Norske aksjonister jubler etter seier over oljegigant

UTENRIKS

Den amerikanske oljegiganten Kerr-McGee (KMG) trekker seg ut av Vest-Sahara etter langvarig press der norske aksjonister har ledet an.

  • NTB
Publisert:

Støttekomiteen for Vest-Sahara har ledet den internasjonale kampanjen for å tvinge Kerr-McGee og andre oljeselskap ut av det okkuperte området.

- Dette er historisk, sier lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen til NTB.

Press på aksjonærer

Støttekomiteen har ved flere anledninger sendt delegasjoner til USA, og har drevet aktivt lobbyarbeid rettet mot oljegiganten som har hovedkontor i Oklahoma City.

Det er også lagt press på KMGs aksjonærer, blant dem det norske Oljefondet som valgte å selge seg ut av selskapet i 2005.

Oljefondet slo den gang fast at KMGs aktiviteter i Vest-Sahara var et «svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer» som bidro til å «undergrave FNs fredsprosess».

- Nå har vi rammet okkupanten der det svir mest. Tyveriet av Vest-Saharas naturressurser er ett av hovedmotivene bak okkupasjonen, sier Hansen.

Lammer virksomheten

Samtlige internasjonale oljeselskap har nå forlatt Vest-Sahara, som ble okkupert av Marokko i 1975 da kolonimakten Spania ville gi området selvstendighet.

Det norske selskapet TGS-Nopec var blant de første som ga etter for presset om å forlate Vest-Sahara, og ble senere etterfulgt av nederlandske Fugro NV, britiske Wessex Exploration, franske Total og danske Thor Offshore.

- Vår kampanje har presset åtte selskaper til å bryte sitt samarbeid med okkupantmakten Marokko. Dette har lammet den marokkanske oljeindustrien i Vest-Sahara, sier Ronny Hansen.

Stolte

Kerr-McGee hevder at det utelukkende er kommersielle hensyn som ligger bak beslutningen om å forlate Vest-Sahara, noe Hansen avviser.

- De kan vel ikke si annet. Gjennom våre kontakter i Oklahoma har vi fått vite hva som egentlig ligger bak beslutningen, og derfor er vi også stolte i dag, sier Hansen til NTB.

At den norske Sjøvik-gruppen nylig startet fiske utenfor Vest-Sahara er det derimot liten grunn til å være stolt av, mener han.

Norske myndigheter har gjort det klart at de misliker det norske rederiets satsing, men forbyr ikke norske investeringer i det okkuperte området.

- Vi ba for en tid tilbake om et møte med Utenriksdepartementet, men venter fortsatt på svar, sier Ronny Hansen.

Her kan du lese mer om