GIGANTFLY: Her er Boeing 747-8-flyet avbildet på sin jomfrureise ved Paine Field i delstaten Washington i mars i 2011. To fly av den samme typen er forventet å bli det nye presidentflyet innen 2019. Foto:Robert Sorbo,Reuters

Dette blir USAs neste presidentfly

Pentagon bekrefter at USAs neste presidentfly blir to 747-8-jumbojeter fra flyfabrikanten Boeing.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kontrakten på flyene er foreløpig ikke signert, men det amerikanske luftforsvaret bekrefter i en pressemelding onsdag at Boeing vil få jobben med å produsere de nye presidentflyene, ofte omtalt som «Air Force One».

Presidentenes nåværende fly, to 747-200-maskiner fra Boeing, skal etter planen byttes ut etter 30 år i tjeneste i 2017.

Barack Obama blir med stor sannsynlighet ikke den første presidenten som får fly de nye «Air Force One»-flyene, da han er ferdig som president i januar samme år.

Omfattende testing fører ifølge Bloomberg til at den nye presidentdoningen trolig ikke blir satt i drift før i 2023.

Prisen er foreløpig usikker, men luftforsvaret sier de har satt av i underkant av 13 milliarder kroner, men den summen inkluderer også omfattende modifikasjoner og vedlikehold av flyene. Utsalgsprisen for et Boeing 747–8 fly er vanligvis på drøyt 2,8 milliarder kroner.

«Det hvite hus i luften»

Ifølge avisen Wall Street Journal er det forventet at de to flyene blant annet blir utstyrt med avansert kommunikasjonsutstyr, samt våpensystemer som er designet for å ødelegge eventuelle missiler som blir avfyrt mot flyet.

TEST DEG SELV: Ta VGs flyquiz her!

«Presidentflyet er kanskje det som aller mest symboliserer USA og landets leder», skriver det amerikanske luftforsvaret i en pressemelding.

«Luftforsvaret vil tilby presidenten det tryggeste og mest pålitelige transportmiddelet, som med sitt avanserte sikkerhetsutstyr og kommunikasjonsmuligheter, gjør at flyet fungerer som «Det hvite hus i luften»».

I 2020 er det også ifølge Wall Street Journal forventet at seks av presidentens nye helikoptre er klare for tjeneste. Den amerikanske marinen har inngått en avtale med produsenten Sikorsky som totalt er forventet å levere 23 helikoptre.

Prislappen for de første seks har allerede passert 9 milliarder kroner.

Saken fortsetter under bildet!

OFTE PÅ FARTEN: Her er USAs president Barack Obama og hans kone Michelle avbildet utenfor Air Force One-flyet i forbindelse med et besøk i New Delhi i India tidligere denne uken. Foto:Manish Swarup,Ap

Velutstyrt

Da Barack Obama gjennomførte sin første tur som president med det luksuriøse «Air Force One»-flyet i 2009, omtalte han 747-maskinen som en «lekker doning».

Inne i flyet, som har et gulvareal på utrolige 371,6 kvadratmeter, kan presidenten boltre seg med sin en egen suite, kontor, kjøkken og et velutstyrt treningsrom.

Stor billedspesial:Her lander Obama i Norge

I tillegg finnes det også egne rom for gjester, presse, sikkerhetsvakter og kommunikasjonsavdelingen.

Her kan du lese mer om de to flyene som omtales som «Air Force One».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder