HJULPET I LAND: Her kommer Jose Salvador Alvarenga til Majuri etter en 22 timer lang båttur fra den lille øyen han dukket opp på. Foto: AFP

Skal ha drevet 13 måneder i Stillehavet: - Jeg våknet og hørte en hane

Etter angivelig mer enn et år i drift i Stillehavet, snakker Jose Salvador Alvarenga ut om å bli reddet.

  • Vidar Enerstvedt
Publisert:


Ifølge mannen selv la han ut for å fiske hai julen 2012, men ble blåst til havs i et uvær. Nylig drev han til land på en av Marshall-øyene, over 10.000 kilometer unna.

- Jeg hadde akkurat drept en fugl for mat da jeg så trær. Jeg ropte «Åh Gud!», kom meg på land og la meg til å sove. Om morgenen våknet jeg og hørte en hane, så noen høner og et lite hus. Jeg så to innfødte kvinner som ropte og kjeftet. Jeg hadde bare undertøy på meg, sier Alvarenga i et intervju med den britiske avisen Telegraph.

Han er nå brakt fra den lille øya Ebon til sykehus på Majuro, hovedøyen av Marshall-øyene. Helsen skal være relativt god.
Myndighetene jobber fortsatt med å verifisere mannens historie. I mellomtiden forteller han om det han angivelig opplevde.

Foto: AFP

- Jeg visste ikke hva klokken eller datoen var. Det eneste jeg var klar over var dagslys og natt. Jeg så aldri land, bare hav så langt jeg kunne se. Det var veldig stille, kun to dager med høye bølger, sier han.

I intervjuet forteller mannen at han overlevde på fugler, skilpadder, fisk og små haier. Han forteller også at hans medfisker Ezekiel døde fire måneder ut i reisen, etter han skal ha nektet å spise.

- I fire dager ønsket jeg å ta mitt eget liv. Men jeg følte ikke noe sterkt ønske, jeg ville ikke føle smerten. Jeg kunne ikke gjøre det, sier han i intervjuet.

Han sier også at han ba konstant til Gud. Avstanden mellom Mexico og Marshalløyene er rundt 12.500 kilometer.

- Jeg tenkte på Gud. Hvis jeg skulle dø, ville jeg være hos Gud. Så jeg var ikke redd... Jeg innser at dette er en utrolig historie for folk å høre, sier han.

Utenriksminister Gee Bing på Marshalløyene er blant dem som uttrykker skepsis til historien.

- Det høres ut som en utrolig historie, og jeg er ikke sikker på at jeg tror den. Da vi så han, var han ikke tynn sammenlignet med andre som har overlevd lenge til sjøs, sier han ifølge Associated Press.

- For meg er det vanskelig å se for meg noen overleve 13 måneder i drift til sjøs. Men det er også vanskelig å se for seg hvordan noen skulle kunne komme til Ebon ut av det blå. Denne mannen har helt sikkert vært gjennom en ildprøve og vært til sjøs en stund, sier ambassadør Tom Armbruster i Majuro.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder