FRØS IKKE: Denne lille rømlingen var pakket godt inn i en foret vinterjakke da han forvillet seg inn på en Ikea-butikk i Canada i desember. Nå vil eieren ha ham tilbake. Foto: BRONWYN ILER PAGE

Matmor kjemper i retten for «Ikea-apen»

(VG) Den lille apen Darwin ble verdenskjent da den forvillet seg inn på en Ikea-butikk i Canada. Nå kjemper eieren for å få ham tilbake.

 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over syv år gammel

I desember i fjor gjorde Ikea-kundene store øyne da den lille apen kom gående midt i julehandelen.

Apeungen klarte nemlig å ta seg ut av bilen til matmor Yasmin Nakhuda, og vakte stor oppsikt da den kom ruslende i sentrum av Toronto i Canada. Det endte med at den ble innbrakt og konfiskert av fagfolk.

Denne uken møtte Nakhuda i retten i Ontario. Foran dommeren ga hun utrykk for at hun elsker den nå berømte apen som en sønn, og bare ønsker at han skal komme hjem fra det private dyrehospitset, skriver CBC Canada.

BAKGRUNN: Ape i liten frakk på Ikea-tur

- Jeg trenger å se ham

- Jeg følte at jeg ikke hadde noe annet valg enn å signere overleveringsskjemaet. Jeg måtte bare gå ut derfra uten å se Darwin. Han har angstlidelser. Han skriker. Han har aldri vært borte fra meg i mer enn fem minutter. Jeg trenger å se ham, sa Nakhuda i retten ifølge National Post.

I rettshøringen forklarte Nakhuda at siden Darwin ble en del av familien i juli i fjor har de blitt svært knyttet til den, skriver CBC.

- Dette er en alvorlig sak for apens eier. Nakhuda har vært på dyrehospitset for å besøke ham, men hun sier at det var et svært begrenset besøk og hun var ikke fornøyd med det, sier CBC-reporter Aarti Pole til sin egen kanal.

KJEMPER FOR APEN: Yasmin Nakhuda klemmer sønnen Misha utenfor et kontor tilhørende kanadiske dyrevernsmyndigheter i desember i fjor. Foto: CHRIS YOUNG / THE CANADIAN PRESS / AP / NTB SCANPIX

BILDESPESIAL: Rømt ape dro på handletur i Canada

Støtte i lokalsamfunnet

Den sivile rettssaken, som er beregnet til å vare i fire dager, blir ikke betegnet som en omsorgssak. Derimot handler det om hvorvidt Nakhuda har rett til å få tilbakelevert sin personlige eiendom.

Youtube har Nakhuda, som jobber som advokat, lagt ut flere videoer med Darwin fra før han forsvant utenfor Ikea-butikken.

Den kanadiske kvinnen har fått mye støtte i lokalsamfunnet og flere var møtt opp for å demonstrere for at kvinnen får apen tilbake.

På en Facebook-side som er satt opp for å støtte saken blir det derimot diskutert heftig mellom støttespillerne og de som ønsker at apen forblir på dyrehospitset.

Les også

 1. Ape i liten frakk på Ikea-tur

  (VG Nett) Ikea-kundene gjorde store øyne da den lille apen kom gående.
 2. Kjemper for å få «Ikea-apen» tilbake

  (VG Nett) Bildene av den lille apen i frakk gikk verden rundt. Men hjemme hos matmor er han sårt savnet.

Mer om

 1. Utrolige historier
 2. Canada
 3. Dyr

Flere artikler

 1. Får ikke være apemamma for Ikea-apen

 2. Apetyv innrømmer å ha stjålet silkeapene Harald og Nano

 3. Smuglet katt med på flyet

 4. Her sponser de flyktninger

 5. Lokalsamfunnet sørger over Ari Behn: – Han var godt likt av alle her

Fra andre aviser

 1. På’n igjen for butikken og kafeen i det gule huset i Sørkedalen

  Aftenposten
 2. Asylsøkere overrasket med spontan julegave

  Fædrelandsvennen
 3. Vil granske Statoils oljesandutvinning

  Aftenposten
 4. Uthengt som ape

  Bergens Tidende
 5. Norges manglende støtte til Canada skuffer SV-leder: – Pinlig taushet fra Norge

  Aftenposten
 6. Tråkker tusen mil for bedre klima

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder