- Fryktet for livet

Norske observatører beskutt av regjeringshæren

(VG Nett) En av bilene til den norske delegasjonen ble blåst av veien da de ble angrepet av hæren på Sri Lanka.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- FRYKTET FOR LIVET: Lars Johan Sølvberg (54) var sammen med Paul-Erik Bjerke (34) da observatørene ble angrepet av regjeringshæren. Foto: Harald Henden

Det var like etter klokken 15 lokal tid onsdag at regjeringshæren på Sri Lanka avfyrte flere artillerigranater mot den norske generalmajoren Lars Johan Sølvberg (54) og Paul-Erik Bjerke (34) i observatørstyrken Sri Lanka Monitoring Mission.

- Det var veldig nære på. Det er ingen tvil om at det var en livsfarlig situasjon, sier utviklingsminster Erik Solheim til VG Nett.

Han reagerer kraftig på angrepet.

Bil blåst av veien

De første granatene skal ha falt ned hundre meter unna Sølvberg og Bjerke. Det ble forsøkt å varsle for å stoppe skytingen, men granatene kom bare nærmere og nærmere. På det minste skal det bare ha vært femti meter mellom nordmennene og granatnedslagene.

En av bilene til delegasjonen ble rett og slett blåst av veien av lufttrykket fra eksplosjonene.

Erik Solheim har vært sentral i de norske forsøkene på å få en varig fred på Sri Lanka, og har vært i direkte kontakt med Sølvberg etter den dramatiske episoden.

- Han fryktet for sitt liv, forteller Solheim.

Observatørstyrken, som ledes av Sølvberg, skal overvåke våpenhvileavtalen som ble inngått mellom tamiltigrene (LTTE) og regjeringen på Sri Lanka. De var onsdag på besøk hos tamiltigrene for å se nærmere på en vei som er ødelagt av regjeringsstyrkene.

- Det mest alvorlige er at hæren til de grader skjøt mot et mål som ikke provoserte dem, påpeker Solheim.

Ble informert

Ifølge utviklingsministeren var det klart vær og god sikt, slik at det var umulig å misforstå situasjonen. Solheim har nå kontaktet Sri Lankas ambassadør, og forventer svar på hvordan dette kunne skje.

Skytingen skal ha startet kort tid etter at observatørstyrken ankom området. Regjeringshæren avfyrte artillerigranatene fra Jaffna-halvøya rettet mot området hvor Sølvberg og Bjerke befant seg sammen med representanter for tamiltigrene.

Ingen ble skadet under angrepet.

Hæren var på forhånd informert om møtet som dreide seg om å inspisere en vei som var ødelagt av hæren.

54-åringen Sølvberg er tidligere generalinspektør i Hæren, og har lang fartstid i Forsvaret.

- Han er en rolig og sindig mann. Han reagerte kanskje ikke som andre av oss ville ha gjort dersom vi ble beskutt, sier Solheim.

34 år gamle, Paul-Erik Bjerke, har også militær bakgrunn. Han var yngstemann i observatørstyrken da han ble sendt til Sri Lanka for første gang i 2002.

Flere drept

I en annen hendelse onsdag ble minst 65 sivilpersoner drept og over 100 såret i et angrep mot en leir for internt fordrevne tamiler øst på Sri Lanka. Det hevder Tamiltigrene og lokale innbyggere.

Nordiske observatører besøkte onsdag leiren som ligger i Batticaloa øst på øya. Der telte de 23 døde, men en talskvinne sier det kan være langt flere ofre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder