DEMONSTRASJONER: Hellas går inn i en økonomisk krise da landet ikke får betalt et avdrag på sine mange lån tirsdag. I går var det flere demonstrasjoner i hovedstaden. Foto:Fredrik Solstad,VG

Slik blir den greske skjebneuken

SISTE: Gresk finansminister til Reuters: Vi betaler ikke

De kommende dagene kan bli avgjørende for landets økonomiske fremtid.

  • Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både grekere og turister fortviler over den økonomiske situasjonen i Hellas. Innbyggerne frykter for jobbene og sparepengene sine, og mens det er tilløp til panikk i hovedstaden, holdes bankene og børsen fortsatt stengt.

Turister sliter med å betale for restaurantoppholdet med kort, og lange minibankkøer setter er midlertidig stopper for ferieidyllen. Denne uken kan få store konsekvenser for grekernes økonomiske fremtid.

Dette vil skje i uken som kommer:

Kommentar:De fortjener knapt å bli reddet

** Tirsdag forfaller avdraget på drøye 13 milliarder kroner. Samtidig utløper hele det greske låneprogrammet som har holdt økonomien flytende de siste fem årene. Dersom avdraget ikke betales, fryktes det at det kan være starten på en kjedereaksjon som kan ende med at Hellas må forlate eurosonen, skriver NTB.

Like før klokken 12 tirsdag meldte en gresk avis at regjeringen nå vurderer forslaget som er lagt frem av presidenten av EU-kommisjonen.

Kildene sier at den greske regjeringen skal ha informert EU-kommisjonen om revurderingen, og at grunnen skal være det økte presset i bank-Hellas som følge av stengingen av bankene.

Like etter klokken 13 kom sjokkbeskjeden fra den greske finansministeren: Vi betaler ikke IMF. Dermed velger Hellas å ikke tilbakebetalene låneavdraget som forfaller i dag.

Se også:Slik blir Norge påvirket av eurokrisen i Hellas.

** På onsdag er det planlagt at greske banker skal gjenåpnes, men kun for pensjonistene. Åpningen gjøres for å sikre at pensjonister som ikke bruker minibank skal kunne ta ut penger. Det er allikevel satt en maksgrense på 120 euro for å hindre dem i å ta ut alle sparepengene.

** På søndag vil trolig den den omdiskuterte folkeavstemningen avholdes. VG har snakket med flere grekere som ser på avtalen – som Hellas' statsminister Tsipras selv ikke godtar – som en selvmordserklæring. Grekerne skal stemme over gjeldsavtalen med kreditorene. Sier de nei, ryker sannsynligvis euroen som landets valuta, og landet går inn i en dyp økonomisk krise.

Hvis Hellas misligholder lånet til IMF ved å ikke betale et avdrag som har first tirsdag, er det imidlertid usikkert om landet i det hele tatt har noe å stemme over. Det greske folk risikerer å stemme over en låneavtale som egentlig er utløpt.

Kommentar:Fra økonomisk til politisk krise.

Forlater eurosonen

Forutsatt at et «nei» etter folkeavstemningen gir et såkalt «Grexit» – altså at Hellas forlater eurosonen, noe flere eksperter spår blir tilfellet, drister BI-professor Tommy Sveen til å tegne opp følgende konkrete scenarioer for E24:

** Hvis det blir en Grexit, må Hellas stable på beina et nytt pengesystem og gjeninnføre sin egen myntenhet. Det vil ta tid.

** I mellomtiden vil man nok bruke Euro for å foreta økonomiske transaksjoner og det vil nok bli innført ulike former for kapitalkontroller slik at bankene ikke tømmes for sedler.

Oversikt: Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Nysgjerrig?: Dette skjer når et land går konkurs

** Hellas må avtale med ESB og EU om hvordan overgangen fra Euro til «drakmer» skal skje. En viktig del av den avtalen er hva som skal skje med gresk statsgjeld, som nå er i Euro.

** Mandag: Den greske regjeringen har innført en streng kapitalkontroll, som skal hindre befolkningen i å ta ut sparepengene sine. Men lørdag 6. juli er det tenkt at bankene vil åpne igjen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder