.

Etter noen sekunder kommer Coulibaly løpende mot døren. Fransk politi nøler ikke – og dreper han med en rekke skuddsalver.

HVIT KJORTEL: Her har Coulibaly ikledd seg en hvit kjortel. Han bytter antrekk i videoen som ble kjent i dag. Foto:Afp,

Drepte fire gisler

Terroristen valgte å ta gisler i kosherbutikken nettopp fordi han ville ramme jøder, sa han selv i et intervju med TV-stasjonen BMF, som ble tatt opp under gisselaksjonen.

Statsadvokat François Molin sa på en pressekonferanse fredag kveld at de fire døde trolig ble skutt av Coulibaly da han gikk inn i butikken.

Med automatvåpenet skal terroristen her ha tatt livet av de fire gislene Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen og François-Michel Saada.

De fire vil bli begravet i Israel.

LES OGSÅ: Dette skjedde i Paris - time for time

Sverget troskap til IS

ETTERLYST: Hayat Boumeddiene (26) er etterlyst i forbindelse med terroren i Paris, men hun dro trolig til Tyrkia 2. januar i år. Foto:-,Afp

I dag har en video av Coulibaly, der han sverger troskap til den såkalte Islamske Staten (IS), begynt å sirkulere på nettet.

I tillegg uttalte fransk påtalemyndighet i dag at Coulibaly står bak drapsforsøket på en jogger i Fontenay aux Roses, en liten mil utenfor Paris sentrum. Ballistiske tester knytter Tokarev-pistolen Coulibaly benyttet i kosher-butikken med angrepet på joggeren.

Fra tidligere er det kjent at Coulibalys DNA kan knyttes til stedet der politikvinnen Clarissa Jean-Philippe (27) ble skutt og drept på torsdag.

Coulibaly skal i tillegg til Tokarev pistolen ha benyttet AK-47 Kalashnikov automatvåpen under gisselaksjonen i kosherbutikken.

17 drept på en uke

Totalt 17 personer er drept av de tre terroristene denne uken. Mens terrorbrødrene Kouachi tok livet av 12 personer i og utenfor Charlie Hebdos lokaler, drepte Coulibaly politikvinnen og fire gisler i kosher-butikken.

En av de tolv terrorbrødrene Kouachi drepte var politimannen og muslimen Ahmed Merabet (42). I dag har hashtagen #JeSuisAhmed begynt å sirkulere i sosiale medier til ære for den muslimske politimannen som døde i forsøket på å forsvare tegnerne som drev satire med religionen hans.

I dag markerte Frankrike sin avsky mot terroren da flere hundre tusen mennesker fyllte opp Place de la Republique.

Hyppige og taktfaste klappsalver fra folkehavet skapte en gripende følelse av samhold i Paris' gater, som var fylt av franske flagg og plakater og t-skjorter med teksten «Je suis Charlie».

Mer om

  1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
  2. Terrorisme
  3. Frankrike

Flere artikler

  1. Skal ha skutt jogger med automatvåpen: Terrorist mistenkt for ny skyteepisode

  2. Fordømmes av sin egen familie: Terrorist sverget troskap til IS i video

  3. Paris-terrorist skal ha filmet drapene

  4. Gisseltager i kosherbutikk drept - fire gisler døde

  5. Opp til seks kan være på frifot: Franskmann pågrepet - knyttes til Paris-terroren

  6. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder