SVINESTI: Dimitris Boukouvalas (77) har pensjonert seg fra tavernaen, men har fortsatt ansvaret for stell av familiens griser. Foto:Fredrik Solstad,VG

Greske pensjonister i stridens kjerne

PALAIA FOKIA (VG) Dimitris (77) sier hans største prestasjon i livet var å spare nok penger til å ha en komfortabel alderdom.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De greske pensjonsordningene er et av stridspunktene i forhandlingene mellom EU og Hellas om en ny gjeldsordning. Onsdag kveld ble det besluttet at nye forhandlinger utsettes til mandag. Dagen etter at grekerne har stemt ja eller nei til EUs gjeldsavtale.

Valget bekymrer ikke 77 år gamle Dimitris Boukouvalas så dypt. Han har aldri lært seg å lese, og hører sjelden nyheter på TV eller radio. Krisen kjenner han best fra barna og barnebarnas bekymrede prat.

Får hjelp av sønnen

Men han merker at pensjonen har blitt mindre. Han får 700 euro (6100 kroner) utbetalt i måneden – noe som er mindre enn landssnittet, men mer enn minstepensjonistene han kjenner.

Bøndene som ikke har spart opp pensjon får 350 euro (3000 kroner) i måneden å leve for.

– Det er en av tingene jeg er mest stolt av i livet mitt. At jeg har klart å starte en restaurant og legge til side penger til pensjon, sier Boukouvalas.

– Pensjonen er blitt mindre nå, men jeg får heldigvis hjelp av sønnen min. For vennene mine som ikke har barn er livet veldig vanskelig.

LES OGSÅ:Vi hadde ikke overlevd uten svarte penger

75 prosent av statsbudsjettet

Pensjonssystemet i Hellas har hele veien vært ett av de mest sentrale punktene i forhandlingene mellom landet og kreditorene.

Troikaen bestående av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) har allerede fått gjennomslag for solide kutt i særordninger for førtidspensjon og de mange pensjonsfondene.

– Hvorfor insistere på pensjoner? Pensjoner og lønninger utgjør rundt 75 prosent av de ordinære utgiftene på statsbudsjettet. De andre 25 prosentene har allerede blitt skåret ned til beinet, skriver IMF-økonom Olivier Blanchard på sin blogg.

I Hellas utgjør pensjonene bortimot 17,5 prosent av BNP, høyest i Europa, ifølge Eurostats ferskeste tall fra 2012. Men på grunn av et kraftig fall i verdiskapningen, er den reelle summen betydelig redusert.

Foto: ,

Sinne hos de eldre

Hver femte greker er over 60 år, og kombinert med høy arbeidsledighet, betyr det at færre må betale for flere.

Mandag skulle pensjonene kommet, men først onsdag åpnet bankene for at de eldre kunne hente ut sin pensjon. Mange eldre reagerte med sinne, da de ikke kunne hente ut mer enn 120 euro.

– Jeg jobbet i 50 år på sjøen, og nå står jeg her og tigger for 120 euro, sa en pensjonert sjømann i Aten til NTB.

I landsbyen Palaia Fokia går livet sin vante gang. Litt tregere enn før finanskrisen rammet Hellas, men fortsatt med like asurblått vann, røde tomater og samtaler om det gode liv.

– Jeg har faktisk ikke vært i banken ennå. det er ikke noe poeng å gå før jeg trenger penger, sier Dimitris Boukouvalas.

VANSKELIG: Dimitris Boukouvalas (77) vokste opp som gjeter og har aldri lært seg å lese. Han synes det er vanskelig å følge med og forstå gjeldskrisen som har rammet hjemlandet. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Opplevd verre

77-åringen er redd for – hva som vil skje med landet fremover. Kona hans er alvorlig syk, og legehjelp er dyrt. Men egentlig mener han at det er en overdrivelse å kalle det en krise, han har opplevd mye verre:

– Jeg husker den tyske okkupasjonen på 40-tallet. Da kan du snakke om sult! Og da jeg jobbet som gjeter under diktatoren og slet ut skoene mine til jeg gikk barbeint i fjellet, sier han til VG.

Nå er det snart syv år siden han gikk av med pensjonen og overlot familietavernaen til sin eldste sønn. De første årene var det vanskelig ikke å blande seg. Nå nøyer han seg med å passe grisene og følge med på sønnens gjøremål fra balkongen i etasjen over.

– For deres del håper jeg dette snart går bedre. Men jeg vet ikke hva jeg skal mene. EU er så langt borte, og politiker-pratet er vanskelig å forstå, sier Boukouvalas.

Søndag skal grekerne stemme ja eller nei til en låneavtale med EU. Sier folket ja til kreditorenes krav, kan det være over og ut for Hellas' regjering, ifølge finansminister Yanis Varoufakis.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder