KRIGER MOT TALIBAN: Det pakistanske forsvaret har uttrykket at dette er det avgjørende slaget mot landets militante islamister. Dette bildet viser pakistanske soldater i kamp mot islamister i sør-Waziristan i 2009. Foto:,Ap

Har satt inn 30.000 soldater: Minst 140 drept i storoffensiv mot militante islamister i Pakistan

Det pakistanske forsvaret har satt i gang en storstilt militær operasjon mot Taliban nord i landet. 30.000 soldater og flere titalls kampfly er satt inn.

 • Shazia Sarwar

Artikkelen er over seks år gammel

Et massivt flyangrep er nå i gang i nordre deler av Pakistan. 140 militante islamister skal være drept, melder Radio Pakistan.

Lokale sikkerhetsstyrker hevder at dødstallet er betydelig høyere.

Knapt en uke etter at 38 personer ble drept på flyplassen i landets største by, Karachi, i et angrep utført av pakistansk Taliban (TTP), har myndighetene besluttet å sette inn militære styrker mot terroristenes tilholdssteder i Waziristan nord i Pakistan.

Både TTP og Islamic Movement of Uzbekistan, en terrororganisasjon tilknyttet Al-Qaida, med tilholdssted nord i Pakistan påtok seg ansvaret for Karachi-angrepet.

- Etter nattens flyangrep er åtte av terroristenes tilholdssteder i Nord-Waziristan tilintetgjort. 105 terrorister er drept, de fleste av usbekisk herkomst, sier pakistanske Inter Services Public Relations (ISPR), det pakistanske forsvarets kommunikasjonsenhet i en uttalelse.

Militære talspersoner hevder ifølge Dawn at hovedpersonene bak Karachi-angrepet er drept i angrepene.

Pakistanere støtter krigen

De pakistanske myndighetene har inntil nylig holdt samtaler med TTP. Begge parter har uttrykt ønske om våpenhvile, men angrepet i Karachi ble spikeren i kisten for videre dialog.

Den militære operasjonen har fått navnet "Zarb-e-Azab", etter profeten Muhammeds sverd, og får nå massiv støtte fra pakistanere i sosiale medier.

- Endelig militæroperasjon, skriver den pakistanske avisen The Nation på sin forside i dag, ifølge Reuters.

- Med Nord-Waziristan som base har disse terroristene kriget mot Pakistan og avbrutt vårt nasjonale liv på alle måter, hemmet vår økonomiske vekst og ført til enorme tap av liv og eiendommer, sier ISPR.

Kunngjøringen om at det pakistanske forsvaret har gått i gang med en fullskala militær operasjon kom flere timer etter at bombing av Taliban-tilholdssteder ble satt i gang.

Oppretter flyktningleir

Flere F16 jagerfly skal ha bombet områder i Daigan og Boya, 25 kilometer fra tettstedet Miramshah.

- Tusenvis av soldater er satt inn. Du kan si grovt regnet mellom 25.000 og 30.000 soldater vil bli involvert i operasjonen, sier en talsmann fra forsvaret, ifølge Dawn.

Området Nord-Waziristan skal ha blitt isolert av pakistanske militære styrker i et forsøk på å forhindre at terrorister rømmer området. Det er opprettet leire for sivile som rømmer konfliktområdet, og egne enheter for terrorister ønsker å overgi seg.

- Våre tapre væpnede styrker har fått ordre om å eliminere disse terroristene, uavhengig av hudfarge og etnisitet, sammen med deres tilholdssteder. Vi vil ikke nøle med ofre våre liv for vårt fedreland, sier det pakistanske forsvaret i en uttalelse.

Forbereder seg på terrorangrep

I kjølvannet av militæroperasjonen forbereder pakistanere seg på terrorangrep i landet.

Det er plassert soldater ved viktige knutepunkter over hele landet og kollektiv trafikk, flyplasser og fengsler har oppgradert sikkerheten.

I militærbyen Rawalpindi er det blitt utplassert 50 soldater ved Adiala-fengslet med sine 4500 innsatte. Politi- og påtalemyndigheter sier at de er i høyeste beredskap.

- Påtalemyndighetene er forberedt på enhver utfordring, sier den regionale politisjefen

Taliban ber utlendinger forlate landet

Mandag morgen sirkulerte en uttalelse fra pakistansk Taliban i sosiale medier. I teksten som er skrevet på urdu trues det med angrep på alle sentrale mål i Pakistan. Teksten er signert av talsmann for Taliban, Shahidullah Shahid.

– Vi er i krig, sier Shahid mandag til internasjonale medier. Han antydet at internasjonale næringsdrivende i Pakistan vil bli islamistenes neste mål.

– Alle internasjonale investorer, flyselskaper og institusjoner bør straks bryte alle relasjoner med Pakistan og forlate landet. Ellers vil de selv være ansvarlige for alle tap eller skader som påføres dem, tilføyde Shahid

Les også

 1. Flyplassen i Karachi under nye angrep

  Taliban tar på seg ansvaret for tirsdagens flyplassangrep mot Jinnah internasjonale lufthavn i Karachi i Pakistan.
 2. Pakistansk Taliban-leder drept

  En lokal pakistansk Taliban-leder ble drept av ukjente gjerningsmenn mandag, opplyser pakistanske myndigheter.
 3. Taliban: Ville kapre fly fra Karachi-flyplass

  Taliban hadde planer om å kapre fly da de angrep den internasjonale flyplassen i Karachi.
 4. Pakistan og Taliban klare for fredssamtaler

  Innledende fredssamtaler mellom Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) og den pakistanske regjeringen begynner tirsdag, ifølge…
 5. – 23 personer drept i Pakistan nær grensa til Iran

  23 personer, deriblant flere sjiamuslimske pilegrimer, er drept i et angrep i den pakistanske byen Taftan, nær grensa…
 6. Terrorangrep mot flyplassen i Karachi: - Forsøkte å kapre fly

  De ti væpnede mennene som angrep flyplassen i den pakistanske byen Karachi er drept.

Mer om

 1. Pakistan

Flere artikler

 1. Militante islamister drept i Pakistan

 2. 300.000 sivile på flukt fra kampene i Pakistan

 3. Pakistan mot jihadistene

 4. Taliban: Ville kapre fly fra Karachi-flyplass

 5. Reuters: Trebarnsfar hjernen bak skoleangrepet

 6. Skoleterroren: Jakter bakmennene - fire sporet opp via SIM-kort

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder