Drømmer om gjenvalg

Hamrer løs på Ed Miliband

TAKK FOR NÅ: David Cameron har akkurat levert sitt budskap til de fremmøtte på jenteskolen i Bath, og tar seg profesjonelt gjennom folkemengden mens han gir bort noen håndtrykk. Foto:Fredrik Solstad,VG

Slik er David Camerons valgkamp

BATH (VG) Når statsminister David Cameron møter velgerne er nærhet byttet ut med kampvilje.

  • Atle Jørstad Wergeland
  • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fem år gammel

Cameron, som er partileder for The Conservatives, har selvsagt et brennende ønske om å bli gjenvalgt som statsminister på torsdag. Mandag møtte han velgere i Bath, sørvest i England, med et klart budskap om at han er den rette til å lede landet videre.

I tillegg til budskapet hadde han også med seg kona Samantha, og paret ble tatt imot med jubel av tilhengerne på dagens valgkamparena – en jenteskole i Bath.

De som sto nærmest statsministeren fikk en berøring eller et håndtrykk, men de fleste ventende bare et glimt, før han med et «ser dere straks» forsvant inn i et avstengt område på skole.

Kontrasten til SNP-leder Nicola Sturgeons valgkamp, som VG var med på søndag, kunne knapt vært større.

Da statsministeren kom ut igjen hadde han brettet opp ermene på den hvite skjorten, klar til kamp. Da hadde Journeys «Don’t Stop Believing» egget opp publikum i noen minutter allerede. Nye håndtrykk og berøringer, før statsministeren gikk i gang med messingen av sitt politiske budskap.

Les også: Tony Blair - fra politisk frelser til fandens oldefar

Som et vekkelsesmøte

Det første «skal vi vinne her i Bath?» ble etterfulgt av et rungende «ja», og det samme spørsmålet om nabovalgkretsene og til slutt hele landet ble forutsigbart besvart med samme interjeksjon.

Og hver gang statsministeren understreket engasjementet ved å heve stemmen, knytte neven og bygge opp til et poeng, ble forutsigbart nok reaksjonen den samme fra salen.

SAY CHEESE: Denne karen tok valget om å vise statsministeren ryggen for en festlig selfie. David Cameron håper på like veloverveide valg på torsdag, om enn med annerledes utfall. Foto:Fredrik Solstad,VG

Cameron understreket det han har prøvd å få frem den siste måneden: Stem på oss fordi vi har kontroll på økonomien, vi har gjort det bra i fem år, vi tar Storbritannia fremover. Og ikke stem på Ed Miliband fordi han er en idiot som kan ødelegge alt vi har bygget opp.

– La oss gå hjem, si til barna våre at vi har satt av penger til en regnfull dag. Vi fikser taket når solen skinner, sa Cameron lyrisk, til hyllest fra salen.

VG+: Douglas Carswell er David Camerons hodepine

Studentene Roberto Di Paulo (19), Jake Hammond (18) og Alex Clarke (21) fra Bath var oppildnet av budskapet fra statsministeren.

– Han har økt intensiteten de siste dagene. For oss unge er økonomien veldig viktig. At vi har gode jobber og gå til og at levekostnadene ikke er for høye, sier guttene.

Engasjert

Sara Loxton (54) fra Bath lot seg også engasjere, etter at hun hadde fått sitt håndtrykk fra statsministeren da han kom inn.

– Han var veldig energisk, veldig engasjerende. I begynnelsen av valgkampen var han mer formell og reservert, men nå gir han alt. Kanskje han har mer selvtillit, også. Og så var det veldig hyggelig å se fru Cameron, sier hun til VG.

OPPSPILT: Sara Loxton, med grå genser til høyre i bildet, ser jublende på David Cameron før statsministerens tale. Engasjementet var ikke mindre da VG snakket med henne etterpå. Foto:Fredrik Solstad,VG

Hun følger Journeys råd fra sangen, og tror på valgseier for de konservative.

– Jeg tror og håper at vinden har snudd, og at vi kan vinne nok seter til å få majoriteten. Men da må vippevalgkretser som Bath vinnes, sier hun.

Camerons presseansvarlige forteller at han kan være med på så mange som seks slike møter i løpet av en dag, og at det er det samme han skal gjøre de nærmeste dagene for å sanke flest mulig stemmer.

Bath er en valgkrets vest i England, med rundt 90 000 innbyggere. Liberaldemokraten Don Foster har hatt setet siden 1992, men annonserte for halvannet år siden at han ikke stiller til gjenvalg.

Dermed håper David Cameron at han kan bidra til å ta setet tilbake til The Conservatives. Før Fosters drøye 20 sammenhengende år var det nemlig Tory som representerte Bath i tre årtier på rad.

Advarte mot Miliband

Med andre ord alt annet enn tilfeldig at Cameron valgte nettopp Bath som arena for sin valgkamp bare dager før valget.

BULLSHIT: Ikke alle i Bath støtter David Cameron og The Conservatives. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Dette er starten av uken hvor vårt land må ta en enorm avgjørelse. Dere kan våkne på fredag med meg som deres statsminister. Eller dere kan våkne opp med Ed Miliband. Jeg skal være klar på forskjellene. Jeg vil fortsette planen vi har startet på, fortsette å skape jobber, fortsette veksten og ta landet fremover. Om vi våkner med Ed Miliband kan økonomien stoppe og Storbritannias fremgang vil snu. Og vi har SNP som vil holde regjeringen som gissel, sak for sak, i underhuset. Tenk på hva det kan gjøre for landet og gå ut og vinn dette valget, dør for dør, sa Cameron til voldsom jubel i salen.

Blant plakater med budskap om sterkt lederskap og sterk økonomi, tilsynelatende uten veldig mange vanskeligstilte i salen, messet statsministeren om farene ved å stemme Labour og farene ved at SNP får for mye makt.

FIKK GJENNOMGÅ: Labour-leder Ed Miliband kjemper med David Cameron om å bli statsminister i Storbritannia etter valget. Foto:Chris Radburn,Ap

– Hvis dere foretrekker meg som deres statsminister. Hvis dere stemmer på Nick Clegg, kan du ende opp med Ed Miliband, det har han selv åpnet for. Så om dere foretrekker meg som deres statsminister: Ikke stem på på Liberaldemokratene, for dere kan ende opp med Ed Miliband. Ikke stem Ukip, for dere kan ende opp med Ed Miliband. Og i hvert fall ikke stem Labour, for da ender dere i hvert fall opp med Ed Miliband, sa Cameron, også denne gangen til jubel, og en god dose latter.

Labour-stikk

Deretter dro han ut brevet som tidligere finansminister Liam Byrne la igjen til sin etterfølger, og leste opp:

– «Kjære finansminister. Det er ingen penger igjen». Vi må aldri la dem glemme det, sa Cameron.

Cameron lovte også at han skulle øke innslagspunktet for når man må betale skatt, slik at flere som tjente lite ikke skal slippe.

Også denne gangen jubel, om enn noe svakere.

Statsministeren forlot jenteskolen i Bath på samme måte som han ankom. Eskortert av sikkerhetsvakter, hånd i hånd med kona Samantha.

PÅ'N IGJEN: David Camerons kone Samantha fikk litt etterlengtet oppmerksomhet på vei ut av skolen i Bath. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. «Stoler heller på Jimmy Savile som barnevakt»

  2. Cameron kan trolig styre alene

  3. Valgdagsmålingen: De konservative størst

  4. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

  5. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder