SYK: Joshua French får medisinsk hjelp fra Norge i Kinshasa. FOTO: HELGE MIKALSEN

French undersøkes av norske leger

UDs team i Kinshasa er styrket med norsk medisinsk kompetanse.

Artikkelen er over seks år gammel

Det bekrefter Jon Otto Brødholt, ministerråd ved ambassaden i Luanda, til VG.

Han befinner seg for tiden i Kongos hovedstad Kinshasa.

Hjelpen kommer etter forespørsel fra French sin advokat.

- Vi kan bekrefte at French i dag har møtt det norske teamet, sammen med kongolesisk helsepersonell. Vi understreker at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for innsattes helse og behandling. Utenrikstjenesten fortsetter sitt arbeid med å gi konsulær bistand til French, sier Brødholt.

Tilstanden til Joshua French skal ha blitt kraftig forverret, og rettssaken mot ham er utsatt til 21. januar som følge av den dårlige helsetilstanden.

French er tiltalt for å ha tatt livet av sin gode venn og cellekamerat, Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselscellen 18. august i fjor.

Bekymret

Nordmannens kongolesiske advokat Marie André Mwila Kayembe legger ikke skjul på at han er alvorlig bekymret for klienten.

- Det enorme presset det innebar å stille i retten på fredag, og forholdene han lever under i fengslet, har trolig bidratt til at tilstanden er blitt forverret, har han tidligere uttalt til VG.

- Et spill

Aktor i rettssaken mot French, mener den tiltalte nordmannen spiller syk.

- Du står her og sier at fordi han svetter så kan han ikke svare på spørsmål. Det er kanskje bare en måte å lure folk på. Er det ikke slik at alle her svetter. Vi vet jo alle at friske mennesker svetter. Det er helt vanlig, sa aktor til Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, kort tid etter at retten var satt 10. januar i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder