STORE PLANER: Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un dro tidligere i år på befaring i området hvor det nye skianlegget skal ligge. Foto: KCNA/AFP/NTB SCANPIX

Nord-Korea rasende over sveitsisk skiheis-boikott

- Kabelbaneutstyr brukes ikke til å produsere atomvåpen

Sveits vil ikke selge skiheiser til Nord-Korea. Det får Kim Jong-uns kommunistregime til å se rødt.

Theis Roksvåg Pedersen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Siden mai i år har soldater vært i full sving med å bygge et «skianlegg i verdensklasse», i Massikpasset, i det totalitære og lukkede øst-asiatiske landet.

Utbyggingen skjer til tross for at republikkens innbyggere sulter, i det som karakteriseres som en kronisk, humanitær katastrofe - et sammenbrudd som har vedvart i over 20 år.

Den ubestridte lederen Kim Jong-un (29) har angivelig gode kunnskaper om slalåmkjøring, etter at han tok deler av utdannelsen sin i Bern i Sveits, under falsk identitet.

- Han sa at det ikke bare er nødvendig med rasteplasser, men også førstehjelpsstasjoner, både nederst, i midten og på toppen av bakken, har det statlige nyhetsbyrået KCNA tidligere gjengitt, etter at diktatoren har vært på befaring i anleggsområdet.

Avtale verdt 42 mill.

Nord-Korea har bestilt skiheisutstyr fra firmaet Bartholet Maschinenbau i Sveits, men den sveitsiske regjeringen valgte nylig å blokkere avtalen verdt over 42 millioner kroner.

Utstyret inkluderer blant annet stolheiser og kabelvogner, og det nordkoreanske regimet skal ha blitt svært forarget over boikotten, melder BBC.

- Kabelbaneutstyr til skianlegget går ikke med til å produsere noen form for rakett eller atomvåpen, heter det i en uttalelse fra det statlige organet North Korea Skiers' Association.

- Propagandaprosjekt

Slalåmbakkene har som mål å gi alle nordkoreanere «siviliserte og glade levevilkår», men Sveits, på sin side, har fremholdt at anlegget kun er et «prestisjetungt propagandaprosjekt».

- Det er utenkelig at dette anlegget vil bli brukt av vanlige folk, sier talsperson Marie Avet i det sveitsiske Finansdepartementet.

Også østerrikske og franske produsenter har sagt nei til lignende avtaler, med begrunnelser om å ikke støtte det fryktløse regimet.

Utsettelser

Arbeidet med skianlegget har blitt utsatt flere ganger de siste månedene, som følge av store jordskred og store nedbørsmengder, men Kim Jong-un har krevd at bakkene skal være klare til utgangen av 2013.

Skianlegget i Masikpasset blir av mange sett på som en respons på at Sør-Korea arrangerer Vinter-OL i 2018.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder