VERNER PANDAER: Chengdu-senteret sier at det vil være skadelig for pandaene å spå kamper under VM.
VERNER PANDAER: Chengdu-senteret sier at det vil være skadelig for pandaene å spå kamper under VM. Foto:AFP,

Pandaer får ikke spå utfallet av VM

UTENRIKS

Det så lenge ut til at babypandaer i Kina skulle overta rollen til blekksprutlegenden Paul, men nå nektes babypandaene å spå utfallet av kampene i VM i Brasil.

  • Anja Elen Eikenes
Publisert:

Like før torsdagens åpningskamp i VM kom den beskjeden: kineserne nekter å la babypandaene få spå utfallet av kampene i Brasil.

Skulle velge mat

Tanken var at pandaene fra Chengdu-senteret skulle velge mat fra ulike matkurver med flagg til VM-lagene, og på den måten spå vinnerne.

I sluttspillet skulle matkurver erstattes med trær. To trær skulle få hvert sitt flagg festet på seg. Det treet som pandaen gikk opp i, skulle være laget som vant.

Ettersom Kina ikke skal delta i VM i år, ville disse pandaene hatt mulighet til å holde seg mer nøytrale og logiske når de skulle spå.

Pandaeksperimentets store forbilde er den tyske blekkspruten Paul.

Ideen om å la dyr spå utfallene av fotballkamper har blitt et populært PR-stunt for dyrehager og organisasjoner, skriver BBC.

Det mest populære eksempelet fra sist mesterskap i Sør-Afrika var blekkspruten Paul.

Foran hver kamp fikk han valget mellom to bokser med mat, og den boksen han valgte skulle forutsi vinneren i samtlige av Tysklands kamper. Paul gjorde en riktig god jobb, og klarte å spå riktig helt frem til semifinalen.

Paul levde i et akvarium i den tyske byen Oberhausen men døde i oktober 2010.

- Ikke bra for pandaene

- Det er myndighetene som har stanset dette, fortalte en talsmann til AP, uten å gå ut med flere detaljer.

Ifølge den kinesiske avisen Global Times har en talsmann for Chengdu-senteret sagt at avgjørelsen har andre årsaker. Ifølge talsmannen skal PR-stuntet ha blitt avlyst fordi det ikke ville være bra for pandaene å være så mye i kontakt med mennesker.

Det har vært flere etterkommere etter den synske blekkspruten, blant annet en elefant, skriver The Wall Street Journal.

Elefanten med navn Citta, var ingen stor suksess sammenlignet med blekkspruten Paul. Elefanten som var bosatt i Polen, ble valgt til å være orakelet under EM 2012. Dessverre for Citta hadde hun stor tro på sin egen nasjon, noe som viste seg å være helt feil.

Hun klarte midlertidig å forbedre spåegenskapene lenger ut i turneringen, men da var skaden allerede gjort. Det var liten tro på at denne elefanten eide Pauls ferdigheter innen synskhet.

Her kan du lese mer om